<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDeniz salyangozu ihracatı 5,6 milyon dolar kazandırdı----

Deniz salyangozu ihracatı 5,6 milyon dolar kazandırdı

Deniz salyangozu ihracatı 5,6 milyon dolar kazandırdı
30 Nisan 2023 - 11:46 www.finansingundemi.com

Türkiye, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre ocak-mart döneminde deniz salyangozu ihracatından 5,6 milyon dolar kazandı.

Türkiye'de avlanan deniz salyangozu, Güney Kore Cumhuriyeti başta olmak üzere Uzak Doğu sofralarında beğeniyle tüketiliyor.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) kayıtlarından derlediği bilgiye göre, ülkeden ocak-mart döneminde 531 ton deniz salyangozu ihraç edildi. Söz konusu ihracattan da 5 milyon 559 bin 24 dolar gelir elde edildi.

Ülkeden geçen yılın aynı döneminde 425 tonluk deniz salyangozu dış satımından 2 milyon 424 bin 924 dolar kazanç sağlanmıştı.

Türkiye'den yapılan deniz salyangozu ihracatı, böylece, geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 25, değerde yüzde 129 arttı.

Bu dönem Güney Kore Cumhuriyeti, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, İspanya ve Gürcistan olmak üzere 5 ülkeye deniz salyangozu satıldı.

Güney Kore'ye ihracat yüzde 195 arttı

Söz konusu dönemde en fazla ihracat gerçekleştirilen Güney Kore Cumhuriyeti'ne 194 ton karşılığı 2 milyon 307 bin 380 dolarlık deniz salyangozu dış satımı yapıldı.

Güney Kore Cumhuriyeti'ne deniz salyangozu ihracatı 141 ton karşılığı 782 bin 700 dolar kazanılan 2022'nin ilk çeyreğine oranla miktarda yüzde 37,5, değerde de yüzde 195 arttı.

Güney Kore Cumhuriyeti'ni 1 milyon 337 bin 760 dolarla Japonya, 1 milyon 277 bin 379 dolarla Çin Halk Cumhuriyeti, 633 bin 31 dolarla İspanya ile 3 bin 474 dolarla Gürcistan takip etti.

Karadeniz'den ihracat da yüzde 167 arttı

Ülke ihracatının 3 milyon 738 bin 759 dolarlık kısmını Karadeniz bölgesi sırtlandı.

Karadeniz'den yılın ilk çeyreğinde Güney Kore, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Gürcistan'a 333 ton karşılığı 3 milyon 738 bin 759 dolarlık deniz salyangozu dış satımı yapıldı.

Bölgeden geçen yılın aynı döneminde de 252 ton karşılığı 1 milyon 399 bin 643 dolarlık deniz salyangozu ihraç edilmişti.

Böylece Karadeniz'den yapılan deniz salyangozu ihracatı da geçen yılın ilk çeyreğine oranla miktarda yüzde 32, değerde de yüzde 167 artmış oldu.

"Deniz salyangozunun ayrı bir kategoride değerlendirilmesi gerekiyor"

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'de tüketilme imkanı olmayan bir ürünü değere dönüştürerek, Uzak Doğu pazarlarına sunma başarısı gösteren ihracatçıların performanslarının takdire şayan olduğunu söyledi.

Deniz salyangozu ihracatındaki giderek üst seviyelere çıktığına işaret eden Gürdoğan, "Uzak Doğu ülkelerine deniz salyangozu ihracatımız ürün rekoltesine bağlı olarak değişmektedir. Ancak deniz salyangozunun da balıklarla aynı kategoride değerlendirilerek avlanma yasağı kapsamına alınması ihracatçılarımızın bu ürünü yeterli düzeyde değerlendirmesini engellemektedir." diye konuştu.

Gürdoğan, bunun için deniz salyangozunun Tarım ve Orman Bakanlığınca ayrı bir kategoride değerlendirilerek, sadece yumurtlama dönemlerini kapsayan bir süre içinde avlanma yasağı uygulanması gerektiğini savunarak, şunları kaydetti:

"Yeterli ürün olduğu takdirde tamamı hatta kabuk ve zar dahil tüm yan ürünleriyle ihraç edilerek ülkemize önemli döviz girdisi sağlayan bu ürünün, ihracatının daha üst rakamlara ulaşması açısından mevzuatsal yönden gerekli değişikliklerin yapılması önem arz ediyor. Bu kapsamda da deniz salyangozu dış satımından beklentimiz yüksek. Çok daha güzel rakamlara ulaşacağımıza inanıyoruz."

Türkiye'den 15,5 milyon dolarlık deniz salyangozu ihracı

 

Deniz salyangozu ihracatından 7,1 milyon dolar

 

9 ayda 8,6 milyon dolarlık deniz salyangozu ihracatı

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kapak30 Nisan 2023 14:37

    İyi kapak olmuş  :)  :) 

  • E.g.30 Nisan 2023 12:31

    KURAN MAIDE SURESİ 96 AYETİ DENİZ AVI YAPMAYI DENİZ MAHSULLERİ YEMEYİ HELAL KILINMIŞTIR BAZI MEZHEPLERİN MİDYEYİ SALYANGOZUNU HARAM SAYARAK KURAN AYETİNİ YALANLAMIŞ OLMUYORLAR MI ? BEN MİDYE DOLMASINI DA YERİM SALYANGOZ SATAN PİŞİREN OLSA ONU DA YERİM YÜZYILLAR BOYUNCA İNSANLARIN KENDİ DİLİNDEN OKUYUP ANLAYACAĞI KURAN MEALLERİ YAZILMADIĞINDAN KULAKTAN KULAĞA İŞİTEREK DUYDUKLARI HARAMLAR CAHİL İSLÂM MÜMİNLERİNİ KANDIRMAK İÇİN SÖYLENDİ İSE NE OLACAK ?

  • Katılıyorum30 Nisan 2023 14:23

    Son cümlenize yürekten katılıyorum. Hatta cahilliğinin farkında olmadan dini konuda yorum yapanlar var ya, onlara da bir başka kıl oluyorum. Birincisi, midyeyi, deniz salyangozunu haram diyen hiçbir mezhep yok. Bazı mezheplere göre mübah (yenmesinde sorun yok) bazı mezheplere göre ise mekruh (yenmesi tavsiye edilmeyen) hükmündedir. Üstelik yenmesini mekruh diyen mezheplerin imamları da işkembe-i kübradan sallamamıştır. Bu hükmün nedenini bu sözü geçen canlıların bir yere yapışık olarak yaşamlarını sürdürmesi ve pasif canlılar sınıfında olması diye açıklamışlardır. . Konuya teknolojik gelişmeler ışığında bakarsak da karşımıza şu çıkar. Midye ve deniz salyangozu gibi deniz mahsulleri cıva yönünden tehlikeli boyutlardadır.