Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2019 yılında merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) sistemi içerisindeki toplam değer 700 milyon dolar seviyesindeyken, bir yıl içerisinde 20 milyar dolara yükseldi. Bugün ise 200 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. DeFi geleneksel finans kurumlarının sunduğu birçok hizmeti sunuyor. Bunlar arasında faiz getirisi, krediler, sigorta ve yatırım da bulunuyor. Ancak DeFi tüm bu işlemleri daha hızlı, aracısız, evrak yükü olmadan ve bankacıların müdahalesi dışında gerçekleştirmeyi vaat ediyor.
DeFi sınırları olmayan kişiler arası bir ekosistem ve herkese açık. Bu nedenle de Wall Street ve Londra gibi Finans merkezlerine bir alternatif olarak görülüyor. Aynı zamanda ofis ve çalışan maaşları gibi maliyetler bulunmadığı için daha açık, özgür ve adil bir piyasa erişimi sağlamayı hedefliyor. Birçok kişi tarafından öncü kabul edilen ilk DeFi projesi Maker, ilk merkeziyetsizleştirilmiş stablecoin’i piyasaya süren kredi platformu.
Uygulama Ethereum blockchain’i üzerinde yer alıyor ve uzun süredir diğer DeFi projelerine önderlik ediyor. Forbes’un haberine göre kaçınılmaz olarak DeFi sektörüne finans kurumlarından ilgi ve yatırımlar da artarken, bu geleneksel finans kurumları da müşterilerine DeFi ürünleri sunmaya başlıyor. ABD borsalarında listelenen Coinbase yakın zamanda, stablecoin kullanıcılarına getiri imkanı tanıyacağını açıkladı.
Kurumsal yatırımcılar geliyor
Kripto para borsası Dexalot Operasyon Direktörü Tim T. Shan, “State Street, Fidelity ve Bank of New York büyük miktarda kripto yatırımı yaptı ve şimdiden bazı hizmetleri sunuyor. Bunlar Wall Street’in en muhafazakar ve en büyük kurumlarından ve bu durum bize bir şey anlatıyor” dedi. Yönetimi altında 40 trilyon doların üzerinde varlık bulunan State Street, geçtiğimiz yıl ilk kez dijital birimini kurdu. Birim özel fon müşterilerine kripto hizmetleri sunuyor. Shan, “oldukça muhafazakar repo piyasalarındaki insanların dahi Bitcoin kredileri verdiğini görüyoruz” dedi. Devamında, “daha önce repo yatırımı yapmış bir kişi olarak bu benim için oldukça şaşırtıcı. Bu katılımcılar tarafından sunulan getirilerin bazıları, bazı kredi platformlarında gördüğümden çok daha yüksek” ifadesini kullandı.
Yatırım platformu Unizen Direktörü James Taylor, “beklediğimiz ilginç trendlerden biri de kurumsal yatırımcıların DeFi sabit getirili alanına ilgi göstermesi. Çünkü iyi bir kredi riski yönetimi ve geleneksel tahvillere kıyasla yüksek getiriler sunuyor” dedi. Açıklamasının devamında, “yüksek getirili ve daha riskli DeFi ürünlerinde de büyümenin devam etmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.
Kurumsal yatırımcıların ilgisi artarken düzenleyiciler de DeFi’ye odaklanıyor
DeFi’nin hızlı gelişimi kaçınılmaz olarak tüm dünyada düzenleyicilerin de dikkatini çekiyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, DeFi’nin denetimlerin dışında olmadığı ve merkeziyetsizlik iddiasının yersiz olduğu konusunda uyarıda bulundu. DeFi alanında merkeziyetsizleştirilmiş otonom organizasyonlar (DAO) düzenleyiciler için bir zorluk oluşturuyor. DAO’ların mutabakat modelleri ve hukuki konumları, bu zorluklardan bazıları.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’de farklı düzenleyici kurumların, farklı roller oynayarak açık bir düzenleme çerçevesi oluşturması bekleniyor. ABD Senatosu da gerekli kanunlar üzerinde çalışıyor. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) İnovasyon Merkezi Eski Başkanı Benoît Cœuré, küresel bir kripto ve dijital varlık düzenlemesine yönelik tartışmaların son aylarda yükselişe geçtiğini ve en büyük tetikleyicilerden birinin de DeFi olduğunu söyledi.
UDHC CEO’su Steven Becker, “okyanusları düzenlemelere tabi tutamazsınız ancak limanları ve deniz yollarını denetleyebilirsiniz” dedi. DAO faaliyetleri yürüten Becker, şimdi merkeziyetsizleştirilmiş finansa yönelik kamu politikalarına katkıda bulunmaya odaklanıyor. DeFi varlık yönetimi platformu HyperDEX Yönetim Kurulu Üyesi Stefano Jeantet, “geleneksel kurumsal yatırımcılar kripto alanına, özellikle de DeFi’ye daha fazla ilgi gösterirken, daha iyi düzenlemeler bu yatırımcıların bu teknolojiden daha fazla fayda elde etmesini sağlayacak” dedi.
Devamında, “gerçek fırsatları ise DeFi geliştiricileri görecek ve bu alandaki bilgi açığını kapatmak ve yatırım sürecini geleneksel yatırımcılar için daha kolay hale getirecekler” ifadesini kullandı. Shan ise “düzenlemeler henüz emeklilik fonlarının DeFi yatırımları yapmasına izin vermiyor. Bununla birlikte gelecek yılda kamu birikimlerinin bu alana yatırım yapmasına imkan tanıyacak düzenlemeler göreceğiz” açıklamasında bulundu.
Kripto paralar için katı düzenlemeler yaklaşıyor
Londra bankalarının maaş krizi
Ekonomik toparlanmanın önündeki büyük risk
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.