Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto para fiyatları geçen yılın sonuna doğru yükselişe geçerken, bankalar ve kurumsal yatırımcılar da tüm dikkatlerini bu alana çevirmişti. Wall Street ve Londra’daki en büyük kurumsal yatırımcıların çoğu müşterilerine kripto para birimlerine erişim imkanı sunmayı planladıklarını açıkladı.
Ancak bazı firmalar, bu alanda çevresel, sosyal ve kurumsal endişeler bol miktarda olduğu için kripto para alanından uzaklaşmayı tercih etti.
Kripto para birimlerinin değeri bu süreçte çılgınca dalgalanmaya devam etti. Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 64.829 dolara ulaştığı dönemde bu yıl içerisinde değerini ikiye katlamak üzereydi. Dünyanın en büyük kripto parası o zamandan bu yana 2021 kazançlarının yaklaşık %30’unu bırakacak derecede ciddi bir düşüş gerçekleştirdi.
Financial News’ın haberinde dünyanın en büyük bankalarının kripto para birimleriyle nasıl etkileşime geçtiklerine yer veriliyor. İşte finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bankaların kripto para stratejilerine yönelik şimdiye kadar bildiklerimiz:
Goldman Sachs
Goldman'ın kripto para alım satım birimi bu yıl yeniden doğmuş gibi gözüküyor. Kripto para birimini ilk kez 2018'de oluşturan dev yatırım bankası, kripto fiyatlarının bir önceki balon piyasasındaki seviyelerini geçmesiyle oyuna geri dönme zamanı geldiğine karar verdi.
Bankanın Küresel Dijital Varlık Başkanı Mathew McDermott tarafından yönetilen birim, başlangıç olarak kurumsal müşteriler için bitcoin vadeli işlemlerini ve teslim edilemeyen vadeli işlemleri satıyordu. Ayrıca, Goldman'ın Stratejik Yatırım Birimi kriptoyla ilişkili girişimlerden hisse alırken, müşterilere sektör hakkında düzenli araştırma ve öngörüler sağladı.
McDermott, Mart ayında verdiği bir demeçte, piyasa düzenlemelerinin izin vermesiyle birlikte bankanın kripto para birimlerini satın almayı, satmayı ve tutmayı düşünebileceğini söyledi. McDermott’un ekibi kurumsal blockchain, dijital işlemler, dijital cüzdanlar ve stablecoin'ler üzerinde çalışıyor.
Bununla birlikte, Goldman şimdilik kendi blockchain teknolojisini geliştirmemeyi seçiyor. Dev yatırım bankası bunun yerine R3 ve Consensys şirketleri tarafından geliştirilenler gibi harici sağlayıcılarla çalışmayı tercih ediyor.
JPMorgan
JPMorgan, geçtiğimiz yıl boyunca dijital varlık gelişiminde büyük ölçüde blockchain'e odaklandı ve Ekim ayında teknolojiye odaklanan bir birim başlattı.
Bankanın piyasaya sürülmeden önce beş yıl boyunca hazırlık aşamasında tuttuğu Onyx kolunda 100'den fazla çalışan bulunuyor. Kripto para biriminin bugüne kadarki iki önemli açılımları arasında bankanın kendi Token’ı (kendi blockchain zinciri olmayan para birimi) JPM Coin ve blockchain tabanlı bir bankalar arası ödeme ağı olan Liink bulunuyor.
Ancak kripto para birimlerine gelince, JPMorgan daha tereddütlü davranıyor. Banka analistleri sektörün geri kalanına göre Bitcoin üzerinde daha iyimser düşünse de CEO Jamie Dimon dört yıl önce Bitcoin'i bir dolandırıcılık riski olarak reddettikten sonra konuyla ilgili nispeten sessiz kaldı.
Bankanın, 2021 yazında piyasaya sürülmeye hazırladığı hususi servet danışmanlığı müşterileri için aktif olarak yönetilen bir Bitcoin fonunu araştırdığı söyleniyor. Coindesk’de yer alan habere göre fon dijital yatırım şirketi NYDIG tarafından sağlanan vesayet hizmetlerini kullanacak.
