<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknoloji'Devasa' keşif: Uzay-zamanı büküyor!----

'Devasa' keşif: Uzay-zamanı büküyor!

'Devasa' keşif: Uzay-zamanı büküyor!
27 Haziran 2022 - 10:50 www.finansingundemi.com

Hubble Uzay Teleskobu yeni bir galaksi kümesi tespit etti. Devasa boyuta ve ağırlığa sahip olan Abell 1351 adındaki bu galaksi için uzmanlar, boyutuyla uzay - zamanı büktüğünü ve ışığı kırdığını belirtti.


Evrenin büyüklüğünün sınırlarını anlamak çok zor. İnsanlık içinde bulunduğumuz Güneş Sistemi'nin dışına çıkmayı bile başaramadı.

Güneş Sistemi ise Samanyolu Galaksisi'nin bir parçası.

Yine de teleskoplar sayesinde çok çok uzak diyarlarda var olan gök cisimlerini görebilliyoruz.

Amerikan ve Avrupa uzay ajanslarının birlikte geliştirdiği Hubble Uzay Teleskobu yeni bir galaksi kümesi keşfetti.

Abell 1351 adındaki bu galaksi hem büyüklüğüyle hem bunun yarattığı etkiyle bilim insanlarını şaşırttı.

Büyükayı Takımyıldızı yörüngesinde görülebilen Abell 1351 binlerce galaksinin merkez bir çekim gücüyle birarada durmasından oluşuyor.

Bu galaksi kümesinin ağırlığının Güneş'ten katrilyonlarca kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Yapılan son gözlem bu kadar büyük bir ağırlığın uzay - zaman üzerindeki etkisine dair bir yorumda bulunmamızı sağlıyor.

Fotoğraftaki ışık çizgileri yıldız kayması gibi görünüyor. Aslında onlar uzaktaki galaksilere işaret ediyor.

Galaksi kümesinin ağırlığı o kadar fazla ki içerisinden geçen ışığı bir büyüteç gibi büküp yeniden dağıtabiliyor. Uzay ve zamanı çarpıtan bu ağırlık nedeniyle çizgi halindeki ışık aslında aynı galaksinin farklı zamanlardan görüntüsünün birleşmiş hali.

Yerçekimsel merceklenme adı verilen bu fenomen astronomi fotoğrafçılığında yaygın olarak kullanılıyor. Eğer ışık kaynağı yeterince yakınsa ve lens görevi gören yerçekimsel kütle yeterince ağırsa aynı ışık kaynağına ait birden fazla fotoğraf görmek mümkün.

Kütleçekimsel merceklenme araştırmacıların normalde gözlemleyebileceğimizden çok daha uzaktaki galaksiler gibi nesneleri görmelerini sağlıyor.

ABD'liler sokak aralarında uzaylı aramış

 

Gök cismi Jamess Webb uzay teleskopuna çarptı

 

Çin'den uzaya 3 taykonot

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.02 Temmuz 2023 08:40

    GÜNEŞ SİSTEMİMİZDEN KISA ZAMANDA ÇIKILMASI YILDIZLARA/YILDIZLARIN GEZEGENLERİNE VARILMASI İÇİN KURAN MEARİÇ/YÜKSELMELER SURESİ AYETLERİNİN ANLAŞILIP UZAY ARAÇLARININ UYGULAMASI/UYGULANMASI LÂZIM MEARİÇ SURESİNİ UYGULAMAYANLAR GÜNEŞİMİZİN ÇEKİMINE DAHA FAZLA MARUZ KALDIKLARINDAN YÜKSEK HIZLARA ULAŞAMAYACAKLARINDAN YILDIZLARA DA ULAŞAMAZLAR