Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto paraların çılgın dünyasına açılmak isteyen bankalar, bu ay kripto paraların ortaya çıkardığı riskler konusunda düzenleyicilerden gelen bir hatırlatmayla karşı karşıya kaldı. Basel Bankacılık Denetim Komitesi 10 Haziran günü Bitcoin ve diğer kripto varlıkları bulunduran bankalar için sert sermaye yükümlülükleri getirileceğini açıkladı.
Standart belirleyici kurum finansal istikrar karşısında yer alan risklerin, bankaların yüksek volatiliteli piyasalarda hizmet sunmaya başlamasıyla önemli ölçüde artacağını söyledi. Bu uyarılar banka müşterilerinin kripto varlıklara giderek daha fazla ilgi göstermesiyle birlikte yapıldı.
Bunun sonucunda JPMorgan, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi şirketler giderek büyüyen ve yüksek volatiliteli varlık sınıfında en iyi şekilde nasıl hizmet sunabileceklerini değerlendirmeye başladı. Bu yıl giderek daha fazla banka, kripto hizmetlerini genişletmeyi hedefledi.
Ancak yine de temkin anahtar kelime olmaya devam ediyor. Bloomberg tarafından dünyanın en büyük bankalarının kripto hizmetleri üzerine yapılan bir çalışmaya göre, bankaların bazıları kripto vadelilerinde hizmet sunarken, büyük bir bölümü de diğer hizmetlere karşı temkinli bir tutum izliyor.
Goldman Sachs’ın CEO’su David Solomon bu ayın ilk günlerinde bankanın kripto para alanında birincil işlem kanalı olmasının ve coin sahibi olmasının düzenleyiciler tarafından kısıtlandığını söyledi. Solomon, “Bitcoin vadelilerinde hizmetlerimiz var” dedi. Açıklamasının devamında, “müşterilerimize danışmanlık hizmeti veriyoruz, özellikle de kurumlara ve net varlığı yüksek müşterilerimize.
Ancak bu müşteriler genellikle yatırım için başka kanallara yöneliyor” ifadelerini kullandı. Bu nedenle kripto para borsalarıyla işbirlikleri, yakın zamanda sektörde norm haline gelebilir. JPMorgan’ın kripto stratejisi ise müşteri talebine dayanıyor. Bankanın Kurumsal Bankacılık ve Yatırım Bankacılığı Birimleri Başkanı Daniel Pinto, kurumsal müşterilerin talepleri doğrultusunda bankanın Coinbase gibi online kripto para borsalarıyla işbirlikleri kurabileceğini söyledi.
Ancak kripto para yatırımları hassas kişiler için uygun değil. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Bitcoin geçtiğimiz yıl 10 bin dolardan, nisan ayı ortasında 65 bin dolar seviyelerine yükseldi. Fiyatlar mayıs ayında yeniden 30 bin dolar seviyesine geriledi. Düşüşte Çin’in düzenleyici baskıları ve Elon Musk’ın kripto para madenciliği için harcanan yüksek miktarda enerjiye yönelik eleştirileri de etkili oldu.
Bankalar kripto paralara halen temkinli yaklaşıyor olsa da, kripto paraların temelindeki teknoloji olan blockchain’i daha hızlı benimsedi. JPMorgan dünyanın en çok kullanılan blockchain ağı Ethereum’un uzun süredir katılımcılarından bir tanesi. Ethereum Bitcoin kullanarak imkansız olan bazı işlemleri gerçekleştirmek için akıllı kontratlar kullanıyor.
Örneğin JPMorgan dijitalleştirilmiş ABD Hazine tahvillerinin JPM Coin’e çevrildiği yeniden alım sözleşmelerinde, kendine özel bir Ethereum versiyonu kullanıyor. JPM Coin ise bankanın kendisine ait dijital parası. Bankadan yapılan açıklamada günde bu işlemlerden 1 milyon dolarlık yapıldığı söylendi. Bankalar arasında halen kripto varlıklarda hizmetlerin nasıl sunulacağına yönelik bir fikir birliği yok.
JPMorgan’dan Jamie Dimon bu ay gerçekleşen toplantıda bankasının müşterilerine paralarıyla ne yapması gerektiğini söylemediğini ifade etti. Ancak temkinli olma gerekliliğinin altını çizdi. Dimon, “bunu müşterilerimiz için güvenli ve uygun bir şekilde sunmak istiyoruz” dedi ve çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
Wall Street ofise dönüşte neden ısrarcı?
Eski banka çalışanlarının kripto parası 1.5 yılda 10 kat değerlendi
BBVA bankacılıktaki gücünü kripto alanına taşıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.