<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDershaneler mevzuattan silindi----

Dershaneler mevzuattan silindi

Dershaneler mevzuattan silindi
05 Temmuz 2014 - 12:56 www.finansingundemi.com

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirdi, “dershane” kavramı yönetmelikten çıkarıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, “dershane” kavramını eğitim mevzuatından çıkardı. MEB, özel okullarda Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilen Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde eğitim ve öğretim yapılabilmesine karar verdi. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre bu okullarda farklı dil ve lehçelerde okutulacak dersler Bakanlıkça belirlenecek, okulun seviyesine göre Bakanlıkça onaylanan dersler ve öğretim programları ile haftalık ders dağıtım çizelgeleri uygulanacak. 

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirdi. Yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 

ÖZEL OKULLARA KÜRTÇE EĞİTİM-ÖĞRETİM HAKKI GETİRİLDİ

Yeni yönetmelik özel okullarda Kürtçe okutulmasına kapı açan uygulamayı da getirdi. Değişiklikle Özel Okullar Yönetmeliği’nin 49’uncu maddesine şu fıkra eklendi: 
“Özel okullarda Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilen Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde eğitim ve öğretim yapılabilir. Bu okullarda: a) Farklı dil ve lehçelerde okutulacak dersler Bakanlıkça belirlenir. b) Okulun seviyesine göre Bakanlıkça onaylanan dersler ve öğretim programları ile haftalık ders dağıtım çizelgeleri uygulanır.” 

Yönetmeliğin özel okullardaki eğitim öğretim diline ilişkin eski madde ise şundan ibaretti: 
“MADDE 49 – (1) Kurumlarda öğretim dili Türkçedir. Yabancılar tarafından açılmış ve Türkçeden başka bir dille öğretim yapılmasına izin verilmiş bulunan mevcut okullar, kendi statüleri içinde öğretime devam ederler. Ancak, yabancı uyruklu çocukların devam edeceği milletlerarası okullar bu hükmün dışındadır.” 

DERSANELER MEVZUATTAN SİLİNDİ

Yönetmeliğe göre eskiden özel öğretim kurumu olarak tanımlanan dershaneler artık bu kapsama girmiyor. MEB’e göre bundan böyle özel öğretim kurumları sadece “Okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim yabancı, azınlık ve özel eğitim okullarından Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara ve Özel Okullar Değerlendirme Yönergesine göre grubu belirlenen okulları, milletlerarası özel öğretim kurumları, çeşitli kursları, uzaktan öğretim yapan kuruluşları, motorlu taşıt sürücüleri kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, öğrenci etüt eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile benzeri özel öğretim kurumları” ndan oluşacak. 
“Dershane” sözcüğü ve dershanelerle ilgili her türlü iş ve işlem ilişkin hükümler de özel öğretim yönetmeliğinin diğer maddelerinden de çıkarıldı. 

Yeni ÖÖKY’ne dershanelerin kapatılması sürecini belirleyen bir “dönüşüm programı” maddesi eklendi. Dönüşüm Programı, “14/3/2014 tarihi itibariyle Kanun hükümlerine göre dershane veya öğrenci etüt eğitim merkezi olarak faaliyet göstermekte iken 1/9/2015 tarihine kadar özel öğretim kurumuna dönüşmek isteyenlerin başvuru süreçlerinin, değerlendirme kriterlerinin, kurucuların dönüşmek istedikleri okul ve kurum ile dönüşümü tamamlayacakları süreye ilişkin taahhütlerinin yer aldığı program” olarak resmen tanımlandı. 

Dönüşüm programına alınan kurumların kurucuları tarafından açılan ve faaliyetleri 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar devam eden ortaöğretim özel okulları ise “Temel Lise” olacak. Temel liselerin dokuzuncu sınıfına, ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitirenlerin kaydı yapılacak. 

Dersanelerin kapatılıp özel okullara dönüşmesini öngören Dönüşüm programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda okul açmak amacıyla başvuran kurucular 2018-2019 eğitim öğretim yılı bitimine kadar okul binalarını Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara uygun hale getireceğine veya standartlara uygun başka bir binaya nakil yapacağına ilişkin noter onaylı dönüşüm taahhütnamesi alacak. 

