BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDevlete iş yapanlar şanslı ya diğerleri?----

Devlete iş yapanlar şanslı ya diğerleri?

Devlete iş yapanlar şanslı ya diğerleri?
25 Ocak 2017 - 10:23 www.finansgundem.com

Hükümet devlete döviz borcu bulunan özel sektörün rahatlatılması konusunda çalışmalar yaptı

Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü köşesinde devlete döviz borcu bulunan özel sektörün rahatlatılması konusunda atılan adımlara yer verdi. Yıldırım soruyor: "Devlete iş yapanlar şanslı ya diğerleri ne olacak?" İşte Yıldırım'ın yazısının bir kısmı;

Son aylarda hızla artan kurun iş dünyasında yarattığı endişe ve yol açtığı zarar yüksek. Dövizle borç alanların, taahhüt altına girenlerin, ödemesi olanların kur ne kadar artmışsa borç yükleri de o kadar büyüdü. Burada bilançoların bozulmasının ve sermayelerin erimesinin etkisi elbette var. Hükümet özelleştirmelerin döviz yerine TL ile yapılması, devlete döviz borcu bulunan özel sektörün rahatlatılması konusunda çalışmalar yapıyordu. Bu konuda daha önce açıklamalar olmuştu. Bunlardan biri sonuçlandı. Devlete döviz borcu olanlar bunu yılbaşındaki sabit kurdan ödeme imkânına kavuştular.

- Bu kapsamda devlete yapılacak 10 milyar liranın ödeneceği hesaplanıyor. Bu konuda OHAL kapsamında bir KHK yayınlandı. Ödemeler yıl sonuna kadar döviz karşılığı TL olarak (dolarda 3.53, Euro’da 3.70 TL) yapılabilecek. Bu kapsama girecek özel sektör şirketlerine getirilen önemli bir imkân.

- Ancak böyle bir düzenleme OHAL kapsamında yapıldı. O zaman bir KHK ile ekonomide neler yapılmaz ki, diye düşünülebilir. Çok şey değiştirilebilir. Bu da güvensizlik ortamı yaratır. Zaten OHAL’in niye yurtdışında önemli bir risk algısı yarattığına iyi bir örnek bu.

- Bir yönüyle devletle iş yapmayı özendiren bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Ancak ekonomi sadece devletle iş yapmayla yürümüyor. Devlet ekonominin yüzde 15’i kadar. Geriye kalan yüzde 85’in de yürümesi lazım. Bütün yapıyı bozan bu gelişmelerin bir an önce normale dönmesi, taşların yerli yerine oturması, iş ve yatırım ortamının bozulmaması açısından son derece gereklidir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)