Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ürün fiyatlarının, tarladan markete katbekat artmasının yarattığı mağduriyeti gündeme getirdiği soru önergesine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’den yanıt geldi. Bakan Zeybekçi, üreticiden tüketiciye doğrudan ürün arzını sağlayacak kooperatifçiliğin geliştirilmesi için çalışma başlattıklarını açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Ülkemizde üreticiden doğrudan alım yapan AVM'lerde ve marketlerde ürün satış fiyatının üretici satış fiyatlarına göre oldukça yüksek tutulduğu görülmektedir. Birden çok aracı ile el değiştiren ürün fiyatlarına eş deş market fiyatları oluşması serbest piyasa anlayışı ile olağan görülse de vatandaşın mağduriyetini artıcı olmaktadır” dedi.
Ömer Fethi Gürer, “Tüccara oranla daha uygun fiyatla ürün satmaları için doğrudan alım yetkisi verilen marketlerin, fiyat oluşumunun gözden geçirilmesi ve sağlanan ek uygulamaların amacına uyan biçimde uygulanmasına yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?” diye sordu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, sebze ve meyve ticaretinin serbest rekabet şartları içinde yapılmasının 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun amaçları arasında yer aldığını belirtti.
Bakan Zeybekçi, “Üreticilerin piyasada daha aktif rol alabilmesine yönelik olarak üretici örgütlerinin depolama, lojistik ve pazarlama alt yapılarının desteklenmesi ve bu örgütlere vergisel avantajların sağlanması ile üreticiden tüketiciye doğrudan ürün arzını sağlayacak kooperatifçiliğin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.
Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili açıklamasında, “Üretici girdi fiyatları nedeni ile ürünün satışını maliyetine gerçekleştirmek durumunda kalırken tüketiciye erişim noktasına kadar fiyatlarda aşırı değişkenlik tüketiciyi mağdur etmektedir. Hem üretici hem tüketici açısından oluşan durumun üretici ve tüketici lehine düzenlenmesi şart ve gereklidir. Üreten ürettiği ürünü değerine satabilmeli, tüketicinin aracılar nedeni ile katlanan ürün fiyatını daha uyguna alabilmesinin yolu açılmalıdır” dedi.
3 yıldır aynı konuyu konusuyoruz. Aracılar dediğimiz iktidarın oy aldığı taban ise nasıl kaldırılabilir ki ? 3 yıldır et gıda fiyatları düşürülmeye çalışılıyor. TİCARİ AHLAK a kavuşmamız şart . Eleştirilen dönemlerde Gaz - ve yağın kra borsa durumu vardı merak ediyorum ekmek ve temel gıda maddeleri de kara borsa olmasa da kar marjı bu aaracılar tarafından züerine konularak piyasa sürülmüyor mu? Bu konuda acil olarak müdahele gerekiyor. (Çiftçiden alım yapan tüccarlar ( her ilde 5 tanedir toplasan) Hal e ulaştıran ve alden sonra pazar a ulaştıran aracılar denetlensin.)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.