Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Deutsche Bank'ta çalışan kadın bir stajyeri, bir erkek meslektaşının cinsel saldırısına ve bir başka meslektaşı tarafından cinsel tacize uğradığı yönünde suçlamalarda bulundu. Bankanın başlattığı soruşturma sonucu bir banka çalışanı kovuldu.
Almanya’nın en büyük bankası Şubat 2021’de suçlamaların ortaya atılmasından kısa bir süre sonra savcıları iddialar konusunda bilgilendirdi. Bankanın kendi bünyesinde gerçekleştirdiği soruşturma, kadın stajyerin iddiaları tamamen doğrulanmamasına karşın her iki erkek çalışanın da uygunsuz mesaj ve fotoğraf gönderdiğini tespit edildi.
Financial Times’ın haberine göre, suçlamalara konu olan ve işine son verilen bankacı daha kıdemli olduğu için stajyere ayrıcalıklı muamelede bulundu. Üst düzey yönetici bu sayede de uygunsuz hareketlerini güvence altına aldı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Deutsche Bank'ın soruşturması ve ardından bir kıdemli banka çalışanın görevine son verilmesi, dört yıl önce ABD'de başlayan MeToo hareketinin benimsenmesine ilişkin işaretler de veriyor. Kadınların maruz kaldıkları uygunsuz davranışları sosyal medya üzerinden paylaştığı MeToo hareketi dünya çapında gizli kalan taciz vakalarının ortaya çıkmasına yol açmıştı. Ancak Almanya bu hareketin benimsenmesinde iyi bir performans sergileyememesiyle biliyor.
Almanya Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi adına 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ülkede kadın çalışanların yüzde 13'ü iş yerinde cinsel tacize maruz kalıyor. Berlin merkezli hukuk firması Vangard'da Alman iş hukuku alanında uzman olan Julia Viohl, işverenlerin taciz davalarında hızlı hareket etmesinin önünde engeller olduğunu söyledi.
Viohl konuyla ilgili açıklamasında, “Alman çalışma yasasına göre, tacizde bulunan bir çalışan otomatik olarak işten atılamıyor” dedi. İş hukuku uzmanı sadece vahim vakaların ortaya çıkması halinde derhal işten çıkarma cezasının mümkün olabileceğini söyledi. Üstelik Alman mahkemeleri de kimi zaman sanığın lehine karar verebiliyor.
Deutsche Bank'taki soruşturma ise kadın stajyerin işten haksız yere çıkarıldığına ilişkin davada yönelttiği iddiaların ardından başlatıldı. FT haberinde çalışanların isimlerinin yasal sorumluluklar dolayısıyla açıklanmadığı belirtildi.
Habere göre soruşturmada bankacılardan birinin bankaya katılmadan önce stajyerle romantik bir ilişki yaşadığı belirlendi. Stajyer söz konusu bankacı tarafından zihinsel ve fiziksel olarak taciz ve tehdit edildiğini ve sadomazoşizm de dahil olmak üzere sekse zorladığını söyledi. Davanın iki tarafı da iddialarıyla ilgili fotoğraf ve videolarını mahkemeye sundu.
Bu bankacı geçici olarak görevden uzaklaştırıldı, ancak daha sonra işe geri döndü. Bankacının davranışlarıyla ilgili daha derinlemesine bir soruşturmanın sonucunu bekliyor. Bankacı kendisine yönelik tüm iddiaları reddetti ve tüm cinsel münasebetin rızaya dayalı olduğunu söyledi. Bankacı konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
Daha kıdemli erkek çalışan aleyhindeki bir ceza soruşturması ise savcıların yeterli suç delili olmadığı sonucuna varması üzerine düşürüldü. Fakat habere göre, Deutsche Bank’ın kendi iç soruşturmasında görevi suistimale dair kanıtlar bulunması üzerine zanlının işyerindeki görevine son verdi.
Stajyer ve işten atılan çalışanın bankacının avukatları ve savcı yorum yapmaktan kaçındı.
