Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Sekiz ay önce Toronto merkezli Danışman Ansel Gravelle Axie Infinity adında bir oyuna rastladı. Oyunu oynayanlar, dijital canavarlarla savaşmalarının karşılığında kripto para kazanabiliyordu. Bin dolarlık giriş ücretini ödedikten bir ay sonra Gravelle başka bir yolla da para kazanabileceğini keşfetti. Bir arkadaşıyla birlikte, temmuz ayında Axie’ye giriş ücretini karşılayamayan oyunculara “burs” veren bir şirket kurdu.
Bu şekilde “burs” alan kişiler, oyundan kazandıkları kripto paraların yarısını şirkete veriyordu. Gravelle, “sermayeye sahip olduğunuzda, bursu saatler içinde verebiliyorsunuz” dedi. Gravelle AxieFacts ismini verdiği şirketi büyütmeyi düşünüyor. Bu esnada Axie ve rakipleri de giderek yükseliyor ve yeni online dünyaların ve finansal sistemlerin oluşmasına katkıda bulunacak yeni kullanıcılara sahip oluyor.
Financial Times’ın haberine göre Axie tek başına bir ekonomi yarattı ve etrafında Gravelle’in kurduğu şirket benzeri yan oluşumların ortaya çıkmasına imkan tanıdı. Pokemon’u temel alan Axie, kullanıcılarına ödül olarak token veriyor. Gelişen ülkelerden birçok oyuncu, oyunu oynamak için daha zengin kişilerden aldığı finansmana ihtiyaç duyuyor. Sponsorlar ise genellikle kullanıcılarının kazançlarının %30 ila %50’sine talip oluyor.
Oyuncular aynı zamanda token’larını yeni canavarlar yetiştirmek için de kullanabiliyor. Daha sonra bunları oyuna girmek isteyen yeni oyunculara satabiliyorlar. Ancak video oyun analistleri son dönemde Axie’nin yarattığı ekonominin sürdürülebilirliğini sorgulamaya başladı. Çünkü oyun büyük oranda kullanıcı sayısının artmasına dayalı. Video oyunlar aynı zamanda oyuncuların kazandıkları token’ları yerel para birimlerine çevirmelerine de imkan tanıyor.
Bu özellik ise oyuncuların kazançlarının çoğunu sistemden çıkarması riskini taşıyor. finansgundem.com'un derlemesine göre Axie’yi geliştiren Sky Mavis yakın zamanda oyuncularına verdiği Smooth Love Potion isimli token’ın fiyatında serbest düşüşü engellemek için çaba gösterdi.
Ancak oyuncular giderek daha fazla bu token’ları yerel para birimlerine çeviriyor ve oyun evreninin içerisinde, yeni canavarlar geliştirmek için kullanmıyor. Bu durum ise oyunda kullanılan SLP token’larının değerinin düşmesine neden oluyor. Düşüş ise Filipinler gibi gelişen ülkelerde bulunan oyuncular etkiledi. Çünkü bu oyuncular, oyun oynayarak para kazanmak için işlerini bırakmıştı. Geçtiğimiz üç ayda, tüm Axie oyuncuları Filipinler’deki ortalama günlük mesai ücretinin altında kazandı. Analistler ise şimdi oyunda büyümenin yavaşlamasını bekliyor.
Analist Lars Doucet, “50 milyar kullanıcıya ulaşsalar dahi, büyüme çizgisi yatay seyrettikçe gelir elde edilemez” dedi.
'Süper varyant' kripto paraları da vurdu
Dev ödeme şirketi kriptoya geri dönüyor
Yeni kripto çılgınlığı: Emlak NFT’leri
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.