<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDev buzdağı 30 yıl sonra harekete geçti----

Dev buzdağı 30 yıl sonra harekete geçti

Dev buzdağı 30 yıl sonra harekete geçti
24 Kasım 2023 - 14:06 www.finansingundemi.com

Yaklaşık 400 metre kalınlığıyla gerçek bir dev olan buz kütlesi hareket etmeye başladı

Dünyanın en büyük buzdağı A23a, küresel ısınmadan dolayı 30 yılı aşkın süredir karaya oturduğu zeminden ayrıldı.

1986 yılında Antarktika kıyı şeridinden ayrılan buzdağı Weddell Denizi'nde hızla karaya oturmuş ve buz adası haline gelmişti.

Yaklaşık 4 bin km karelik devasa alanıyla sürüklenen A23a, Antarktika'nın kuzeybatısında bulunan ve bir zamanlar bir Sovyet araştırma istasyonuna ev sahipliği yapan Filchner Buz Sahanlığı'nın bir parçası.

Gerçek bir dev olan buz kütlesi yaklaşık 400 metre kalınlığında. Yani 310 metre ile Avrupa'nın en yüksek gökdeleni olan Londra Shard'dan bile daha yüksek.

British Antarctic Survey'den uzaktan algılama uzmanı Dr. Andrew Fleming, "Bunu birkaç meslektaşıma sordum, su sıcaklıklarında bunu tetikleyebilecek herhangi bir değişiklik olup olmadığını merak ettim, ancak zamanının yeni geldiği yönünde hem fikir olduk." dedi.

Buzulun 1986'dan beri karaya oturur halde bulunduğunu vurgulayan araştırmacı, "Ama önünde sonunda boyut olarak yeterince küçülecek ve hareket etmeye başlayacaktı. İlk hareketi 2020'de tespit ettim." ifadelerini kullandı.

Son aylarda rüzgar ve akıntıların etkisiyle hızla ilerleyen A23a, şu anda Antarktika Yarımadası'nın kuzey ucundan geçiyor.

Weddell sektöründen gelen çoğu buzdağı gibi A23a'nın da Antarktika Sirküler Akıntısına kapılacağı ve bu akıntının onu "buzdağı geçidi" olarak bilinen bir yoldan Güney Atlantik'e doğru götüreceği neredeyse kesin.

Fok, penguen ve diğer deniz kuşları için sorun yaratabilir

Bilim insanları A23a'nın ilerleyişini yakından takip ediyor. Zira Güney Georgia'da karaya oturması ihtimali adada üreyen milyonlarca fok, penguen ve diğer deniz kuşları için sorun oluşturabilir. A23a'nın büyüklüğü hayvanların yiyecek arama rotalarını bozarak yavrularını düzgün bir şekilde beslemelerini engelleyebilir.

Ancak buzdağının erimesi aynı zamanda buzullarına karışmış olan minerallerin serbest kalmasını sağlıyor. Bu mineraller okyanus besin zincirinin temelini oluşturan organizmaların başlıca besin kaynağını oluşturuyor.

Dev buzdağı, ana buz sahanlığına çarpmaktan son anda kurtuldu

 

Titanik Müzesi'nde 'buzdağı' kazası

 

Dünyanın en büyük yüzen buzdağı yok olmak üzere

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)