BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDavutoğlu Yapısal Reform Paketi'ni açıkladı----

Davutoğlu Yapısal Reform Paketi'ni açıkladı

Davutoğlu Yapısal Reform Paketi'ni açıkladı
06 Kasım 2014 - 09:40 www.finansgundem.com

Hükümetin ekonomide Yapısal Reform Paketi tamamlandı.Başbakan Ahmet Davutoğlu 9 önemli maddeyi açıkladı. Peki pakette ne var?

Hükümetin içeriğini sır gibi sakladığı ve kamuoyunda "Yapısal Reform Paketi" adıyla "Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı"nı Başbakan Ahmet Davutoğlu düzendiği basın toplantısı ile açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonominin yeni yol haritası niteliğindeki Yapısal Dönüşüm Paketi'nin tüm ayrıntılarını paylaştı.

Paket için "Cumhuriyet tarihinin en büyük hamlesini başlatıyoruz" diyen Davutoğlu, "Eylem planları ve sektörel dönüşüm programları bir temenni değildir. Bizim söz verip de yapmadığımız temenni düzeyinde bıraktığımız hiç bir taahhüdümüz olmamıştır" ifadelerini kullandı.

YERLİ MALI DÖNEMİ BAŞLIYOR

Davutoğlu'nun 9 sektörde 417 faaliyet planını kapsayan açıklamalarında dikkat çeken en önemli detay enerjiden sağlık sektörüne, tarımdan turizm ve taşımacılığa uzanan geniş bir alanda 'Yerli malı ve yerli üretimin' arttırılmasına ilişkin bölümler oldu.

YENİ TEŞVİK PAKETLERİ GELİYOR

Yapısal dönüşüm paketinde dikkat çeken bir diğer bölüm ise 'Yeni teşvik paketleri' olacak. Teşvik paketlerine ilişkin detayları açıklayan Davutoğlu, teşviklerin ağırlıklı olarak ARGE ve teknoloji yatırımları kapsayacağını söyledi.

GÜNEYDOĞU VE DOĞU ANADOLU ÖNCELİKLİ

Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin yatırım teşviği konusunda öncelikli bölge olduğunu söyledi.

Davutoğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Ekonomik yapımızı tümüyle yenileyecek olan ve son derece titizlikle yapılmış bir çalışmayı kamuoyumuzla paylaşacağız. 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören eylem planları çerçevesinde yeni hamle dönemini başlatacağız.

ALTIN 10 YIL

90'lı yıllar dünya ekonomisinin genişlediği büyüdüğü yıllardır. Bu yıllar siyasi istikrarsızlıklar Türkiye ekonomisinin küçülmesine neden oldu. 2000'li yıllarda özellikle 2008'den sonra dünya ekonomisi küçülürken Türkiye ekonomisinin güçlendirdiğini görüyoruz. Bu siyasi istikrar ve planlı yapılanmanın sonucudur.

2018'E KADAR Kİ İLK HEDEFLER

SİYASİ İSTİKRAR VE GÜVEN İLE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ:
  Siyasi istikrararın sürdürülmesi ve ekonomik öngörünürlüğün korunması elzem ve önceliklidir.

İNSAN ODAKLI KALKINMA: İnsani kalkınma kavramını özellikle kullanıyoruz.  İnsanımız ve bulunduğumuz coğrafya iki büyük avantajımız. Ekonomide nitelikli yapılanmayı bu iki temel üzerine kuracağız. Bugün açıklayacağımız yapısal dönüşüm programının ana temeli de bul olacak.

ÜRETİM TEKNOLOJİ DEĞİŞİM: Üretim teknolojiye intibakı sağlamazsanız büyük hatalar yapılıyor. Bu teknolojik değişimin üretim alanları üzerine etkisini geliştirmemiz gerekiyor.  Sanayileşmede kaybettiğimiz 100 yılı bugün kaybetmemek durumundayız. ARGE'ye ağırlık veren eylem programlarını ele alıyoruz.

BÜTÜNCÜL EKONOMİK ANLAYIŞ: Finans sektörü ile reel sektör arasında var olduğu düşünülen karşıklık bir yanılsamadır. Güçlü bir finans sektörü yoksa taze kan bulamaz. Nasıl siyasi istikrar ile ekonomik istikrar arasında bir bağlantı varsa finans sektör ile reel sektör arasında da benzer bir yapı vardı. 2001 krizinde yaşadık. Bankalar kapanınca fabrikalar da kapanmaya başladı.

Bugün açıklayacağımız eylem planı ağırlıklı olarak reek sektörle ilgilidir.

KÜRESEL PİYASAYLA ENTEGRASYON: Küresel ekonomileri anlayan ve anlatan bir ülke olmalıyız. Dünya ekonomisine kapalı sistemler krizlere hazırlıksız yakalanır.

Şimdi sizinle temel eylem planlarını paylaşacağım. Bu eylem planları kesinlikle bir temenni değildir. 12 yıllık AK Parti iktidarını bilenler bizim söz verip de yapmadığımız bir şey olmadığını bilirler. Bu planlarla ilgili bütün bakanlıklarımız her detayına kadar çalıştılar.

