Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Banka kredilerinde ikinci çeyrekte standartlar rekor bir hızla düşürülüyor. Gevşek para politikaları ve devam eden ekonomik toparlanma ise kredilerde rekabeti tetikliyor. Yılın ikinci çeyreğinde, UBS analistlerine göre bankaların %25’i hem tüketici kredilerinde hem de kurumsal kredilerde kredi koşulları gevşetti. Kredilerde standartların ve koşulların gevşetilme hızı ise 2000 yılından bu yana rekor bir seviyeye ulaştı.
ABD Merkez Bankası (FED) temmuz ayında kredi sorumlularıyla gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonucunda, bireysel ve ticari kredilerde “bu dönemde 2005 yılından bu yana en kolay erişimi sağlandığını” ortaya koydu. Bankalar ve diğer kredi kurumları arasında yeni krediler için kızışan rekabet de pandeminin başlangıcından bu yana küresel borçlanmanın hızla artmasına neden oldu.
Financial Times’ın haberine göre geçtiğimiz yıl korona virüs pandemisi ortaya çıktığında şirketler ilk aşamada acil durum önlemi olarak banka kredilerine yöneldi ve kredi büyümesi hızlandı. Ancak hükümet ile merkez bankasının aldığı destek önlemleri de yatırımcıların şirketlere kredi verme taleplerinde yeni bir dalgayı tetikledi. Aynı zamanda tüketiciler de hükümet tarafından yapılan teşvik ödemelerini, borçlarını ödemek için kullandı.
Bunun sonucunda kredi kartı gibi tüketici kredilerinde bir düşüş görüldü ve kurumsal krediler bankaların dışındaki alanlara kaydı. Ancak yine de bankalar bu dönemde borç anlaşmalarını düzenleyerek elde ettikleri işlem ücretlerinden rekor seviyelerde gelir elde etti. UBS verileri bankaların tüketicilere ve küçük işletmelere kredi verirken göz önünde bulundurduğu kriterleri düşürmesinin, yeni krediler için şirketleri çekme hamlesi olduğunu gösterdi. Bunun sonucunda da tahvil ve kredi piyasalarında kredi standartlarının düşmesiyle ilgili halihazırda yüksek olan endişelerin daha da artmasına neden oldu.
Bankacılar, analistler, kredi derecelendirme kurumları ve yatırımcılar ise şimdilik batık kredi oranlarının düşük olacağını tahmin ediyor. Bunun nedeni ise en riskli kredilerin dahi parasal politikalar tarafından destekleniyor olması.
UBS Analisti Matthew Mish, riskli krediler ve borçların geri ödeneceğine yönelik iyimserlik arasındaki gerilimin, “şiddetli bir rekabeti” doğurduğunu söyledi. Açıklamasında, “köpük işaretleri ya da riskli ve düşük kaliteli kredileri görmek olumlu değil” ifadesini kullandı. Devamında, “FED faiz oranlarını düşük tutmaya devam ettiği takdirde, aşırı borçlanmayı beraberinde getirebilir” açıklamasında bulundu.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre faiz oranları hem şirketlerin hem de tüketicilerin borçlanma kapasitesi için oldukça önemli. Daha düşük borçlama maliyetleri genellikle daha az batık kredi ortaya çıkarıyor. S&P Global Ratings önümüzdeki 12 ayda kredi notu düşük olan “spekülatif” şirketler için batık kredi oranının %2,5’e düşmesini bekliyor.
Bu rakam ise bugün %4 seviyesinde. Mish birçok kredi oranında göz önünde bulundurulan nominal ABD Hazine tahvili getirilerinin, riskli kurumsal kredilerde batık kredi oranlarıyla korelasyon taşıdığını söyledi. Mish, “FED’in politikasını sevin ya da sevmeyin köpük ve risk alımı konusunda endişeli olanlar bir süre daha endişelenmeye devam edecek, çünkü FED’in politikalarının etkisi batık kredi oranlarını baskılamayı sürdürecek” dedi.
Milyarder yatırımcıdan kripto para eleştirisi: Değersiz balon
ECB yetkilisinden yavaşlama sinyali
Wells Fargo’nun borsalardaki favori sektörü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.