<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDavutoğlu'ndan AİHM çıkışı----

Davutoğlu'ndan AİHM çıkışı

Davutoğlu'ndan AİHM çıkışı
12 Mayıs 2014 - 18:34 www.finansingundemi.com

Ahmet Davutoğlu, AİHM'in Kıbrıs Barış Harekatı için Türkiye'yi 90 milyon euro tazminat ödemeye mahkum edilmesiyle ilgili sert bir açıklama yaptı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1974 Kıbrıs harekatı sırasında kaybolan Rumlar ve yerlerinden edilmiş kişilerin mülkiyet haklarının telafisi amacıyla Türkiye'yi 90 milyon euro tazminat ödemeye mahkum etti.
AİHM'in internet sitesinde yer alan karar ile Türkiye'nin harekat sırasında kaybolanların yakınlarına ödenmek üzere 30 milyon euro, Karpaz yarımadasındaki Rumların zararının karşılığı olarak da 60 milyon euro ödemesine hükmetti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kararın açıklanmasından önce yaptığı açıklamada, böyle bir kararın uluslararası hukuk açısından "bağlayıcı" olmayacağını ve Türkiye için de bir kıymeti olmayacağını söyledi. AİHM konuyla ilgili kararını 2001'de açıklayarak Rumların tezlerinin çoğunu haklı bulurken, kararın tazminata ilişkin bölümünü ileri bir tarihe ertelemişti. Ankara'da düzenlenen Uluslararası Kudüs Konferansı'nda konuyla ilgili soruları yanıtlayan Davutoğlu, kararın zamanlamasına dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Kesinlikle uluslararası hukuk bağlamında da AİHM çerçevesinin kuralları açısından ne
bağlayıcıdır, ne de bizim açımızdan bir kıymet ifade eder. Hukuk açısından birçok sakıncaları olması yanında zamanlaması da yanlıştır...Tam Kıbrıs'ta müzakereler kapsamlı barış çerçevesinde ciddi ivme kazanmışken, uzun gayretlerden sonra Türkiye'nin de öncülüğünde yeni bir süreç başlamışken ve bütün dikkatler buna yoğunlaşmışken böyle bir kararın alınması kapsamlı  müzakerelerin psikolojik ortamı bakımından da doğru olmamıştır."Adadaki taraflar arasında kapsamlı bir barış sağlanması için BM öncülüğündeki müzakereler devam ediyor. Son müzakereler kapsamında adadaki başmüzakereciler ilk defa garantör ülkeler olan Türkiye ve Yunanistan'ı da ziyaret etti. 
    
TÜRMEN: BU KARAR BAĞLAYICIDIR

Eski AİHM yargıcı ve CHP İzmir milletvekili Rıza Türmen konuyla ilgili olarak Reuters'a yaptığı değerlendirmesinde ise bunun Rum yönetiminin Türkiye'ye karşı aştığı dördüncü dava olduğunu belirtirken "zamanlamasının siyasi olamayacağını" söyledi. 
 "Orada bir takvim var. Daire ne zaman toplanacak, büyük daire ne zaman toplanacak, duruşma ne zaman yapılacak, karar ne zaman yazılacak. Bütün bunlar önceden takvime bağlanır. Bunların zamanlarını ayarlamak mümkün değildir" diyen Türmen, Davutoğlu'nun kararın bağlayıcı olmadığı yönündeki kararın aksine bu kararın bağlayıcı olduğunu belirtti.

"Karar bağlayıcıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46. Maddesi son derece açıktır. O madde der ki bütün taraf devletler AİHM’nin kesinleşmiş kararlarına uymayı taahhüt ederler" diyen Türmen, söz konusu tazminatı ödememesi halinde Türkiye'nin karşılaşabileceği sonuçları şu sözlerle anlattı:

"Uymazsa şimdi bu karar (Avrupa Konseyi) bakanlar komitesi önüne gelecek, bu kararların uygulanmasını denetlemek ve uygulanmasını sağlamakla sorumlu organ bakanlar komitesidir. Türkiye'nin 3 ay içinde ödemesi lazım bunu. Ödemezse faiz biner, miktar giderek artar ve bakanlar komitesi Türkiye'ye ödetir bunu. Yani önce karar kabul öder ödemezse, arkasından bakanlara mektup yazar, arkasından Türkiye'nin başkanlığı geldiği zaman başkanlık yaptırmaz ve ihraca kadar gider bu merdivenleşme...Yani Türkiye sözleşmeden çekilmediği sürece ve dolayısıyla Avrupa Konseyi'nden çekilmediği sürece bu kararı sonunda uygulamak zorundadır."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)