Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Denizli’nin şaraplık üzüm ve şaraplarıyla tanınmış Çal İlçesi’nden Çin’e şarap ihracatı başladı. Ezel Şarap Fabrikası’nın sahibi Mehmet Atılsın, "Çal şarabı Çin seddini aştı. Çal-Bekilli ve Güney havzası dünyanın en kaliteli şaraplık üzümlerinin yetiştiği havza. Devlet desteği verilirse şarapta dünyada söz sahibi oluruz" dedi.
Mehmet Atılsın, Türkiye’nin dünyada üzüm üretiminde dördüncü sırada yer aldığını, ancak şarapçılıkta adından söz edilmediğini, bu durumun üzücü olduğunu söyledi. Atılsın, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye’nin sektöre destek vermesi durumunda şarap ihracatının da önemli bir paya sahip olacağını belirtti. Atılsın, "Katma değeri yüksek ürün üretmeliyiz. Çal-Bekilli ve Güney havzası dünyanın en iyi şaraplık üzüm havzası olarak kabul ediliyor. Bölgenin toprak, iklim ve diğer ekolojik yapısı şaraplık üzüm yetiştiriciliğine çok uygun. Şaraplık her türlü üzüm bölgede yetiştiriliyor. Devletimiz, bağ bölgelerinde arazi toplulaştırma çalışmasını yapmalıdır. Nitelikli üzüm ve şarap üretimi için devletin destek vermesi şart. Devlet, bir şişe şaraptan 2 lira 15 kuruş Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alıyor. Bu paranın belli bir bölümünün üreticiye teşvik olarak verilmesi durumunda çiftçi de kaliteli ve nitelikli üzüm üretir. Bu durumda firmalar daha kaliteli şarap üretir ve markalaşmanın da yolu açılır. Ayrıca, sektördeki kayıt dışı da önlenir. Şarabın bölgemizde 5 bin yıllık geçmişi var. Türkiye’nin şarap ihracatı çok düşük. İddia ediyorum, sektöre destek verilsin, sadece bizim bölgemiz yılda milyonlarca dolarlık ihracat yapar" dedi.
ÇİN, SARESSA’YI SEVDİ
Mehmet Atılsın, geçen Nisan ayında Çin’den şarap siparişi aldıklarını, ilk etapta 33 bin şişe gönderdiklerini, anlaşma gereği yıl sonuna kadar 300 bin şişe göndereceklerini belirtti. Atılsın, "Çin yılda 1 milyar 386 bin şişe şarap ithal ediyor. Çin’in şarap ithalatının binde 8’ini Türkiye yapıyor. Bu rakam çok düşük. Firmamız, yıl sonuna kadar Çin’e 300 bin şişe şarap gönderecek. 2013 yılında da Saressa markasıyla Çin’e 700 bin şişe daha şarap göndereceğiz. Hitit döneminde Şarap Kenti anlamına gelen Saressa’yı Çinliler sevdi. Çin’de ofis açtık, ihracatımızı gelecek yıllarda artıracağız. Bölgemizden çeşitli firmalar Kanada, ABD ve Avrupa ülkelerine şarap ihracatı yapıyor. Ama yapılan ihracat kapasiteye göre düşük kalıyor. Sektörün teşvik edilmesi durumunda şarap ihracatı Türk ihracatında hatırı sayılır paya sahip olacak" diye konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.