Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Şubat ayında Londra’da toplanan yaklaşık 100 emlak geliştircisi ve yatırımcı arasında, 2020’nin mart ayında korona virüsün ortaya çıktığı dönemden bu yana ilk kez iyimserlik hakim. Şirketler ve yatırımcılar Londra’da yer alan ofis binalarını hedef alan nakit miktarını ve şirketlerin ödemeyi kabul ettiği rekor miktarlardaki kiraları konuştu. Aynı zamanda rekabetin yüksek olduğu da dile getirildi. Emlak şirketi Knight Frank ise, ofislere yönelik talebin hiç olmadığı kadar yüksek olup olmadığını sordu.
Son dönemde boş masaların arasında ofiste çalışan herkes için, bu sorunun cevabı oldukça açık. Ancak İngiltere’de hükümet pandemi kısıtlamalarını kaldırmaya hazırlanırken, emlak şirketlerinin güveni artıyor. İşverenler yüksek maliyetli yeni kira sözleşmeleri imzalıyor ve yatırımcılar ofis binalarına milyarlarca pound yatırım yapıyor. Aktivite özellikle Londra’nın merkezinde yüksek. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre West End bölgesinde, Google şubat ayında 1 milyar dolarlık alım yaptığını açıkladı.
Londra’da bu hafta 2020’nin ekim ayında satışa çıkan The Scalpel isimli bina, 820 milyon sterline alıcı buldu.
Ofislerin geleceği için güven oyu niteliği taşıyan bir anlaşma da Canary Wharf bölgesinde yapıldı. Citigroup ikonik gökdeleninin restorasyonu için üç yıllık ve 100 milyon sterlinlik bir yatırım açıklamasında bulundu. Ancak trend bunlarla sınırlı değil. Londra’nın merkezi haricindeki bölgelerde ofislere harcanan 8,9 milyar sterlin bugüne kadar kaydedilen yıllık en yüksek üçüncü miktar oldu. Aralık ayında NatWest Manchester’da yer alan bir bina için 292 milyon sterlin ödedi. Bu anlaşma Londra dışında İngiltere’de bir ofis için ödenen en yüksek miktar oldu.
Tüm bu aktivite ise çalışanların pandemi sonrasında şehir merkezlerine seyahat ederek ofislerde çalışmak isteyeceğine yönelik bir tahmin üzerine gerçekleşiyor. Çalışanların ne istediği ise belirsiz. İsviçre bankası UBS Avrupa Emlak Stratejisi ve Araştırmaları Başkanı Zachary Gauge, “gerçekte bunun bir kanıtı yok, ofise dönüş Omikron varyantı nedeniyle büyük bir darbe aldı” dedi.
İngiltere’de evden çalışma zorunluluğu kaldırılmış olsa da ülkede ofise dönüş tam anlamıyla gerçekleşmedi. Şubat ayı boyunca ofisler yaklaşık %25 doluluk oranına ulaştı. Pandemi öncesi ise bu seviyeler %55 ila %60 civarındaydı.
İngiltere’de çalışanların üçte biri 2020’nin mart ayından bu yana ofislere gitmedi. Bu durum özellikle de Londra’nın merkezi için büyük bir sorun. Financial Times’ın haberine göre Londra’nın merkezinde yer alan perakendecilerin satışları, pandemi öncesi seviyelere kıyasla %55 daha düşük. İlan edilen her 10 iş pozisyonunun birinden fazlası, tamamen uzaktan çalışma pozisyonu oldu. Milyonlarca şirket en azından kısa vadede evden çalışma imkanı tanıyacak. ABD’de Pew tarafından yapılan bir anket çalışmasında çalışanların %60’ının evden çalışmayı tercih ettiği ortaya çıktı.
İngiltere’de de şirketlerin haftanın bazı günleri ofise gidilen hibrit çalışma modellerini benimsemesiyle, ofis alanlarında boşluk oluştu. Gayrimenkul geliştiriciler de ofise dönüş konusunda oldukça iyimser. Ancak emlak sektörü ofise dönüş tahmininde yanıldığı takdirde, bunun etkileri çok ağır olacak.
Hong Kong bankacılığında fintek depremi
Dev şirketler Rusya’da yaptırım dalgasına hazırlanıyor
Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.