Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avusturalya’lı kripto yatırımcısı Chris, sürekli telefonundan kripto para hesabını kontrol ediyor. Chris, “yaklaşık 2,500 euro değerinde kripto para kaybedebilirim” diyor. Chris geçtiğimiz hafta kripto para borsası Liquid Global’a karşı gerçekleştirilen siber saldırının birçok kurbanından bir tanesi. Şirket 100 milyon dolar kayıp yaşanan saldırıda, mağdur olan bütün müşterilerine ödeme yapacağını açıkladı. Ancak paralarını alana kadar, müşteriler endişe duymaya devam edecek. Chris, “arabam 20 yıllık ve o parayla yeni bir araba alabilirdim” dedi.
Devamında, “bu bir felaket değil ama yine de benim için büyük bir rakam. Bu parayı biriktirmek çin en az bir yıla ihtiyacım var” ifadesini kullandı. BBC’nin haberine göre Endonezya’da ise 27 yaşındaki Dina şokta olduğunu söyledi ve “hacker’lara çok öfkeliyim” dedi. 30 bin doları olduğunu söyleyen Dina, masrafları için bu paraya ihtiyacı olduğunu söylüyor. 42 yaşındaki Norveçli doktor da yıllar boyunca yaptığı birikimleri kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Doktor, “Liquid hesabımda 969 bin euro var. Bu beni endişelendiriyor” dedi.
Endişeler büyüyor
Geçtiğimiz hafta hacker’ların saldırısına uğrayan Liquid Global, kaybedilen paranın geri alınmasının düşük ihtimalli olduğunu söyledi. Japon şirketi çarşamba günü yaptığı açıklamada yeni ve güçlü güvenlik önlemleri aldığını ve “kullanıcıların olay nedeniyle kayıp yaşamayacağını” söyledi. Liquid gibi kripto para borsaları giderek büyüyen kripto para dünyasının önemli bir parçası. Kullanıcılar bu platformlarda Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların alım satımını yapabiliyor ve kripto paralarını hesaplarında tutabiliyor.
Ancak bu platformların güvenliği konusunda soru işaretleri var. Bu ayın ilk günlerinde Poly Network isminde bir başka kripto platformu da hacker saldırısına uğradı ve müşterilerin hesaplarında 610 milyon dolar kaybedildi. Kripto para platformlarına yönelik birçok siber saldırıda 2014 yılından bu yana en az 1,6 milyar dolar çalındı. Milyonlarca doların kaybedildiği saldırılar neredeyse birkaç ayda bir gerçekleşiyor. Bu platformlar büyük oranda düzenlemelere tabi olmadığı için, müşterilerin paralarını geri alıp alamayacağı da şüpheli.
Geleneksel bankacılık da siber saldırılarla karşılaşıyor
Daha önce büyük bankalarla çalışan ve kripto para platformu AllianceBlock’u kuran Amber Ghaddar, geleneksel bankacılığın da siber saldırılardan payını aldığını söyledi. Ghaddar 2016 yılında bir Bangladeş bankasının karşılaştığı 81 milyon dolarlık siber saldırıya dikkat çekti. Aynı zamanda 2017 yılında Union Bank of India’da da hackerlar 171 milyon dolar çaldı. Her iki durumda da kaybeden müşteriler oldu.
Ghaddar kripto platformlarına yönelik saldırıların, hızla büyüyen yeni bir sektörün semptomları olduğunu söyledi. Açıklamasında, “sorunun bir kısmı bu sistemlerin açık kaynak teknolojisi üzerine inşa edilmiş olması. Açık kaynak harika çünkü yazılım ve protokolleri geliştirmek için bir komunitenin verilerini kullanıyor. Ancak aynı zamanda kodlarda bazı zayıflıklar da bulunabiliyor” dedi. Ghaddar’a göre bu saldırıları önlemenin tek yolu daha fazla düzenleme ve kuralın getirilmesi.
Kripto kaosu
Siber saldırılar kadar, bireysel yatırımcılar geçtiğimiz yıllarda diğer kripto felaketleriyle de karşılaştı. Bu yılın ilk dönemlerinde iflas eden ve kurucuları ortadan kaybolan Africrypt platformunda kaç kişinin, ne kadar para kaybettiği halen bilinmiyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Kanada’nın kripto para platformu QuadrigaCX’in müşterileri ise şirketin kurucusunun ölmesi ve 135 milyon değerinde coin’i açıklamasız bir şekilde geride bırakmasının ardından hukuk mücadelesi veriyor. Geleneksel finans sistemi elbette büyük Ponzi dolandırıcılıklarıyla dolu. Aynı zamanda bu tür dolandırıcılıklarla kaybedilen paralar, yüksek ihtimalle kripto dolandırıcılıklarından daha büyük miktarda. Ancak hızlı büyümeye rağmen kripto para piyasası halen oldukça küçük ve büyük bir güvenlik sorunuyla karşı karşıya.
1 milyarlık kripto para vurgunu
Rusya'dan Twitter, Facebook ve WhatsApp'a para cezası
Kurumsal yatırımcıların Bitcoin'leri giderek artıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.