Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2020-2021 eğitim ve öğretim yılı başladı. Milyonlarca öğrenci, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi üzerinden online olarak uzaktan ve belli günlerde de sınıflarında yüz yüze eğitim alıyor.
Üniversiteler de peyderpey açılıyor. Bazı üniversitelerde dersler başladı. Diğerleri de izleyen günlerde eğitime başlayacak. Üniversitelerde de hem uzaktan hem de yüz yüze eğitim yapılması planlanıyor.
Ancak, yüz binlerce öğrencinin bilgisayara ve internet bağlantısına gereksinimi devam ediyor. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları, bazı holdingler ve yardımseverler, eğitime destek olmak için tablet ve bilgisayar alıyor. Bu konuda talepte bulunuyor?
FİYATLARDA ARTIŞ SÜRÜYOR
Peki, piyasada tablet ve taşınabilir bilgisayar fiyatları ne durumda? Talebi karşılayabilecek yeterli miktarda ürün var mı? Habertürk'ten Olcay Aydilek haberine göre, TechnoPC’nin Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Yücel, tablet ve bilgisayar fiyatlarının artmaya devam ettiğini, 140 dolarlık tabletin, bir hafta içinde 160 dolara çıktığını söyledi.
Yücel, fiyatların daha da artabileceğine işaret ederek, “Tüm dünyada, özellikle tablet ve taşınabilir bilgisayarlara talebin pandemi sürecinden dolayı çok yüksek seyretmesi, üretim tarafında component, işlemci ve panel sıkıntısına neden oldu. Talebin, üretimden daha yüksek olmasından dolayı fiyatlar yüzde 40 seviyesinde artış gösterdi ve artış devam edecek görünüyor” diye konuştu.
ACİL TABLET İHTİYACI
Uzaktan eğitimden dolayı acil 500 bin tablete ihtiyaç olduğunu belirten Yücel, DMO’nun, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile 9 Ekim 2020 tarihinde, "Tablet Bilgisayar Alımı Protokolü" imzaladığını, bu çerçevede DMO’nun, FATİH Projesi kapsamında ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılmak üzere binlerce tablet bilgisayar alımı için ihaleye çıktığını söyledi.
Yücel, yerli markalara öncelik verilmesini isteyerek, “Karşılanacak talepte yerli markalara öncelik verilmesi hem markaların büyümesi için bir fırsat olacaktır hem de maliyet ve servis anlamında daha büyük avantaj sağlanacaktır. İlgili bakanlıkların ve birimlerin, yerli üreticilere öncelik vereceğinin sinyallerini alıyoruz. Alımların DMO üzerinden ve kurumların kendi tedarik kanalları ile yapılacağını ön görüyoruz” dedi.
TESLİMAT SÜRELERİ
DMO, teslimatlarda bin tablete kadar 30 gün, bin ile 5 bin arası 45 gün, 5 bin üzeri için 60 gün süre koydu. Şirketler, bu süre içinde ürün teslimatının zor olduğunu ifade ediyor. Yücel, dünya genelinde talebin çok yüksek olması nedeniyle tablet üretimi süresinin 60 gün, teslimin de en erken 75 gün olduğunu söyledi. Yücel, Türkiye’de stoklarda birkaç on binle ifade edilebilecek kadar ürün olabileceğini söyledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.