Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından birçok tanınmış batı markası Rusya’dan çekilme kararı aldı. Ancak her şirket bu göçe katılmadı. Apple satışlarını askıya aldı, BP hızlı bir şekilde ülkeden çekildiğini açıkladı. Rusya’da yaşayanların günlük hayatlarında ihtiyaç duyduğu ürünleri üreten çok uluslu şirketler ise Rusya’da kalıp kalmama kararında çıkmaza girdi. Bu şirketler gıdadan bebek mamasına ve kişisel bakım ürünlerine birçok temel ürünü üretiyor.
Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından bu yana temel ihtiyaçları sağlamalarının yanında, PepsiCo ve Unilever gibi bir şirketler genellikle Rusya’da önemli ölçüde operasyonlara sahip ve binlerce kişiye istihdam sağlıyor. Dijital pazarlama şirketi S4 Capital Kurucusu Martin Sorrell Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Rusya’dan çekilirseniz başınız belada olur ve Rusya’dan çekilmezseniz de başınız belada olur” dedi. Batı ülkelerinde bazı tüketicilerin, markaların çekilmesi gerektiğini düşündüğünü söyleyen Sorrell, “Rusya’nın hamleleri yüksek ihtimalle insanların duygularını da körükleyecek” dedi.
Ancak temel ürünlerin üretimini yapan şirketler bunu büyük ölçüde, “şimdiden zorluk içindeki bir halkın daha fazla güçlük çekmemesi” için sürdürüyor. Benzer bir domino etkisiyle bazı küresel şirketler salı ve çarşamba günleri Rusya’dan çekildiklerini açıkladı. Bunlar arasında Pepsi ve Unilever de vardı, ancak bu şirketlerin operasyonlarını durdurma kararı kısmi olarak uygulanacak. Örneğin Rusya’da 20 bin çalışanı bulunan Pepsi, küresel içecek markalarının satışını askıya alsa da, gıda ve yerel markaların satışlarına devam edecek.
Fon yöneticisi J Stern & Co Ortağı Christopher Rossbach, “şirketler temel gıda ürünleri ya da bebek mamaları gibi ürünler ve daha lüks tüketim kategorisinde değerlendirilen ürünler arasında bir ayrım yapmalı. Bu çizilmesi zor bir çizgi” dedi. Bazı çok uluslu tüketici şirketleri, Rusya’daki operasyonlarına devam ediyor. Fransa’nın süpermarket zinciri Auchan ve Almanya’nın süpermarket zinciri Metro da kalma kararı aldı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu yaklaşım Zara gibi markaların ardındaki şirket Inditex gibi perakendecilerin tutumuyla tezat oluşturuyor.
Inditex Rusya’daki mağazalarını kapatmış olsa da, 9 bin çalışanını işten çıkarmadı. Ancak Danone, dünyanın en büyük gıda üreticisi Nestlé ve İngiltere’nin tütün şirketi Philip Morris gibi şirketler ülkedeki yeni yatırımlarını durdurmuş olmalarına rağmen, satışlarına devam ediyor. 24 Şubat’tan bu yana 300’ün üzerinde şirket Rusya’daki operasyonlarını durdurma kararı aldı. Yale Universitesi’nden Jeffrey Sonnenfeld’e göre, Putin’e yönelik memnuniyetsizliğin artması için tüm batı şirketlerinin Rusya’dan çıkması gerekiyor.
Birçok tüketici ürünleri üreten şirket için, Rusya tüm satışların %3’ünden azını oluşturuyor. Bu da operasyonları durdurma kararının etkilerinin sınırlı olacağını gösteriyor. Buna rağmen Danone, Henkel ve Carlsberg gibi şirketler daha büyük etkilerle karşı karşıya kalabilir. Yine de batı hükümetleri tüketici markalarına Rusya’dan çıkmaları için baskı uygulamıyor. Geçtiğimiz hafta 280 milyar dolarlık varlığı yöneten New York State Common Retirement Fund, şirketlere Rusya’dan çıkma çağrısı yaptı.
Ancak bir başka yatırımcı, şirketlerin temel ihtiyaç ürünlerinde tedariği durdurmasının, “birçok koşulda bu savaşın bir parçası olmak istemeyen Ruslara da büyük zarar vereceğini” söyledi. Fon yöneticisi Abrdn Avrupa Hisseleri Başkanı Ben Ritchie, “yatırımcıların tüketici markalarına Rusya’dan çıkmaları için baskı uygulamaması gerektiğini düşünüyorum, bu şirketlerin ülkedeki sorumluluklarını tam anlamıyla anlamak gerekiyor” dedi. Aynı zamanda, şirketlere ve tüketicilere yönelik “finansal maliyetler ve sonuçların da” dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Polonya'dan Ukraynalı sığınmacılara aylık 4 bin 71 TL nakdi destek
Rus oligarkların yeni adresi: BAE
İngiltere’nin emlak piyasasında Rus oligark şoku
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.