Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Deutsche Bank İspanya’da gerçekleştirdiği kompleks döviz ürünlerinin satışıyla ilgili baskı altında. Düzenleyiciler bazı küçük şirketleri zora sokan ve bir dizi mahkeme dışı uzlaşmayla sonuçlanan iç soruşturmanın sonuçlarını bekliyor. Geçtiğimiz ay Financial Times, Deutsche’nin müşterilerine anlamadıkları türev araçları sattığı gerekçesiyle yükselen şikayetlerin ardından açılan soruşturmayı yazmıştı.
Alman banka Avrupa Birliği’nin küçük işletmeleri riskli kredilerden korumak için oluşturduğu Mifid II kurallarına karşı geldiğinden endişe duyarak soruşturma başlattı. Banka soruşturmayı Financial Times’a yaptığı açıklamada doğrularken, “sınırlı sayıda müşterinin” etkilenmiş olabileceğini söyledi.
Soruşturma konusunda açıklama yapan kişi “bu mesele içerde oldukça tehlikeli görülüyor” dedi. Avrupa Merkez Bankası, Almanya’nın finansal düzenleyicisi BaFin ve İspanya’nın finansal denetim kurumu CNMV de konuyu yakından izliyor ve iç soruşturmanın ardından eyleme geçip geçmeyeceğine karar verecek.
Yaşanan olay, son on yılda bankanın birçok yasak ihlali gerçekleştirmesi ve milyarlarca euro ceza ödemesinin ardından bankanın iç denetimini geliştireceği yönünde söz vermiş olan CEO Christian Sewing’in üzerindeki baskıları artırdı. Deutsche’nin Londra ve İspanya’da yer alan bazı üst düzey yatırım bankacılarının küçük ve finansal olarak karmaşık olmayan ithalat/ihracat firmalarını hedef aldıkları görülüyor.
Hedef alınan şirketlerin 10 milyon ila 100 milyon euro arasında satışlara sahip olduğu açıklandı.
2009 yılında IMF’nin yayınladığı bir rapor bu finans ürünlerinin, finansal krizi tetiklemedeki rolünü inceledi. Autonomous University of Madrid Öğretim Üyesi Prosper Lamothe Fernández, “(küçük ve orta ölçekli şirketler) bankalarına güveniyor ve bu ürünlerin kendilerini riskli bir pozisyona düşüreceğinin farkında değiller” dedi.
Etkilenen şirketlerin kontratlarını inceleyen Fernández, mahkemede bilirkişi tanıklığı yaptı. Fernández’in tahminlerine göre, yaklaşık 2006 yılından bu yana 300 ila 500 İspanyol şirketi bu ürünler nedeniyle kayıp yaşadı. Ortalama kayıplar ise 5 milyon ila 10 milyon euro arasında gerçekleşti.
Bazı şirketler kayıplar nedeniyle derin finansal sorunlar yaşadı ve bazı şirketler İspanya’da Deutsche’ye dava açtı. Açılan davaların bir kısmı reddedilirken, Alman bankası şirketlerle mahkeme dışında uzlaştı. Ancak bir elektronik parça üreticisi Azimutel, 2007 yılında aldığı kambiyo ürünleri nedeniyle iflasa sürüklendi. 2011 yılında mahkeme sonuçlandığında Deutsche şirkete 1,4 milyon dolar ödemek zorunda kaldı.
HSBC üst düzey yöneticilerini Avrupa’ya taşıyor
İngiltere'nin Brexit kıskacından kurtuluşu fintek yatırımları mı?
Fintek şirketleri aslan payını istiyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.