Gerçek ve tüzel kişiler tarafından Kanun kapsamında belirtilen faaliyetlerin yetkili makamlardan kurum açma izni alınmadan veya her ne ad altında olursa olsun eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetlerin izinsiz yapıldığının tespiti hâlinde söz konusu dershaneler valilikçe kapatılacak. 

Dönüşüm programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda 2018-2019 eğitim öğretim yılı bitimine kadar faaliyetlerini sürdürecek olan okulların 1 Eylül 2015 tarihine kadar kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatını almış olmaları gerekecek. Dönüşüm programına alınan kurumlardan okul için düzenlenen kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatını aldığı tarih itibari ile mevcut kurumlarının kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilecek. 

ÖZEL OKULLARA TÜRKÇE AD VERİLECEK

Özel öğretim kurumlarına Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkeleri doğrultusunda kurumun amacına, eğitim programına ve düzeyine uygun, belli bir anlam taşıyan ve Türkçe ad verilmesi zorunlu olacak. Yabancı ve milletlerarası okullar hariç, diğer kurumlara ülke, millet, yabancı kurum ve kuruluş adları verilemeyecek. 
Dönüşüm sürecinin bitiminde dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun sahip olması gereken şartları karşılayamayan kurumların kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilerek faaliyetlerine son verilecek. 
Geçici kapatma cezaları okullarda ders yılı bitiminden, diğer kurumlarda ise verildiği ayı izleyen ayın birinci iş gününden itibaren uygulanacak. Geçici kapatma cezası verilen kurumlar bu süre içerisinde eğitim öğretim faaliyeti ve öğrenci ve kursiyer kaydı yapamayacak. 

Özel öğretim kurumlarında eğiticilikle ilgili sözleşme süresi sona erenler, İş Kanunu hükümlerine göre sözleşmeleri karşılıklı veya tek taraflı feshedilenler ve sözleşme süresi sona ermeden aynı Kanunun ilgili hükümleriyle belirlenen süreler içinde bu isteğini diğer tarafa yazılı olarak bildirenlere valilikçe görevden ayrılış onayı düzenlenecek. Yeni eklenen bir maddeye göre ayrılış onayı düzenlenenlere altı ay geçmeden aynı kurumda görev verilmeyecek. 

Yapılan yeni bir başka değişiklikle okullar dışındaki diğer kurumlarda, Bakanlıkça onaylanan öğretim programları uygulanmaya devam ederken “kurslarda ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde eğitim verilemeyecek. Kurslar ve hizmet içi eğitim merkezlerinde düzenlenecek 20 ders saatini geçmeyen kurs faaliyeti dışındaki diğer etkinliklerin programları, millî eğitim müdürlüğünce uygun bulunması durumunda gerçekleştirilecek.” 

OKULLARDA KURSLAR AÇILABİLECEK 

Özel okullarda haftalık ders çizelgesinde belirtilen saatler dışında ve/veya cumartesi günleri kendi öğrencileri için valilik izni ile derslere takviye kursları açılabilecek. 

E-OKUL SINIF MEVCUDU EN AZ 12 OLACAK

MEB, eğitim ve öğretim desteği verilebilmesi için e-okulların o “dersliğinde” en az 12 öğrenci kayıtlı olması gerektiğine de karar verdi. 
Yönetmeliğin ücretsiz okuma hakkı kazanan öğrenci ve kursiyerlerle ilgili düzenlemelerin çerçevesinde bu hakların kazananlar için yalnız o öğretim yılı veya dönemi için geçerli olması uygulamasına geçildi. Özel okullar ücretsiz okuma hakkını kazanan şehit ve malûl gazi çocuklarını ise okulun öğrenim süresince ücretsiz okutacak. 
Bir başka yenilik uyarınca da özel öğretim kurumları, kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıkları tarihten itibaren en geç 1 yıl içerisinde denetlenecek. Bu denetim, kurumun açılışında inceleme raporunu düzenleyen maarif müfettişlerince yapılamayacak. Dönüşüm programına alınan okullar ve diğer özel öğretim kurumları maarif müfettişlerince her yıl denetlenecek. 

