Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Şirketlerin salgın sürecinde nakit arttırmak için yarışırken dünya çapındaki yatırım bankaları bu yıl 124,5 milyar dolarlık rekor getiri elde etti.
Borsa araştırmaları şirketi Refinitiv'in verilerine göre, bankalar uçak üreticisi Boeing, emlak kiralama sitesi Airbnb ve telekom grubu SoftBank gibi müşterileri taahhütlü borç ve özkaynak hizmetleri sunarak tüm zamanların en yüksek hizmet karşılığı ücret gelirlerini elde ettiler.
Financial Times’ın haberine göre Barclays Analisti Jason Goldberg 2020’nin "hem borç hem de özkaynak konusunda aracılık taahhüdü yapmak için” bu yılın fazlasıyla verimli olduğunu söyledi. Goldberg, şirketlerin bu yıl salgın nedeniyle yaşadıkları belirsizlikleri aşmak için sermaye piyasasına giriş yapmaya çabaladığını ve söz konusu artışın bu nedenle yaşandığını belirtiyor.
İçerisinde bulunduğumuz yılda şirketler borç verme tabanını 5 trilyon dolara yükselterek daha önce hiç görülmemiş bir düzeye ulaştı. Uluslararası şirketler mart ayı başlarında kredi sınırlarının aşağısına düşseler de tahvil piyasasına hızlı bir geçiş yaparak uzun vadeli getirilerine kilitlendiler.
Bankalar taahhütlü borçlardan 42,9 milyar dolar kazanarak daha önceki rekor olan geçtiğimiz yıl rakamlarının %25 fazlasına ulaştılar. Wall Street analistleri ve yöneticileri şirketlerin şu an borç içerisinde olması ve zayıf bilanço kayıtlarını düzelmeyi hedeflemeleri nedeniyle gelecek yıl bu sahnenin tekrarlanmasına şüpheyle yaklaşıyorlar.
Yatırım bankacılığı şirketi DA Davidson Analisti David Konrad bulut veri tabanı şirketi Snowflake ve ABD’li yemek dağıtım şirketi DoorDash gibi son derece değerli şirketlerin halka arz edilmesinin bankaları destekleyen asıl hikayenin önemli bir kısmı olduğunu belirtiyor. Şirketler 2020 yılında dünya çapında hisse senedi ve tahvil ihraç etme yoluyla yaklaşık 300 milyar dolar topladı. Bu rakam 2007’den sonra herhangi bir yıl içerisinde elde edilen en yüksek artışı ifade ediyor.
Rifinitiv verilerine göre, bankaların halka arz ücretlerinden elde ettikleri gelir %90 artarak 13 milyon dolara ulaştı. Söz konusu miktar 2000 yılından bu yana en yüksek geliri işaret ediyor.
Bankalar bu sayede üç çeyrek öncesinde 2019’da 18,3 milyar dolar olan hisse senedi yüklenme gelirlerini 32 milyar dolara çıkardı. PNC Financial’s’ın hisselerinin bir kısmının sahibi olduğu varlık yöneticisi şirket BlackRock hisselerini satması gibi bir dizi ikincil olay da Wall Street komisyoncularının kazançlarında etken oldu.
Goldman Sachs’ın teknoloji hisseler alanındaki listelemeleri sermaye alanında diğer rakiplerini arkada bırakmasına neden oldu. DoorDash, Snowflake ve Unity Software halka arzlarını yöneten banka, bu yıl üretilen özkaynak dağıtım ücretlerinin yaklaşık yüzde 10'unu elde etti. Kredi derecelendirme kuruluşu Morningstar’ın Analisti Michael Wong'a göre, büyük halka arzların 2021'e kadar devam etmesi bekleniyor.
Borç ve özkaynak ücretlerinde meydana gelen artış, 2020'nin ilk yarısında anlaşma bankacılığı alanındaki %10’luk düşüşle önemli ölçüde yavaşlayan ve 29,6 milyar dolara gerileyen şirket evliliği ve satın alma danışmanlık ücretlerindeki düşüşü dengeledi. Ancak son aylarda satın almalarda yaşanan artış, özellikle de bu anlaşmaları gerçekleştirmeyi değerlendiren şirketlerin işlemlerini finanse etmek için milyarlarca dolar toplamaları gerektiği göz önüne alındığında, yatırımcılara bir miktar iyimserlik sağlıyor.
Pandemi mağduru kadın çalışanlar işlerine dönebilecek mi?
İngiltere’nin Brexit mücadelesi yeni başlıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.