Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası çapta yapılan bir Centilmenlik Anlaşması'na paralel olarak, 1940'lı yıllardan beri IMF'nin başkanı Avrupa'dan, Dünya Bankası başkanı ise ABD'den seçiliyor.
Ancak IMF için bu geleneğin mevcut Başkan Dominique Strauss-Kahn'ın, sonbaharda görevi bırakmasından sonra değişebileceği tahmin ediliyor. Bu görev için Avrupa dışından birçok isim telaffuz edilirken, Derviş'in adı ise Avrupa'dan gelebilecek adaylar arasında yer alıyor.
AVRUPALILARIN DESTEĞİNİ ALIR
İngiliz Guardian gazetesinin haberinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevini de yapmış olan Derviş'in Türk olması nedeniyle, Avrupalı üyelerin desteğini alabileceği belirtildi.
Derviş, Türkiye'de Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye'ye davet edilerek, Bülent Ecevit Hükümeti'nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenmişti.
Derviş o dönemde, IMF ile müzakereleri yürüterek mali krizin asgari hasarla atlatılmasını sağlamıştı. Derviş'in yine o dönemde hazırladığı Türk finans sisteminin radikal bir şekilde yeniden yapılanmasını sağlayan Güçlü Ekonomi Programı, bankaların son finansal krizde az hasar görmesinde önemli rol oynamıştı.
DERVİŞ KİMDİR?
1949 doğumlu olan Derviş, lisans ve lisansüstü eğitimini London School of Economics and Political Science'da yaptıktan sonra doktorasını ise Princeton Üniversitesi'nde verdi.
Uzun yıllar Dünya Bankası'nda çalışan Derviş, bu kurumda Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına kadar yükseldi.
Kemal Derviş, 2009'da Washington'un önemli düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nün başkan yardımcılığı görevine getirildi. Derviş başkan yardımcılığının yanı sıra, enstitünün Küresel Ekonomi ile Kalkınma Programı'ndan sorumlu direktörlük görevini de yürütüyor.
DİĞER ADAYLAR
Haberde, IMF Başkanlığı için Avrupalı olmayan adaylar arasında, Güney Afrika'nın Maliye Eski Bakanı Trevor Manuel, Hindistan Merkez Bankası Başkanı S Sridhar, yine aynı ülkeden IMF Bağımsız Değerlendirme Dairesi Direktörlüğü görevini de yürüten Montek Ahluwalia da bulunuyor.
Avrupa'dan diğer adaylar arasında ise Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin adı geçiyor. Başkanlık için en güçlü adaylar arasında gösterilen İngiltere Eski Başbakanı Gordon Brown'un adaylığını, şimdiki Başbakan David Cameron'un istemediği yönündeki haberler sonrasında, aynı ülkeden eski İşçi Partili Peter Mandelson'ın adaylığı konuşuluyor. Hürriyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.