Özel okullarda, 2014-2015 öğretim yılında Pazar günleri kendi öğrencileri için valilik izni ile derslere takviye kursları açılabilecek. 

Yeni düzenlemeyle her yıl Temmuz ayında Maliye Bakanlığı ile ortak hazırlanacak olan tebliğde illere göre belirlenen sayıdaki öğrenciler için okul türleri ve gruplarına göre eğitim ve öğretim desteği verilebilecek. Tebliğde; her bir öğrenci için verilebilecek eğitim öğretim desteği tutarı resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde Devlete maliyetinin bir buçuk katını geçmemek üzere, bir önceki yılın verileri esas alınarak belirlenecek. Eğitim ve öğretim desteği, okul öncesi eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden yaşları 48-66 ay arasında olmak üzere en fazla bir eğitim-öğretim yılı süresince, diğer okullarda ise okulun öğretim süresi kadar verilecek. Nakil yoluyla gelen öğrenciler için ise eğitim ve öğretim desteği süresi okulun kalan öğretim süresinden fazla olamayacak. Öğrencinin, eğitim ve öğretim desteğinden yararlanabilmesi için, Eylül ayının son iş gününe kadar okula kaydının veya naklinin yapılmış olması gerekecek. İle ayrılan eğitim ve öğretim desteği alacak öğrenci sayısının tamamının kullanılmaması durumunda, ailesi sağlık veya zorunlu bir nedenle nakil olan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlandırılabilecek. 

DÖNÜŞÜM PROGRAMINA BAŞVURU, DEĞERLENDİRME, PROGRAMA ALINMA VE ÇIKARILMA

Yönetmelik bir geçici maddeyle dershanelerin okula dönüşmelerini öngören “Dönüşüm Programı”nı düzenledi. Buna göre, 14 Mart 2014 tarihinde faal olan dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezleri kurucularından isteyenler dönüşüm programına başvurabilecek. 
Programa aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucusunun bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliği adına yetkili genel kurul veya yönetim kurulunca yetkilendirilen kurucu temsilcisi müracaat edecek. Başvurular Genel Müdürlükte oluşturulan inceleme ve değerlendirme komisyonunca Dönüşüm Programı Değerlendirme Formuna göre değerlendirilerek, her bir kurum için Dönüşüm Programı Değerlendirme Puanı oluşturulacak. MEB tarafından yapılan inceleme sonucunda uygun görülen ve dönüşüm programına alınan kurumlar için Dönüşüm Programı Kabul Formu düzenlenecek. 

Dönüşüm Programına alınan kurumların kurucu/kurucu temsilcilerinden başvuru esnasında gerçek dışı bilgi ve belge sunduğu tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Bu kurumlar dönüşüm programından çıkartılacak. Bu kurumların kurucularına 5 yıl geçmeden tekrar kurum açma veya bir kurumu devir alma ya da ortak olma izni verilmeyecek. Dönüşüm programına başvuran kurumların dönüşmeyi taahhüt ettikleri kurum, örgün eğitim kurumu değilse Kanunda ön görülen desteklerden yararlanamayacak
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fırsat eşitliği06 Temmuz 2014 08:56

    devletin bu berbat okul ve eğitim sistemine nasıl güvenerek dersaneleri kaldırdığını anlamakta zorlanıyorum. siyasi ihtiraslar uğruna çocukların gelecekleriyle böyle oynanmamalı. bir de yasak neym,ş kardeşim? derdsanecilik yasak ne demek Allah aşkına? manavlık, veya hastanecilik yasak diyeiliyor musunuz? serbest teşebbüse devlet darbesi... ne faydası var ki? hadi bakalım, sınırlı yetenekli hocalarımızla devlet okullarında verin eğitimi. çok şükür çoktan liseyi üniversiteyi bitirmişiz.