Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
DenizBank, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) iş birliğinde reel sektöre Çin yuanı cinsinden ilk reeskont kredisini kullandıran banka oldu.
DenizBank'tan yapılan açıklamaya göre DenizBank, Dış Ticaret Seferberliği kapsamında yerel paraların kullanımıyla ilgili önemli bir adım atarak TCMB iş birliğinde reel sektöre Çin yuanı cinsinden ilk reeskont kredisini kullandıran banka oldu. Söz konusu kredi imkanı Çin'le ticaret yapan Türk reel sektör firmalarına kullandırılacak.Çin yuanı gibi yerel para birimleri ile ticaret reel sektörün işlem maliyetlerini düşürme, karşı tarafla pazarlık gücünü artırma ve ilgili ülkeler arasındaki ticaretin hızla artmasını sağlama gibi nedenlerle stratejik önem taşıyor. 2008 yılında yaşanan küresel finansal krizle birlikte Döviz kurlarında yaşanan sert dalgalanmalar nedeniyle yerel para birimleri ile ticaret, gelişen ekonomiler başta olmak üzere dünya genelinde önem taşıyan bir noktaya geldi.
Yerel para birimleri ile ticaret Türkiye'de de ilk etapta beklendiği ölçüde hızlı ilerlememesine rağmen, 2016 yılının son çeyreğinde Rusya ve Türkiye'nin karşılıklı attığı adımlar ve 30 Kasım 2016 tarihinde TCMB'nin Çin Merkez Bankası ile gerçekleştirdiği ilk para takasıyla, yeni bir aşamaya taşındı. Tüm bu gelişmelerin reel sektör açısından önemini arttıran asıl adım ise TCMB ‘nin ticari bankalar aracılığı ile Çin yuanı cinsinden sağladığı reeskont kredisi imkanı oldu.
DenizBank Hazine ve Finansal Kurumlar Grubu Genel Müdür Yardımcısı Bora Böcügöz, milli bir mesele olarak gördükleri bu konuda DenizBank'ın gerekli çalışmaları tamamlayarak ilk yuan cinsinden TCMB reeskont kredisini kullandırdığını ifade etti.
Dün hayata geçirilen bu imkanın yuan kur riskinden korunma (hedging) mekanizmaları ile eş zamanlı olarak piyasaya sunulduğuna dikkati çeken Böcügöz, "Yuan cinsinden ve Shanghay Libor oranlarına endeksli olarak sağlanan TCMB Yuan Reeskont kredi imkanı, Çin'le ticaret yapan reel sektör firmalarımıza kullandırılacaktır." bilgisini verdi.
Böcügöz, Çin ile ticarette gelinen bu önemli noktanın diğer ülkeler için de örnek olmasını beklediklerini ve 2023 yılına kadar karşılıklı 100 milyar dolar dış ticaret hacmi hedeflenen Rusya ile yapılan çalışmaların da bu anlamda öncelikli bir yer tuttuğunu kaydetti.
DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Böcügöz, iki ülke merkez bankaları arasında imzalanacak bir ruble/TL para takası anlaşmasının ve ruble cinsinden TCMB reeskont kredi imkanı sağlanmasının bu sürece ciddi ivme vermesini beklediklerini ifade etti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.