Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yakın zamanda Square Google ile bir işbirliği açıklaması gerçekleştirdi. Şirketten yapılan açıklamada işbirliğinin “Square satıcılarının Google üzerinden doğrudan ürün listeleyerek yeni müşterilere erişebilmesini kolaylaştıracağı” söylendi. Bu işbirliğiyle birlikte Square ile çalışan satıcılar ürünlerini Google’ın arama motoru, alışveriş sekmesi, görseller, haritalar ve YouTube gibi kanallarına ekleyebilecek.
Tüketiciler ise böylelikle bu ürünleri doğrudan satıcının online mağazasından satın alabilecek. Google Ticaret ve Ödemeler Başkanı Bill Ready, “daha açık bir ticaret ekosistemini ve her boyuttaki perakendeciyi desteklediğimiz için Square gibi platformlarla doğal bir sinerjimiz var” dedi. Google ve Square işbirliği, Google’ın Shopify ile açıkladığı bir başka işbirliğinin ardından geldi.
Forbes’un haberine göre, Shopify ve Google işbirliğiyle platformun satıcıları da ürünlerini Google’ın platformlarında satışa çıkarabilecek. Google Square ve Shopify gibi şirketlerle işbirliği yaparak kendini e-ticaret alanının İsviçresi gibi görebilir ve açık bir ticaret ekosisteminden bahsedebilir. Ancak Google-Square işbirliği açıklaması, dev platformların satıcı konusunda hakimiyet oluşturma savaşında yalnızca bir başka hamle.
Seeking Alpha’ya göre, “geçtiğimiz yıl Square’in Cash App’i satıcı ekosistemi zorluk içindeyken yıldız konumdaydı. Bu durum ekonomi toparlanma gösterirken ve satıcıların kar büyümesi pandemi öncesi seviyelere dönerken değişebilir.” Aynı zamanda Google ile yaptığı işbirliği Square’in savunmasız olduğu bir alana da çare oluyor: Şirket e-ticaret alanında Shopify’a yetişmeye çalışıyordu.
Satıcı savaşları
Satıcı savaşları yalnızca e-ticaret ya da ödeme alanıyla sınırlı değil. Bu savaş satıcıların işletmelerini ayakta tutmak ve yürütmek için ihtiyaç duyduğu geniş kapsamlı bir hizmet yelpazesinin sağlayıcısı olma savaşı. Önde gelen tüm platformlar bu savaşın kazananı olmak için çaba gösteriyor ve her biri sunduğu hizmetlerde bulunan eksikleri kapatmak için yarış içinde.
finansgundem.com'un derlemesine göre, PayPal’ın Honey’i satın alması ödeme şirketinin pazarlama ve satış etkinliği kazanmasını sağladı. Satın alımın gerçekleştiği dönemde Tech Crunch’da yayınlanan haberde, “PayPal’ın 24 milyon satıcı partnerinden oluşan ağı tüketicilere daha kişiselleştirilmiş kampanyalar sunabilecek ve böylelikle yeni müşteriler çekebilecek ve satışlarını artırabilecek” dendi.
Önde gelen tüm platformların finansman birimleri var ve Shopify ile Square mevduat hesapları da sunuyor. 2020’nin son döneminde Stripe, “platformların finansal hizmetleri entegre etmesini, satıcıların kolaylıkla para göndermesini, almasını ve hesapta tutmasını sağlayacak” Stripe Treasury isimli bir hizmet başlattı.
Savaşta bankalar hasar alıyor
Dev fintek şirketlerinin satıcıları kendine çekmek için verdiği savaşın tek bir kazananı olmayacak. Ancak bankalar, dev platformların kredi alanına da girmesiyle birlikte bu savaşın en büyük kaybedeni olacak. Fintek şirketleri ve satıcı platformları mevduat hesapları ve kredi imkanı tanımaya başlıyor. Bu durum ise gelirlerinin büyük bölümünü kredilerden sağlayan bankalar için tehdit oluşturuyor.
Akıllı bankalar bu durumu fırsat olarak görüyor ve platformları küçük işletmelere ulaşmak için bir dağıtım kanalı olarak görüyor. Ancak daha düşük müşteri edinme maliyetinin karşılığında bankalar verdikleri kredilerdeki kar marjının bir kısmından vazgeçmek zorunda kalacak. Yine de toplam karlılık ilerleme kaydedebilir. Bankalar için bir başka seçenek de diğer küçük işletmeler için kendi platformlarını oluşturmak.
Square, PayPal ve Shopify küçük işletmelerin tamamına hizmet sağlamıyor. Bu nedenle bankalar bu şirketlerin hizmetlerinin kapsama alanı içine girmeyen diğer küçük işletme segmentlerine odaklanabilir. Bankaların seçtikleri bu segmentleri yine de yeni dijital trendlerden koruması gerekecek ve bu platformlara benzer hizmetler sunarak pazarlarını korumaları bir ihtiyaç haline gelecek.
Merkez’in açıklamaları sonrası kurlarda gerileme
5’inci bağımlılığın adı: Teknoloji
Ebeveynler sosyal medya devine 1,4 milyar euroluk dava açtı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.