Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street’in dev bankaları uzun süredir çevresel ve sosyal konularda liderlik rolünü üstlenmekten kaçınıyordu. Şimdilerde, kamu yaklaşımı değiştikçe, bankalar da pozisyonlarını değiştiriyor.
JPMorgan Chase, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ırkçılığı önlemek için önümüzdeki 5 yılda, 30 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. ABD’nin en büyük bankasının açıklaması, Citi ve Bank of America’nın ırksal eşitlik ve ekonomik fırsat eşitliğini desteklemek için birer milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamasından sonra geldi.
JPMorgan’ın çabalarına siyahi ve hispanik ev sahipleri için 8 milyar dolarlık mortgage kredisi, ulaşılabilir emlak için 14 milyar dolarlık krediler, küçük işletlemeler için 2 milyar dolarlık kredi seçenekleri ve 1 milyon kişiye düşük maliyetli banka ya da tasarruf hesabı açma konusunda yardımcı olmak da dahil.
JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon açıklamasında, “toplumun ırkçılık konusundaki eşitsizliğe daha somut ve anlamlı bir yaklaşım edinmesinin zamanı gelmişti” dedi.
Bu oldukça ağır bir bağlılık ancak JPMorgan’ın varlıklarının 3,2 trilyon doları bulduğunu ve geçtiğimiz yıl 36,4 milyar dolar kar elde ettiğini hatırlamak da önemli.
Bu haftanın ilk günlerinde, JPMorgan müşterilerine Paris iklim anlaşmasına uyum sağlama konusunda baskıda bulunacağını söyledi. Anlaşmaya göre dünyanın 2050 yılında sıfır emisyon hedefine ulaşması gerekiyor. Banka 2030 yılı için finans portföyüne emisyon hedefleri koyacak ve müşterilerinin karbon yoğunluğunu yakından takip edecek.
Bu tip hamleler, Wall Street’te ırk eşitliği ya da iklim değişikliği gibi konularda destek olarak, finansal sistem üzerinde nüfuz sağlama isteğine yönelik giderek artan bir tavra işaret ediyor. Bu kısmen yatırımcılardan ve aktivistlerden gelen baskılar sayesinde gerçekleşti. JPMorgan’ın Mayıs ayında gerçekleşen yıllık hissedarlar toplantısında yapılan bir öneri, bankanın finans portföyünde sera gazı emisyonlarını nasıl azaltacağına yönelik detaylı bir bilgi verdi. Öneri, Bloomberg’e göre hissedarların %49,6’sından destek gördü.
Son yıllarda, CEO’ların Finans konusundaki yaklaşımlarında değişiklik yapacaklarını söyleme konusunda çekinceleri vardı. Bu endişeler, emisyonları azaltma gibi konularda desteklerini ifade ederken bile ortaya çıkıyordu.
Citigroup CEO’su Michael Corbat, Ocak ayında Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, “müşterilerimize şunu söylüyorum: Mızrağın sivri ucu olmak istemem, yani size bunları söyleyecek, sektörünüzde ya da şirketinizde standartlar belirleyecek kişi olmayı istemem” dedi. Açıklamasının devamında “bunu yapan siz olmalısınız” ifadesini kullandı.
Ancak rüzgar kesin bir şekilde tersine dönüyor ve bankalar için iklim değişikliği ve ırkçılık konularında güçlü tavırlar sergilemek bir norm haline geliyor.
Citigroup CEO’su Corbat, CNN’de kaleme aldığı bir yazıda “emisyonlarını düşürmek için ne yapmaları gerektiği konusunda müşterilerimizle samimi konuşmalar yapmaya istekli olmalıyız. Eğer bu geçiş konusundaki ihtiyacımız konusunda mutabakata varamıyorsak, o iş ilişkisinden ayrılma cesaretini göstermeliyiz” dedi.
FactSet’ten John Butters, ikinci çeyrekte, yılın ilk üç ayına kıyasla çevresel ve sosyal yönetim kavramının konuşulma oranında %100 artış görüldüğünü söyledi. George Floyd’un Mayıs ayında polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından, S&P 500’deki şirketler ırklar arasında eşitliğe ve adalet konularına, ikinci çeyrek gelir raporlarında en azından bir kez değindi. Butters, yılın ilk çeyreğinde, bu konularla ilgili yalnızca bir referans buldu.
Dev bankalardan 20 milyon dolarlık teknoloji yatırımı
Bankaların finansal gücü göründüğü gibi olmayabilir
Merkez bankaları krizi önlemeye devam edebilir mi?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.