Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en büyük yatırım bankaları geçen yıl 700 üst düzey çalışanını işten çıkardı. Söz konusu işten çıkarma dalgası Kovid-19 krizinin ardından gelen ticaret fırtınasıyla birlikte sektör gelirlerinin 10 yılın en yüksek seviyesine yükselmesine rağmen gerçekleşti.
Financial News’in haberine göre araştırma firması Coalition korona virüs krizi sonucu sektörde gerçekleşen gelir artışına rağmen Avrupa bankalarının hisse senedi alım satım birimlerinin stratejik kesintilerin devam etmesiyle işten çıkarmaların geçen yıl yeniden tırmanış gerçekleştirdiğini açıkladı.
Bankaların yapılandırılmış özkaynak türevleri birimleri geçen yıl iş kesintilerinin en büyük hedefi oldu. Bunun en büyük sebebi hisse senedi birimlerinin performansı oldu. Societe Generale ve Natixis'in de aralarında bulunduğu Fransız bankaları, salgının ilk günlerinde temettü ödemelerini rafa kaldıran şirketlerle birlikte 2020'nin ilk yarısında büyük çaplı zarar açıkladı.
Hisse senetleri düşük marjlı bir işletme birimi olduğundan bankalar işletme kollarında söz konusu birimlerin uygulanabilirliğini sorgulamaya devam ediyorlar. Hem SocGen hem de Natixis geçen yıl hisse senedi birimlerinden personel çıkarırken, Deutsche Bank daha geniş bir stratejik inceleme kapsamında hisse senedi alım satım birimini kapattı. HSBC de 2021 yılında Avrupa hisse senedi biriminde işçi çıkarmaya gidiyor.
Geçen yıl en büyük 13 yatırım bankasının hisse senedi birimlerinden toplamda 600 kişi işten çıkarıldı.
Yatırım bankası gelirleri ise yaklaşık %30 artışla 194,2 milyar dolara ulaştı. Rakamlar sabit gelir, para birimleri ve emtia ticaretinde gelirlerini arttıran sektörün on yıldan uzun bir sürenin en iyi performansı gösterdiğini işaret ediyor.
Sabit gelirli varlıklardan elde edilen ticaret gelirleri 2020 yılında emtia ve kur ticaretindeki güçlü bilançoların etkisiyle 98,3 milyar dolara ulaştı. Ancak, Kovid’in sebep olduğu finans krizinden bu yana işçi çıkarmalara maruz kalan sabit gelir biriminde rekor bir ilk yarı performansının ardından, yılın son altı ayında gelirler yavaşladı. Sabit gelir birimleri 2020 yılında %41’lik gelir artışı gösterdi.
Banka yöneticileri bu yıl ticaret birimleri için 2020'le aynı stratejileri uygulasalar da haberde 2021'in hızlı bir başlangıç yaptığını belirtiliyor. JPMorgan Baş Finans Sorumlusu (CFO) Jennifer Piepszak Şubat ayında bir konferansta yaptığı konuşmada, borsa ticaret birimlerinin yıla "çok güçlü bir başlangıç" yaptığını ve gelirlerinin "anlamlı bir şekilde" yükseldiğini söyledi. Aynı konferansta konuşan Morgan Stanley CFO'su Jonathan Pruzan, "yılın ilk altı haftası 2019'dan daha çok 2020’deymiş gibi hissettiriyor" açıklamasında bulundu.
Yıllık getirilerde, yatırım bankalarının emtia birimleri 2020'de en yüksek performans gösteren birim oldu ve gelirleri %98 arttı. Coalition verilerine göre, kur alım satım birimlerinin gelirleri ise %87 oranında arttı.
Coalition, geleneksel yatırım bankacılığı birimlerinin 2020'de herhangi bir işten çıkarma dalgasından kurtulduğunu belirtiyor. Araştırması firması M&A bankacılarındaki azalmanın hisse senetleri sermaye piyasaları birimlerindeki işe alımları dengelediğini açıkladı.
Bankacılık sektöründe konsolidasyon beklentisi
Libor, 30 Haziran 2023'e kadar belirlenecek
Bankalara kredileri azaltma talimatı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.