Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye 'pandemi' ilan edilen korona virüse karşı her türlü tedbirini alıyor. Vaka sayısı artış kaydederken, Arkara ülke çapında önlemleri tek tek açıklıyor. Gelişmeler Beştepe’de ve siyasetin her kademesinde masaya yatırılıyor. Tüm partiler tehdide karşı kendi önlemlerini alıp, önerilerini de vatandaşlarla paylaşıyor. Her gün büyüdüğü görülen virüs tehlikesine karşı harekete geçen partilerden biri de, politika kervanına yeni katılan Gelecek Partisi oldu. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesaplarından canlı yayın yaparak partisinin korona virüs konusundaki değerlendirme ve önerilerini kamuoyuyla paylaştı.
BUGÜN İKTİDAR – MUHALEFET YOK
“Bu çapta dünya ve insanlık sağlığını ilgilendiren bir krizle ilk kez karşı karşıya geliyoruz. Bugün iktidar yok, muhalefet yok hatta dost ve düşman ülkeler kategorileri bile ortadan kalktı çünkü ortak bir kaderi paylaşıyoruz” diyen Davutoğlu, Sağlık Bakanlığı yetkililerine ve çalışanlarına verdikleri etkili mücadele için teşekkür etti.
ORTAK PSİKOLOJİK MÜCADELE VERMELİYİZ
Ahmet Davutoğlu, yaşanan krize karşı ortak psikolojik mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı: “Tek beden gibi davranmak zorundayız, odaklandığımız konuları ortak bir kader biliciyle ele almak zorundayız. Biz bu zorluğu aşarız, insanlık da aşacaktır. Ne zaman aşacaktır? Birlikte olunduğu zaman. Sosyal iletişimi minimum düzeye indirgemek. Salgını engellemenin en etkili yolu sosyal iletişimi azaltmaktır.”
Çin'de korona virüs aşısının klinik denemelerine onay
EVDEN ÇALIŞALIM / LİG ETRELENSİN
Kendisinin de açıklamayı evinden yaptığını hatırlatan Davutoğlu, imkanı olan herkesin evden çalışması gerektiğini söyledi. Yaşlılara özen gösterilerek sosyal iletişimin dışında tutulmalarını tavsiye eden Davutoğlu, seyircisiz maç tedbirinin ise yetersiz olduğunu vurgulayarak ligin ertelenmesini de önerdi.
KRİZ SONRASINI PLANLAYALIM
BM rakamlarına göre bu krizin dünya ekonomisine maliyetinin 1 trilyon doları aşacağını, dünya ekonomisi için büyüme tahminlerinin de yüzde 1’e gerilediğini hatırlatan Davutoğlu, “Dünya’da resesyon ihtimali söz konusudur. Böyle bir durağanlığa karşı, salgın sonrası dönemde ekonomik olarak neler yapabileceğimizi çalışmak zorundayız” dedi. Ahmet Davutoğlu özellikle 5 alanda Türkiye’nin ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini rakamlarla açıkladı:
· DIŞ TİCARET: İhracattaki daralma yüzde 15’e kadar artabilir 23 milyar dolarlık ihracat kaybı söz konusu olabilir. İthalat: Enerji fiyatlarındaki düşüşle birlikte 40 milyar dolara yakın daralma olabilir.
· TURİZM: 2020’de 40 milyar dolar gelir hedefleniyordu, bu 20 milyar dolara gerileyebilir.
· PERAKENDE SEKTÖRÜ: Yüzde 50 oranında bir ciro kaybı olabilir.
· ULAŞTIRMA – HAVACILIK SEKTÖRÜ: Yıllık ciro kaybı % 30 civarında olabilir
· FİNANS SEKTÖRÜ: Bankacılık sektörünün 2020 yılında milli gelirimizin % 8’i düzeyinde (61 milyar dolar) bir dış finansman yenilemesi yapması gerekmekte iken, şirketlerimiz için bu oran % 10 (74 milyar dolar) düzeyindedir. Özellikle şirketler borç ödeme kabiliyetinde sorunlar yaşayabilir.
