BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinDemir eksikliğinin sağlık açısından önemi nedir?----

Demir eksikliğinin sağlık açısından önemi nedir?

Demir eksikliğinin sağlık açısından önemi nedir?
17 Ekim 2024 - 16:30 www.finansgundem.com

İnsan bedeni için hayati öneme sahip olan demir, dünya genelinde beslenme kaynaklı en yaygın ve en sık rastlanan eksikliklerden biridir. Demir eksikliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?

Demir, yerküre üzerinde geniş bir şekilde bulunan ve organizmamız için vazgeçilmez olan elementlerdendir. Vücudumuzda hemoglobin üretiminden savunma sisteminin düzgün işleyişine kadar birçok görev üstlenir. Demir noksanlığı ise çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir.

DEMİR SAĞLIK İÇİN NE KADAR ÖNEMLİ!

Demir, insan vücudunda çok çeşitli roller oynayan temel bir besin maddesidir. Belki de en ünlüsü, kanda oksijen taşıyan hemoglobinin önemli bir bileşenidir. Ayrıca DNA sentezi ve enerji üretimi de dahil olmak üzere bir dizi metabolik süreç için de önemlidir.

Demir depolarının az olmasının yol açtığı sık görülen bir durum demir eksikliği anemisidir; ancak eksik demir, birçok farklı sağlık problemiyle de bağlantılıdır.

Demir eksikliğinden kaynaklı sağlık sorunları

- Huzursuz bacak sendromu

- Fiziksel kabiliyette azalma

- Bozulmuş beyin fonksiyonu

- Kalp yetmezliği

- Artan ölüm riski

Uzmanlar, demir eksikliğinin küresel hastalık tehlikesine katkıda bulunan başlıca etkenlerden biri olduğunu düşünmektedir.

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Demir eksikliğini erken aşamada fark etmek zordur. Vücut bir süre boyunca demir eksikliğini kompanse ederek kansızlık belirtilerinin ortaya çıkmasını geciktirebilir. Ancak bu aşamada da bazı erken belirtiler görülür. Bu erken belirtilerden bazıları;

- Kırılgan saç ve tırnaklar

- Ciltte kuruluk

- Ağız köşelerinde çatlaklar

- Dilde yanma

- Ağız mukozasında (ağzın iç yapılarını kaplayan nemli ve yumuşak bir doku) hassasiyet

Demir eksikliğinin oluşumunu engellemek, beslenme alışkanlıklarında yapılabilecek bir takım değişikliklerle mümkündür. Bunun için;

- Demir bakımından zengin yiyecekler yemek

- Bu yiyecekleri demir emilimini kolaylaştıran yiyeceklerle birleştirmek (C vitamini açısından zengin portakal suyu, limonata, lahana turşusu gibi yiyecek ve içecekler emilimi kolaylaştırır.)

- Demir emilimini azaltan yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçınmak demir eksikliğini önlemeye yardımcı olacaktır.

TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?

Eksiklik demirin gıda ile alımının çok düşük olmasına dayanıyorsa, etkilenen kişinin diyeti yeterli miktarda demir alacak şekilde ayarlanır. Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir.

Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir. Fakat demir ilaçlarının doktor kontrolü dışında kullanımı tehlikelidir. Fazla demir vücuttan atılmadığı için özellikle pankreas, karaciğer, kalp gibi organlarda ve gözlerde birikerek hasara neden olabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)