Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Şimdi al sonra öde hizmeti sağlayıcısı fintek şirketi Affirm büyüme hedefine ulaşmak için kredi kullanmaktansa giderek daha fazla yatırımcılardan gelecek finansman arayışına giriyor. Şirketin sunduğu ‘şimdi al sonra öde’ (BNPL) hizmetinin de popülerliği artıyor. BNPL kredileri genellikle kredi kartı almaya hak kazanamayan ya da sabit ödeme planlarını tercih eden müşterilerin ilgisini çekiyor.
Tüketiciler bu hizmeti kullanarak 2020 yılında 15 ila 20 milyar dolarlık harcama gerçekleştirdi. Wall Street Journal’ın haberine göre kredi derecelendirme kurumu DBRS Morningstar verilerine göre bu rakam 2019 yılında 9 milyar dolardı. BNPL yakın zamanda anlaşma aktivitelerinde de odak noktasındaydı. Ödeme şirketi PayPal bu ay Japon start-up şirketi Paidy’i 2,7 milyar dolara satın alacağını açıkladı.
Geçtiğimiz ay ise dev fintek şirketi Square Avusturalya şirketi Afterpay’i 29 milyar dolara satın almıştı. San Francisco merkezli Affirm müşterilerine kısa vadeli krediler sağlıyor ve ödeme planları üç ay ila beş yıl arasında değişiyor. Ocak ayında halka arzını gerçekleştiren şirket BNPL kredilerini Walmart, Amazon ve Peloton gibi şirketlerle kurduğu işbirlikleri aracılığıyla sunuyor.
Affirm’ün platformunda gerçekleştirilen toplam perakende işlemleri 30 Haziran’da sona eren çeyrekte 2,5 milyar dolar oldu ve bir yıl öncesine kıyasla iki kat yükseliş gösterdi. Affirm’ün BNPL kredilerini fonlama yöntemlerinden bir tanesi SoFi Technologies ve Upstart Holdings gibi diğer fintek şirketlerinin yaptığı gibi borçlarını ihraç etmek. Şirket 2020’nin temmuz ayında menkul kıymetler piyasasına giriş yaptı ve o dönemden bu yana altı işlem tamamladı.
Geride bıraktığımız çeyrekte Affirm 4,7 milyar dolarlık BNPL kredisi portföyünün yaklaşık üçte birini menkul kıymetlerden gelen nakitle fonladı. Bu yöntemle şirket kredilerini menkul kıymetleştirerek bunları yatırımcılara satıyor. Affirm finansmanının büyük bir bölümünü de menkul kıymete dönüştürmediği kredilerinin doğrudan satışını gerçekleştirerek elde ediyor. Diğer şirketlere yapılan doğrudan kredi satışları geride bıraktığımız çeyrekte şirketin fonlamasının %49’unu oluşturdu ve 2,3 milyar dolar sağladı.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Affirm’ün iş modeli, diğer birçok geleneksel bankadan farklı. Bankalar genellikle bilançolarında yer alan mevduatları kredilerini finanse etmek için kullanıyor. Affirm ise Cross River Bank ve Celtic Bank ile çalışıyor ve kredilerini bu şekilde sunuyor.
Şirket daha sonra kredileri banka partnerlerinden satın alarak bunların ihracını gerçekleştiriyor. Diğer kredi fintekleri gibi Affirm de menkul kıymete dönüştürülmüş kredilerinin bir kısmına bilançosunda yer verirken, diğerlerini bulundurmuyor. Geçtiğimiz çeyrekte Affirm en riskli kredilerinden bir kısmını üçüncü parti yatırımcılara sattı. Bu şekilde şirket kredileri bilançosundan çıkararak satıştan rekor seviyede 16,7 milyon dolarlık getiri sağladı. Yatırımcılar şirketin ihraç ettiği borçlara yoğun ilgi gösteriyor.
Haftada dört gün evden çalışmak hava kirliliğini büyük ölçüde azaltıyor
Halka arz piyasası da dijitalleşiyor
Banka hisseleri borsalarda liderliğe mi yükselecek?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.