Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Amundi ve beraberindeki 26 yatırımcı Shell’in yıllık hissedar toplantısı öncesinde enerji devinin çevresel hedeflerini iyileştirmesini talep etti. Yatırımcıların talepleri aynı zamanda petrol ve doğalgaz grubunun karşı karşıya olduğu iklim politikalarına yönelik en ciddi hissedar baskısını işaret ediyor.
Follow This aktivist grubu tarafından koordine edilen talepler Shell’in küresel ısınmayı sınırlamak için “orta vadeli” sera gazı emisyonu hedeflerini Paris Anlaşması’na uyumlu hale getirmeye çağırıyor. Bu hedeflere ulaşılması için firmanın küresel sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yarı yarıya düşürmesi gerekecek.
Shell hedeflerinin halihazırda Paris Anlaşması ile uyumlu olduğunu iddia ediyor. Ancak aktivist grup şirketin daha iyisini yapmasını talep ediyor. Müşterilere satılan ve kapsam 3 olarak bilinen ürünlerinin tüm emisyonlarının muhasebeleştirilmesi de talepler arasında.
Financial Times’ın haberine göre İngiliz emeklilik fonu Nest’in Sorumlu Yatırım Başkanı Diandra Soobiah konuyla ilişkili açıklamasında, “Shell'i inandırıcı bir kapsam 3 mutlak emisyon hedefi belirlemeye çağırıyoruz. Bu hamle Shell’in liderliğini, işletme biçimini değiştirme konusunda ciddi olduğunu gösterecek ve gerçek dünyada bir değişimin yaratılmasında rol oynayacaktır” ifadelerine yer verdi.
Follow This'in kurucusu Mark van Baal, aktivist grubun 2016'dan bu yana Shell toplantılarında benzer hamlelerde bulunduğunu, hissedar taleplerine verilen son desteğin bugüne kadar en fazla sayıda yatırım yöneticisini çektiğini söyledi.
Yatırımcıların tamamı birlikte 3,8 trilyon eurodan fazlasını yönetiyor ve Shell’in yaklaşık %5’ine sahipler. Bu yatırımcılar arasında İngiliz emeklilik fonu London CIV, uluslararası varlık yöneticileri Rathbones, Candriam ve Edmod de Rothschild, İsveç emeklilik fonu AP4 ve İsviçreli yatırımcıları temsil eden Ethos Vakfı yer alıyor.
Geçen yıl, iki hissedar Shell yönetimine bu yönde bir hissedar talebi sunmuş ve oy kullanan toplam yatırımcıların yaklaşık yüzde 20'sinin desteğini almıştı.
Rathbones'un Yönetim Direktörü Matt Crossman, fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda geçen ayki BM iklim zirvesi anlaşmasına atıfta bulunarak, “2023'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olması ve COP28'in 'fosil yakıt çağında sonun başlangıcına' işaret etmesiyle, iklim değişikliğinin kazananlar ve kaybedenler yaratacağının her zamankinden daha fazla farkındayız” açıklamasında bulundu.
Hissedarların bu talebindeki temel amaç Shell’in üst yönetiminin iş stratejilerini net karbon sıfır senaryolarıyla uyumlu hale getirmeye çalışmak.
Yatırım grupları geleneksel olarak perde arkası tartışmalara güvenmeyi tercih ederek hissedar kararlarını raporlamaktan kaçınırlar. Ancak bazı yatırımcılar iklim riskleri konusunda harekete geçilmediği için hüsrana uğrayarak daha aktivist yöntemlere başvurmak zorunda kalıyor.
Shell CEO'su Wael Sawan, geçen yıl görevi devraldıktan sonra fosil yakıtlara yatırım yapmaya devam etme planlarını paylaştı. CEO küresel enerji talebini karşılamak ve hissedar getirilerini korumak için Shell’in petrol üretimine yatırım yapmaya ve doğalgaz işletmesini büyütmeye devam edeceğini, bu süreçte biyoyakıt, hidrojen ve yenilenebilir kaynaklar gibi daha düşük emisyonlu enerji türlerine de yatırım yapılacağını açıkladı.
Shell 2030 yılına kadar kendi operasyonlarından kaynaklanan mutlak emisyonları (diğer bir deyişle kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonları) yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyor. Enerji grubu sattığı ürünlerin “net karbon yoğunluğunu” 2030 yılına kadar %20 oranında azaltmayı taahhüt etti. Ancak bu mutlak emisyon anlamına gelmiyor.
Karbon yoğunluğu şirketlerin kullandığı tartışmalı bir ölçüt olarak öne çıkıyor. Zira bu göstergede emisyonlar satılan tüm enerjinin bir oranı olarak gösterilir. Söz konusu muhasebe işleminin kullanılması, Shell'in petrol ve doğalgaz işletmesinde üretilen karbonu daha düşük karbonlu ürünleriyle dengelemesine olanak sağlar.
Shell tarafı hissedarların taleplerinin basit olduğunu ve gerçekçi olmadığını savundu. Enerji devi geçen yıl Follow This tarafından sunulan taleplerin “büyük ölçüde değişmediğini” de ekledi.
Firma açıklamasında hissedar talepleri için “İklim değişikliğini hafifletmede hiçbir etkisi olmayacak, müşterilerimiz için olumsuz sonuçlar doğuracak ve şirketimizin ve hissedarlarımızın çıkarlarına aykırı” tanımlaması yapıldı.
Shell, iklim hedeflerini de içeren geçiş çaplı enerji stratejisilerinin güncelleme sürecinde olduğunu ve hissedarların yıllık toplantıda planı oylama fırsatına sahip olacağını da sözlerine ekledi.
Uluslararası Enerji Ajansı, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için yeni petrol, doğalgaz veya kömür projelerinin geliştirilmemesi gerektiğini söylüyor.
AB'de gaz fiyatları 5 ayın en düşük seviyesine yakın
118 ülkeden yenilenebilir enerji taahhütü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.