<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDeprem bölgesindeki elektrik santrallerinin üretimine ara verildi----

Deprem bölgesindeki elektrik santrallerinin üretimine ara verildi

Deprem bölgesindeki elektrik santrallerinin üretimine ara verildi
09 Şubat 2023 - 12:17 www.finansingundemi.com

Türkiye’yi sarsan depremlerin büyük yıkıma neden olduğu illerde elektrik üretimi tamamen durdu.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık  ve Elbistan ilçeleri olan; Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay başta olmak üzere bölgede büyük yıkıma neden olan depremler nedeniyle bölgedeki tüm enerji santrallerinde üretim durdu.

Deprem bölgesinde arama kurtarma, sağlık, iletişim ve koordinasyon açısından büyük önem taşıyan elektrik üretiminin tamamen durması, Afşin Elbistan A ve B Santralleri başta olmak üzere bölgedeki santrallerin depremden etkilenip etkilenmediği sorusunu gündeme getirdi.

Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Üyesi Orhan Aytaç, Afşin Elbistan Termik A ve B Termik, İskenderun Atlas, Adana Sugözü ve Hunutlu termik santralleri ile Erzin Doğalgaz Santrali ile ilgili bilgileri paylaştı.

“YAPILARINDA ÖNEMLİ BİR SIKINTI YOK”  

Sözcü'den Latif Sansür'ün haberine göre Aytaç, bölgeden aldıkları bilgiye göre büyük bir yıkımın yaşandığı Elbistan'daki Afşin Elbistan A ve B Kömür Santralleri ile ilgili önemli bir sıkıntının olmadığını belirterek, “Kimsenin kimseden sağlıklı bilgi alamadığı bir ortamdayız. Bize santrallerin yapılarıyla ilgili önemli bir sıkıntı olmadığı yönünde bilgi geldi. Ancak, santralde üretilen elektriği bölgeye ileten trafo ve direklerin olduğu, bizim şalt sahası dediğimiz alan depremden etkilendi. Şalt sahasında yapılar daha hafif ve zayıf olduğu için buradaki bir trafonun bile temeli oynasa artık elektrik sevkiyatı mümkün olmuyor. Bu santrallerimizde elektrik üretilse bile, ilk depremde zarar gören şalt sahasındaki durum nedeniyle iletim yapılamaz. Kaldı ki bölgede tüm binalar yıkıldığı için elektrik direkleri de yıkılıyor, bu durumda zaten bölgeye elektrik verilemez” şeklinde konuştu.

SANTRALLERDE SON DURUM

Deprem bölgesinde diğer santrallerde de güvenlik veya salt sahalarındaki arızalar nedeniyle üretim yapılmadığını söyleyen  Orhan Aytaç, “İskenderun bölgesinde ithal kömürle çalışan Atlas Termik Santrali var.  Adana Sugözü Termik Santrali ve bu santrale yakın açılan Hunutlu Termik Santrali var. Bildiğimiz kadarıyla onlarda da güvenlik nedeniyle üretim yok. Ama yapısal bir sıkıntı var mı bilemiyoruz. Onlarında şalt sahalarında yapısal bir sıkıntı olabilir. Erzin Doğalgaz Santrali var. Onun da çalıştırılmadığı yönünde bilgiler var elimizde. Bölgede bir de hidroelektrik santraller var. Hidroelektrik yapılar yüksek emniyetle tasarlandığı için o yapılarda önemli sıkıntı yaratacak durum olmadığını düşünüyorum” diyerek bölgede elektrik üretiminin tamamen durduğunu sözlerine ekledi.

“ARIZALARIN GİDERİLMESİ ZAMAN ALIR”

Arızaların tekrar giderilmesi ve bölgeye tekrar elektrik verilmesinin ne kadar süreceğinin bilinmediğini belirten Aytaç, şunları söyledi: “Bu santraller üretim yapmazsa da bölge diğer bölgelerden elektrik alabilir. Ama tabi hangi trafo merkezinde ne kadar arıza var, hangi şehirlerarası hatlarda nasıl sıkıntılar, arızalar var, hangisi çöktü, hangisi yıkıldı bilgi yok. Şu an insan yaşamıyla ilgili çalışmalar öncelikli.  Bu çalışmalar bittikten sonra teknik çalışmalar başlar. Her santralin işleme girmesi hasarın boyutuna göre farklı zamanlar alabilir.”

Prof. Görür: İstanbul'dan endişe ediyorum

 

OSB'ler bölgeleri için seferberlikte

 

Enkaz altındakiler, ne kadar süre yaşayabilir?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)