Denizi kirleten kıyı tesisleri de sigorta yaptıracak
Deniz çevresinin kirlenmesine yol açan rafineriler, dolum tesisleri, enerji santralları vb. zorunlu sorumluluk sigortası yaptıracak. Sigorta, kirlenmenin yol açtığı zararlardan dolayı kıyı tesislerine yönelik tazminat taleplerini teminat altına alıyor.
Deniz çevresinin kirlenmesine yol açan rafineri, liman, dolum tesisleri, enerji santralları vb. artık zorunlu sorumluluk sigortası yaptıracak. 3 Mart 2005 tarihinde yayımlanan 5312 sayılı "Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun"a göre yaptırılması gereken "Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası"nın tarife ve talimatı da yayımlandı. 6 Kasım 2009 tarihli, 27398 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan tarife ve talimat, 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek. Sigorta şirketleri de söz konusu ürünü piyasaya sunmak için çalışmalara başladı. Sigorta, deniz çevresinin kirlenmesinin yol açtığı zararlardan dolayı 3. kişilerin kıyı tesislerine yönelik tazminat taleplerini teminat altına alıyor.
Tazminat taleplerinin de sözgelimi, kıyı tesislerinin yol açtığı çevre kirliliği sonucunda tesislerin bulunduğu bölgede yaşayan bireylerin sağlık problemlerinin ya da ölümlerin yaşanması ya da canlı varlıkların zarar görmesi sonucu vs. gibi nedenlerle ilgili olabileceği vurgulanıyor. Kamuoyuna yansıyan büyük çapta olaylar, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın denetimleri, sivil toplum örgütlerinin girişimleri ya da daha küçük boyuttaki olaylarda mağdur olan tarafların şikayetleri sonucunda kıyı tesislerine yönelik tazminat taleplerinin olabileceği kaydediliyor.
Rafineriler de dahil
Söz konusu sigortayı yaptıracak işletmeler ise rafineriler, petrol ve petrol ürünlerinin yükleme veya boşaltımının yapıldığı limanlar ve istasyonlar, dolum tesisleri, depolama tesisleri, gaz terminalleri, enerji santralları, endüstriyel üretim tesisleri, yükleme veya boşaltma yapılan limanlar ve iskeleler, terminaller, tersaneler, gemi söküm tesisleri, gemi inşa ve onarımının yapıldığı diğer tesislerle farklı adlarda olsa bile aynı veya benzeri faaliyetlerin gerçekleştirildiği ve 5312 sayılı kanun kapsamına giren kıyı tesisleri olarak sıralanıyor.
Tarife ve talimatta sigorta şirketlerinin verecekleri asgari teminatlar belirlenirken tesisin sigortaya konu faaliyetiyle ilgili olarak üretim, işlem ve yük elleçleme (yük indirme bindirme) kapasitesi dikkate alınmış. Yılda 0 ila 749.000 ton arası kapasiteye sahip olan işletmelerde maddi teminat 500 bin TL olarak belirlenmiş. Ayrıca, tedavi giderleri kişi başına 150.000, olay başına 750.000, daima sakatlık ve ölüm teminatı da yine kişi başına 150.000, olay başına 750.000 olarak belirlenmiş. Kapasitenin 750.000 tonun üzerinde olması durumunda ise teminatlar artıyor. Sigorta şirketi de sigorta primini belirlerken, sigortalanacak tesisin faaliyet konusu, yıllık işlem, üretim veya yük elleçleme kapasitesi, konumu, mevcut güvenlik önlemleri, varsa risk değerlendirmesi ve acil müdahale planları ile benzeri hususları göz önünde bulunduracak.
Kıyı tesisleri için zorunlu sorumluluk sigortası uygulamasının yararlı bir uygulama olduğunu belirten Aviva Sigorta Teknik ve Hasardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Akşener, Aviva Sigorta olarak bu ürünü piyasaya sunmak için hazırlık yaptıklarını ve yılbaşından itibaren hazır hale gelebileceğini söylüyor.
3. şahıslar için faydalı
Dünyada da zorunlu sorumluluk sigortası örneklerinin görüldüğünü belirten Axa Sigorta CEO'su Cemal Ererdi, 3. şahısların korunması adına bu sigortaların faydalı olduğunu vurguluyor. Kıyı tesislerine yönelik sorumluluk sigortası tarife ve talimatta asgari teminat tutarlarının da ilk etapta yeterli olduğunu ifade eden Ererdi, Axa olarak sorumluluk sigortalarıyla ilgili özel bir çalışma yapmadıklarını vurguluyor.
Sorumluluk sigortaları, (liability insurance) kişi ya da kuruluşların, üçüncü şahıslara karşı yasalardan veya bazı durumlarda sözleşmelerden doğan sorumlulukları nedeniyle söz konusu olabilecek tazminat taleplerini ve bunlara ilişkin yasal harcamaları teminat altına alıyor.
Her bir meslek için mesleki sorumluluk sigortasının zorunlu olup olmayacağı kararı ise ilgili bakanlık ya da meslek örgütü tarafından veriliyor. Türkiye'de mesleki sorumluluk sigortasını yaptırması zorunlu olan mesleklere örnek olarak; bağımsız denetim kurumları, bağımsız denetim yapan yeminli mali müşavirler, broker, acente, tur operatörleri, özel güvenlik şirketleri, elektronik imza hizmeti veren şirketler ve derecelendirme (rating) şirketleri verilebilir. CEA'nın 2008 yılı verilerine göre genel sorumluluk sigortasında Avrupa'da 7.3 milyar euro ile en fazla primin üretildiği ülke İngiltere oldu. Türkiye'de ise sorumluluk sigortası prim üretimi, Avrupa ortalamasının yaklaşık binde 5'i seviyesinde bulunuyor.
Gelişmiş ülkelerde yaygın
Ülke
Prim tutarı*
(milyon euro)
Avusturya
681
Bulgaristan
16
Kıbrıs
35
Almanya
6826
İspanya
1885
Fransa
6792
İngiltere
7383
Yunanistan
72
Macaristan
78
İtalya
3314
Hollanda
1256
Türkiye
156
Avrupa
32.465
* 2008 yılı Genel Sorumluluk Sigortası verileri.
Kaynak: CEA Statistics, No: 37
04.12.2009 | Alp Süer | Haber
REFERANS