Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Teknoloji sektöründeki büyümenin yavaşlaması, işten çıkarmalara ve işe alım kararlarının yeniden gözden geçirilmesine neden oluyor. Dünyanın dev teknoloji şirketleri kemer sıkma politikası yürütmekte kararlı gözüküyor. Bu strateji doğrultusunda oldukça hızlı hareket eden şirketler arasında Meta ve Uber geliyor. İki şirkette de işe alım süreçleri yavaşladı. Twitter ve Coinbase iş ilanlarını geri çekti. Bazı şirketlerde ise hacimli işten çıkarmalar büyük sayılara ulaşmış durumda.
Açık pozisyon sayısı yeterli
Kariyer sitesi Indeed.com’un raporuna göre, ABD’de yazılımcılar için açılan iş ilanları, pandemi öncesine denk gelen 2020 yılı başlarına kıyasla yüzde 120’nin üzerinde artmış durumda. Bir başka kariyer sitesi ZipRecruiter’a göre ise teknoloji sektöründeki açık pozisyonlar yeterli seviyede ve her işsiz için 1,6 boş pozisyon bulunuyor.
ZipRecruiter’a göre, teknoloji sektöründeki iş ilanlarının yüzde 36’sı uzaktan çalışma imkanı sunuyor. Bu oranın 2019 yılında yüzde 12 seviyelerinde olduğu belirtiliyor. ZipRecruiter Baş Ekonomisti Sinem Buber, iş arayanların sayısının çok üzerinde iş imkanı olduğunu söylüyor. Buber, teknoloji şirketlerinin iş arayanların taleplerini karşılamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtiyor.
Personel alımını en keskin şekilde azaltan şirketler arasında ürün ve hizmetlerine yönelik pandemi kaynaklı talep artışı yaşayan teknoloji şirketleri yer alıyor.
Ekonomik çöküş mü, küçük bir sapma mı?
Personel alımını en keskin şekilde azaltan şirketler arasında ise ürün ve hizmetlerine yönelik pandemi kaynaklı talep artışı yaşayan teknoloji şirketleri yer alıyor. Financial Times’tan Dave Lee’nin haberine göre, bunlar arasında Robinhood, Peloton, Netflix ve Cameo bulunuyor. Meta, Uber, Snap, Instacart ve Lyft de işe alım süreçlerini yavaşlatacaklarını açıklamış durumda. İşten çıkarmaların altında dünya ekonomisinin içinde bulunduğu kötü durumun da etkisi bulunuyor. ABD’li veri araştırma şirketi Pitchbook Analisti Kyle Stanford, çok fazla belirsizlik olduğunu ve tam bir ekonomik çöküş mü yaşanacağının yoksa bu sürecin zaman çizelgesinde küçük bir sapma mı olacağının belli olmadığının altını çiziyor.
Bir gecede büyümeden gerçekçi büyümeye
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, işten çıkarmaları inceleyen bir web sitesi olan Layoffs.fyi, teknoloji sektöründe yaşanan işten çıkarma dalgasının henüz pandeminin ilk günlerinde görülen rakamlara ulaşmadığını belirtiyor. Yine de bu rakamın Mayıs ayında 17 bini bulmuş olması kötümser olmak için makul bir neden olarak kabul ediliyor. Bu rakamlar, teknoloji şirketlerinin Elon Musk’ın ekonominin geleceğiyle ilgili kötümser öngörüsünü paylaştığını gösteriyor.
Pitchbook Analisti Kyle Stanford ise bu sürecin teknoloji şirketlerine bir ders niteliği taşıdığı görüşünde. Stanford, dünyanın dev teknoloji şirketlerinin büyüme stratejilerinin “Ne olursa olsun büyüme”den “Gerçekçi ve sürdürülebilir büyüme”ye evrilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor.
Teknoloji şirketleri bilançolarını açıkladı
ABD'li teknoloji şirketleri gelirlerini artırdı
Büyük teknoloji şirketleri artık daha fazla vergi ödeyecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.