Kadın bankacı Deutsche Bank'ta stajyer olarak işe başladığında yirmili yaşlarının sonlarındaydı. Stajer bankacı görevi süresince ki erkek çalışana da rapor vermiyordu. Ondan önemli ölçüde daha yaşlı olan daha üst düzey yönetici, stajyeri bankaya katıldıktan birkaç ay sonra LinkedIn'de bir iletişim olarak ekledi. Konuya aşina olan kişilere göre üst düzey bankacı daha sonra ona sıradan bir sohbet mesajı gönderdi.
Deutsche Bank'a konuşan üst düzey yönetici, kadını LinkedIn bağlantılarına ancak sosyal ağın algoritması tarafından otomatik olarak ona önerilmesinden sonra eklediğini söyledi.
LinkedIn'deki ilk mesaj alışverişinden günler sonra, üst düzey yönetici stajyerle pahalı bir restoranda akşam yemeği ayarladı. Akşam yemeği gerçekleşmedi, ancak ikili birkaç ay sonra halka açık bir alanda bir kahve içmek üzere buluştu. Birkaç ay sonra da en az bir kez kadın stajyerin kirası Deutsche Bank tarafından ödenen dairesinde buluşuldu.
İlk temaslarından sekiz ay sonra, üst düzey yönetici ve kadın çalışan arasındaki mesajlarda cinsel tercihleri üzerine konuşmalar başladı. Kıdemli çalışan daha sonra kadına müstehcen fotoğraflar gönderdi. Sohbet mesajlarına göre, en az bir kez stajyer çalışan onu bu konuda cesaretlendirmişti.
Konuya aşina kişilere göre üst düzey yönetici, sohbetlerin gerçekliğini ve stajyerden mesajları silmesini istediğini doğruladı. Stajyer bir süre Deutsche Bank’ın belirli bir bölümünde zaman geçirmek istediğini ifade ettikten sonra kıdemli bankacı ilgili iş birimindeki meslektaşlarına bir e-posta ileterek onu tutmak isteyip ilgilenmediklerini sordu.
Olumsuz yanıt üzerine, kıdemli çalışan insan kaynaklarında görev yapan bir meslektaşına döndü. Bu olağandışı durum söz konusu stajyerin sıradan bir çalışan olmadığına ilişkin işaretleri pekiştirdi.
Deutsche Bank'a konuşan kadın, üst düzey çalışanın kendisini iki kez kendi iradesi dışında karşı öpmeye çalıştığını söyledi. Kadın çalışan ayrıca, onunla seks yapması için baskıya uğradığını ve bunu reddettiğini, daha sonrasında ise işten çıkarılmasından sorumlu olduğundan şüphe ettiğini söyledi.
Banka soruşturması, stajyerin iş akdinin feshine ilişkin kararda üst düzey yöneticinin dahil olduğuna dair bir kanıt bulamadı. Mahkeme, kadının haksız işten çıkarma ve haksız muamele iddialarıyla açtığı davayı reddetti.
Üst düzey yönetici öpüşme girişimlerini ve diğer tüm iddiaları reddetti. Soruşturma sırasında, bir keresinde, kadın çalışanın dairesinde kariyeri hakkında konuşma için ısrar ettiğini kabul etti.
Deutsche Bank icra kurulu davanın ardından bankanın iç süreçlerine müdahale etme ve uygunsuz içeriklerin daha düşük düzeyde bir çalışanla paylaşılması suçlamalarıyla üst düzey çalışanı işten attı. Üst düzey çalışan işten çıkarılması konusunda mahkemeye itirazda bulunuyor.
FT’nin haberinde Banka tarafında söz konusu çalışanın çizgiyi aştığı ve ciddi bir muhakeme eksikliği sergilediği belirtiliyor.
Çinli kadın tenisçi taciz iddialarını geri çekti
Dünyanın en güçlü kadınları 2021 listesi açıklandı: Türkiye’den de bir isim var
"Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.