<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDev bankalarda iklim kaosu----

Dev bankalarda iklim kaosu

Dev bankalarda iklim kaosu
25 Mart 2021 - 14:28 www.finansingundemi.com

Sivil toplum örgütleri fosil yakıtlara 3,8 trilyon dolar finansman sağlayan dev bankaları açıkladı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük bankaları son beş yılda fosil yakıt sektörlerine 3,8 trilyon dolarlık finansman sağlayan bankaları, bir araya gelen sivil toplum örgütlerinin yayınladığı yeni raporda ortaya çıktı. ‘İklim kaosunda bankacılık’ adını taşıyan rapor, dünyanın en büyük 60 bankasının 2016 yılında, Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasından bir yıl sonra, fosil yakıt sektörüne sağladığı finansmanı artırdığını ortaya koydu.

Yatırımlar 2019’da pik yaparak, 824 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam 2020’de korona virüs pandemisi nedeniyle küresel olarak yakıtlara talebin düşmesi nedeniyle %9 düştü. Tüm dünyada, konu fosil yakıtlar olduğunda önde ABD bankaları geldi. JPMorgan Chase fosil yakıt sektörüne yatırım yapan bankalar arasında birinci sıraya yerleşirken, özellikle petrol ve doğalgaz şirketlerine 316,7 milyar dolar yatırım yaptığı görüldü. İkinci sırada ise Citigroup geldi.

Dev banka sivil toplum kuruluşlarının “en kötü fosil yakıt genişleme planı” olarak tanımladığı 100 şirkete yaptığı yatırımlarla dikkat çekti. Şirketler arasında petrol devi ExxonMobil ve boru hattı şirketi Enbridge de yer aldı.

Wells Fargo ise, “en büyük hidrolik kırılma finansmanı sağlayan” banka şirketi olarak tespit edildi.

Avrupa’da İngiliz bankası Barclays fosil yakıt şirketlerine en büyük desteği veren Banka oldu. Banka kömür, hidrolik kırılma ve katranlı kum şirketlerine 144,9 milyar dolar yatırım yaptı. Kömür yatırımlarını kısma konusunda planları bulunan Fransız bankası BNP Paribas ise dünyanın en büyük offshore petrol ve doğalgaz destekçisi oldu ve sektöre 120,8 milyar dolar yatırımı bulunduğu öğrenildi.

Oil Change International’ın Araştırma Analisti Lorne Stockman, “bu rapor belirsiz ‘net sıfır’ hedeflerin iklim krizini durdurmak için yeterli olduğunu düşünen bankalar için bir gerçekle yüzleşme niteliği taşıyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “geleceğimiz paranın aktığı yere gidiyor ve 2020’de bu bankalar bizi iklim krizine mahkum etmek için milyarlarca dolar yatırım yaptı. Bankaların şimdi fosil yakıt üretimini azaltmaya odaklanması lazım. Uzak gelecekteki hedefleri yeterli değil” ifadelerini kullandı.

finansgundem.com'un derlemesine göre, Asya’da Japon bankası Mitsubishi UFJ Financial Group fosil yakıtlarda en büyük yatırımcı oldu ancak kömür üretimini destekleyen en kötü 10 banka Çin’den geldi. Bunlar arasında Industrial Bank, ICBC, China Construction Bank ve Bank of China yer aldı.

Rapor aynı zamanda bankalar arasında pozitif iklim hamlelerini de değerlendirdi ve karbonsuzlaştırma hedeflerine yönelik politikalarına puan verdi. Burada İtalyan bankası Unicredit, zirveye yerleşti. Ardından ise beş büyük Fransız bankası geldi: BNP Paribas, Crédit Mutuel, BPCE/Natixis, Crédit Agricole ve Société Générale.

2023'e kadar 1,6 milyar fidan dikilecek

 

Kamu bankalarının döviz fazlası geriledi

 

Süveyş Kanalı’nın durması petrol için neden önemli?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)