Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) krediler ve ödeme seçenekleri gibi geleneksel finans ürünlerini bankaların yüksek işlem ücretleri olmaksızın sunuyor. Bankalar, kart sağlayıcılar ve ödeme şirketlerini temsil eden Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) DeFi’nin risklerini ortaya koyan bir kampanya başlattı. Kurumun endişe duyduğu noktalar oldukça geçerli. Grup Mastercard ve Visa’nın geleceğinin tehlikede olduğunu ifade etti. Bu açıklama bazıları için şok edici olabilir.
Geleneksel ödeme sağlayıcıların, DeFi yarışında geride kalacağı düşünülüyor. Ancak bu durum düşünüldüğü gibi olmayabilir. Blockchain teknolojisinin gerçek gücü ‘güven duyma’ ihtiyacının olmaması. Blockchain teknolojisinin temelleri binlerce bilgisayarda merkeziyetsiz olarak bulunuyor. Bu nedenle de ağın etkin bir şekilde çalışabilmesi için bir kişiye ya da kuruma güven duymaya gerek kalmıyor. Teoride bu durum yüksek ücretler alan aracı kurumları da ortadan kaldırıyor.
Mastercard ve Visa’nın çalışma biçimi de bu yüksek ücret alan aracı kurumlarla benzerlik taşıyor ve ‘güven’ duyguna dayanıyor. Kredi kartları yerel bankalar ve Finans kurumları tarafından veriliyor olsa da tüm ağır yük ve dakikada milyonlarca işlemin gerçekleşmesini sağlayan, Mastercard ve Visa tarafından inşa edilmiş olan ağlar. Forbes’un haberine göre bu şirketler oldukça etkin ve güvenilir kart sağlayıcıları haline geldi, bu nedenle de ABD’lilerin %45’inin ödeme tercihlerinde öne çıkıyor.
Bu rakam ise 2019 yılında %36 seviyesindeydi. DeFi’nin vaatleri arasında, bu güvenilir ödeme işlemi sağlayıcıların aradan çıkarılması da bulunuyor. Bir yatırım anlatısı olarak da bu fikir giderek ilgi çekiyor. Mastercard ve Visa büyüme kaydetmeye devam etse de, şirketlerin hisselerinde zayıf bir performans görülüyor. Elektrikli araç ve içten yanmalı motor çelişkisinde olduğu gibi, yatırımcılar yeni teknolojilerin geleceği kazanacağını düşünüyor.
Bu fikrin ardındaki isim ise Ethereum. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Ethereum akıllı kontrat özelliği sayesinde popülerlik kazanan açık kaynaklı bir blockchain teknolojisi. Vitalik Buterin tarafından kurulan ağ, borsalar, bankalar ve komisyon şirketleri gibi finansal aracılara alternatif olarak tasarlandı. Bu nedenle platform uygulamalarla uyum içinde çalışabiliyor ve hatta non fungible token’ların (NFT) oluşturulmasına imkan tanıyor.
Bu heyecan verici teknolojiye teknoloji devleri ve finans kurumları Amazon, Microsoft, JPMorgan ve hatta Visa da katılarak, DeFi alanında ilerleme kaydetmeye çalışıyor. Ancak yatırımcılar DeFi’ye geçişin, oldukça hızlı olacağını düşünüyor. Aynı zamanda geleneksel finansal aracı kurumların da bu geçişte rol oynayamayacağına inanıyor. Buna rağmen Buterin, platformun henüz hazır olmadığını açıkladı. Ethereum işlem hızının düşük olmasıyla biliniyor. Blockchain üzerinde saniyede yalnızca 20 ila 50 işlem gerçekleştirilebiliyor. Aynı zamanda bu işlemleri gerçekleştirmenin maliyeti de oldukça yüksek. Basit transferler dahi 10 dolara mal olabiliyor ve alımlar genellikle 50 ila 100 dolar arasında değişiyor.
Buna ek olarak en popüler DeFi uygulamaları hem merkeziyetsiz değil hem de güvenlik sağlayamıyor. Bu nokta ise BIS Direktörü Agustin Carstens tarafından dikkatli bir çekilde aydınlatıldı. CNBC’ye göre 2021 yılında bu uygulamalar 100 milyar doların üzerinde sermaye çekti.
Blockchain veri şirketi Eliptic’e göre bu fonların %10’u dolandırıcılık vakalarında kaybedildi. Mastercard ve Visa’nın güçlü ağları hem saniyede daha fazla işlem gerçekleştirebiliyor hem de bu işlemlerin maliyeti daha düşük oluyor. Bunun dışında, işlemlerde güvenlik de sağlanıyor. Bu durum ise uzun vadeli yatırımcılar için bir fırsat. Mastercard yöneticileri kasım ayının ilk döneminde üçüncü çeyrek bilançolarını açıkladığında, gelirlerin ve gelir büyümesinin hızlandığını söyledi. Eğer DeFi’den gelen bir tehlike varsa, bu şirketler tehdidi hissetmiyor.
Barclays, Merkez Bankası'ndan 3 puan daha faiz indirimi bekliyor
Dijital euro, İsviçre Frangı denemeleri başarılı oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.