Korona virüs 2008'den çok daha zor
KARANTİNA İÇİN YURTLARI DEĞİL, OTELLERİ KULLANALIM
Yurtdışından gelenlerle ilgili karantina uygulamasında öğrenci yurtlarında yerine kamu misafirhaneleri ya da otellerin kullanılmasını tavsiye eden Ahmet Davutoğlu, “Tedbirin en önemlisi dayanışma bilincidir. Bütün zorlukları aştığımız gibi bu zorluğu da aşarız, yeter ki birbirimize güvenelim. Fiziki temasa geçmeden, omuz omuza olalım” dedi.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu politika önerilerini de paylaştı:
· Virüsün hızlı yayılmasını engellemek amacıyla erken tanı, yaygın test ve kapsamlı sınırlama önlemlerinin acilen hayata geçirilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla ve şimdiye kadar özveriyle ve başarıyla çalışan sağlık personelimizin çabalarını destekleme çerçevesinde sağlık harcamalarıyla ilgili olarak bütçede gerekli aktarmaların yapılması, ihtiyaç duyulan imkânların eksiksiz tedariki sağlanmalıdır.
· İşletmelerin en değerli varlığı olan insan kaynağının korunması ve çalışan nüfusun iktisadi daralma dönemlerinde var olan sorunlarının derinleşmemesi için, kısa çalışma ödeneğinin ivedilikle devreye sokulması gerekmektedir.
· Yaşanan sürecin şirketler kesiminde yaratması muhtemel tahribat nedeniyle oluşacak istihdam kaybının veya zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarılan çalışanlarımızın ortaya çıkaracağı sosyal sorunların hafifletilebilmesini teminen, işsizlik fonundan gerçekleştirilen ödeme şartlarının esnetilmesi ve ödeme sürelerinin artırılması yönünde tedbirler alınmalıdır.
· Herhangi bir gelir sahibi olmayan ihtiyaç sahipleri için, yerel yönetimlerle koordineli bir şekilde her türlü sosyal yardımın yapılması sağlanmalıdır.
· Finansal istikrarın korunması için, TCMB tarafından finansal sektöre yabancı para ve TL likidite sağlanmalıdır.
· Hazine, TCMB ve BDDK tarafından hazırlanacak yeniden yapılandırma düzenlemeleri çerçevesinde, küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin kredi faizlerinin silinmesi, anaparanın enflasyona endekslenmesi suretiyle taksitlendirilmesi imkânı getirilmelidir. Bu yeniden yapılandırma planının yükünün Hazinenin ikrazen sıfır reel faizli özel tertip devlet iç borçlanma senetleri ihracı yoluyla devlet tarafından paylaşması yerinde olacaktır.
· TCMB, G-20 ülkeleri merkez bankaları ile koordineli olarak, Swap limitleri oluşturulması amacıyla girişimde bulunmalıdır.
· Son yıllarda ulusal ve uluslararası para politikası ve rezerv yönetimi standartlarına aykırı uygulamalarla TCMB’nin müdahale kabiliyeti önemli ölçüde azalmış olsa da, önümüzdeki dönemde oluşabilecek piyasa oynaklıklarına karşı ihtiyaç duyulan müdahaleler zamanında yapılmalıdır.
· Çalışan sayısını azaltmamak kaydıyla işveren tarafından ödenen sigorta primleri iktisadî faaliyette kalıcı toparlanma işaretleri görülünceye kadar alınmamalı ve süreçten etkilenen sektörlerde işverenlere kira desteği sağlanmalıdır.
UNCTAD: Virüs yabancı yatırımları vurabilir
· Yeni bir vergilendirme takvimi oluşturulmalıdır. Beyan tahakkuk dönemi ile vergi ödeme dönemi arasında 15 gün süre olmalıdır. Süreçten olumsuz etkilenen mükelleflerin, Mart ayında ödenecek yıllık vergileri en az yıl sonuna kadar ertelenmeli ve taksitlendirme imkânı sağlanmalıdır. Vergi barışı çerçevesinde taksitlendirilmiş ve vadesi gelmiş ödemeler de bu çerçevede ertelenmelidir.
· Maliye e-haciz işlemini en az 6 ay uygulamamalıdır.
· Reel sektörde üretim maliyetleri açısından önemli bir yer tutan doğalgaz/elektrik faturaları için 6 aylık bir erteleme ve taksitlendirme imkânı getirilmelidir.
· Krizin olumsuz etkilediği alanlardan biri de sermaye piyasalarımızdır. Yurt içi yerleşik yatırımcı tabanının kalıcı olarak tahrip olmasını, milli servetimizin parçası olan şirketlerimizin bu olağan dışı gelişmelerin yarattığı olumsuzluk sebebiyle aşırı değer kaybetmesinin önlenmesi amacıyla, makul bir değerleme planı çerçevesinde halka açık paylarını satın almak isteyen şirketlerimize bu paylar teminata kabul edilerek uygun şartlarla kredi sağlanmalıdır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.