JPMorgan ayrıca ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na Mart ayında kripto para birimlerine yatırım yapan şirketlerin bulunduğu bir hisse senedi sepetinin piyasaya sürülmesi için bir öneri sundu. Sepette, şirket kasalarında bol miktarda Bitcoin bulundurmalarıyla bilinen MicroStrategy ve Square gibi şirketler yer alacaktı.
Citigroup
Bankanın analistleri daha önce kripto para birimlerinin faydalarını dile getirse de Citigroup sektöre temkinli yaklaşıyor.
Bankanın Küresel Döviz Başkanı Itay Tuchman geçen ay yaptığı açıklamada, kripto para birimi ticareti, vesayeti ve finansman teklif etme seçeneklerini araştırdıklarını, ancak müşterilere erişim izni verilip verilmeyeceği konusunda nihai bir karar alınmadığını söyledi.
Tuchman bankanın kripto para yatırımlarına girişi konusunda "Güvenli ve sağlam olmayan hiçbir hamle yapmamalıyız. Müşterilere fayda sağlayacak ve düzenleyicilerin destekleyebileceği bir şey inşa edebileceğimiz konusunda emin olduğumuz zaman atılacağız” ifadelerine yer verdi.
BNY Mellon
BNY Mellon, müşteriler için entegre bir hizmet sunmayı planlayan yeni bir dijital varlık birimine sahip.
Yatırım bankası Şubat ayında müşteriye yönelik bir kripto para birimi prototipi geliştirdiklerini açıkladı. Banka "sektörde ilk çoklu varlıklı dijital gözetim ve yönetim platformu olacak şekilde tasarlanmış" bir birim geliştirdiğini söyledi.
HSBC
Rakipleri sektörde atılımlar yapmasına rağmen HSBC son aylarda kripto para birimlerini karşı en eleştirel davranan bankalardan birisi oldu.
Bankanın CEO’su Noel Quinn bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, volatilite ve kripto para birimleri arasındaki şeffaflık eksikliğinin HSBC'yi bu alana girmekten alıkoyduğunu söyledi. Bankanın bir kripto ticaret masası başlatma veya müşterilerinin bu taleplerini karşılama gibi bir teklifi bulunmuyor.
Quinn 24 Mayıs'ta verdiği bir röportajda, "Volatilite göz önüne alarak, Bitcoin'e bir varlık sınıfı olarak girmedik. Eğer müşterilerimiz bu alanda olmak istiyorlarsa, elbette olacaklardır. Ancak bu alanı servet yönetimi işletmemizde bir varlık sınıfı olarak tanıtmıyoruz" dedi.
Bununla birlikte, HSBC 2020'nin başından itibaren blockchain yazılım şirketi R3 tarafından üretilen açık kaynaklı teknolojiyi kullanan Digital Vault adlı blockchain tabanlı bir platform geliştiriyor.
Yatırımcıların özel kripto borsalarından satın aldıkları menkul kıymetler kayıtlarına gerçek zamanlı olarak erişim sağlayacak olan gözetim platformu, HSBC'nin kendi uygun varlıklarının üçte birinden fazlasını barındıracak. HSBC sözcüsü Şubat ayında verdiği bir demeçte, bankanın 2020'de teknoloji yatırımlarına yaklaşık 5,8 milyar dolar ayırdığını açıkladı. Sözcü, bankanın 2021'in ilk çeyreğinden itibaren düzenli işlemlerini bu ağa taşımayı beklediğini söyledi.
Morgan Stanley
Morgan Stanley, kripto para çılgınlığına bu yılın Mart ayında Bitcoin’le bağlantılı üç yatırım fonu geliştirerek giriş yaptı.
Akredite sahibi ABD'li yatırımcılara sunulan fonlardan ikisi Galaxy Digital firması tarafından sağlanacak, üçüncüsü ise FS Investments ve NYDIG'in şirketlerinin özel bir ortak çalışmasının ürünü olacak. Üç fonun herhangi birine girmek için kriterler: minimum 25.000 ila 5 milyon dolar arasında değişen finansman ve Morgan Stanley'nin mevcut müşterilerinden birisi olunması.
Bankalar neden teknoloji yatırımı yapıyor?
Dev bankalara karşı düzenleme savaşı
Carrefour Tesco ittifakı sona erdi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.