1.İthalata olan programı azaltma programı
2.Teknoloji ticaretleştirme
3.Yerli üretim
4.Enerji üretimi
5.Enerji verimliliği
6.Tarımda su kullanımını etkinleştireceğiz
7.Sağlık endüstrisi
8.Sağlık turizmi
9.Taşımacılık

İthalata olan programı azaltma programı: Cari açıkın arkasında bu var. Dünya ekonomisine açılırken eksiliğimiz hep bu konu. Gites'i güçlendireceğiz. MTA'nın yurtdışında madencilik yapabilmesini sağlayacağız. İnorganik kimya, BİO yakıt malzemeler gibi alanlarda Ar-Ge faaliyetlerini teşvik edeceğiz. Sanayi stratejisini güçlendireceğiz. Teşvik paketleri hazırlayacağız.

Teknoloji ticaretleştirme: Öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımları ve prototik geliştirilmesini destekleyeceğiz .Öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımlarını destekleyeceğiz. Akredite test altyapısını güçlendireceğiz.

Yerli üretim: Yenilikçi girişimciler ile ilgili kredi garanti mekanizması oluşturacağız. Yenilikçi girişimciler için kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar kuracağız. Fikri ve sınai haklar konusunda ticarileşmeyi güçlendireceğiz. Öncelikli sektörlerde ürün ve marka sayımızı artıracağız. Kamu alımlarında orta-yüksek ve yüksek sektörlerinde yerli payları artırmayı hedefliyoruz. Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alımlarında yerli kullanımı için gerekli düzenlemeyi yapacağız.

Enerji üretimi: Enerjideki dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyoruz. Enerjide bürokrasiyi azaltarak, yatırım ortamını iyileştireceğiz. Ges, jes ve res'te kapasiteyi geliştirecek çalışmaları hızlandıracağız. 2018 yılında enerji üretiminde yerli kaynak payını yüzde 35'e çıkarmayı planlıyoruz.

Enerji verimliliği: Enerji verimliliğini geliştirmek için yüksek enerji yoğunluğunu düşürecek eylemleri hayata geçireceğiz. Enerji verimliliğinde iyi uygulamaları artıracağız. Taşıtlar dahil vergilerde enerji verimliğini destekleyecek değişiklikler yapacağız. Termik santral ve sanayide atık ısılarda azami ölçüde yararlanacağız. Enerji verimliliğini yaygınlaştıracağız.

Tarımda su kullanımını etkinleştireceğiz: Tarımda su kullanımını etkinleştirmek ile modern sulamayı yaygınlaştırmak istiyoruz. Su tasarrufu sağlayan yöntemleri yaygınlaştıracağız. Arazi toplulaştırma çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Etkin su kullanımı çalışmalarını hayata geçireceğiz. Sulama şebekelerinde modern izleme sistemlerini yaygınlaştıracağız. Yeraltı sularında kayıt ve kontrolü sağlayacağız.

Sağlık endüstrisi: Sağlık endüstrileri yönlendirme komitesi oluşturacağız
 
Sağlık turizmi: Sağlık turizmi koordinasyon kurulu oluşturacağız. Sağlık turizminde teşvik sistemlerini sadeleştireceğiz. Sağlık personelinin donanımını artıracağız. Sağlık turizm alanında gelirimizi 2018 sonuna kadar 9 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

Taşımacılık: Lojistiğin büyümeye katkısını artıracağız. Lojistik veri tabanı oluşturacağız. Liman modeli belirleyip hayata geçireceğiz. TCDD'nin yapılandırılmasını tamamlayacağız. TCDD'nin yapılandırılmasını tamamlayacağız.

Bu hamle 12 yıllık bir birikim üzerine çok önemlidir. Sadece 5 yıllık 10 yıllık planlar değil ay bazında takip edilerek izleyeceğimiz bir dönüşüm programıdır. Temelli ve vaad değilidir uygulamada getirdiğimiz her yeniliğinin sonucunu kamuoyu ile paylaşacağız. Küreselleşme ile birlikte gelecek meydan okumalara karşı verecek ekonomiye sahip olacağız.

SORU CEVAP

Başbakan Davutoğlu ve ekonomi kurmayları Yapısal Dönüşüm Paketi'ne ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAKİ YATIRIMLAR NASIL ŞEKİLLENECEK? TEŞVİKLER O BÖLGEYE ÖZEL Mİ OLACAK?

Çözüm süreci bağlamında doğu ve güneydoğuda güven ve istirararın tahsisi içinde bir yatırım cazibesi oluşmuştu. Teşvik paketinde doğu ve güneydoğu anadolu 6. bölge olduğu için en çok teşviğe mazhar bölge. Önümüzdeki dönende doğu ve güneydoğu da büyük bir ekonomik hareketlilik olacağına inanıyoruz.

6-7 Ekim'de işyerlerinin hedef alması yatırımın artması üzerinden kalıcı bir ekonomi altyapısına darbe vurma amacıydı. Bu zaarraların tazmimine gitme amacımız da buydu.

MADENLERDE TEKNOLOJİK YENİLENME ŞART

Madenlerde teknolojik yenileme şart. Son Bakanlar Kurulu'nda bunu ele aldık. 10 yıl kullanılacak bir rezervi tahsis ediyorsanız teknolojik yenilemeye gerek duymuyor. Yıldan bağımsız olarak teknolojik yenilenmeyi esas alacak bir düzenlemeye geçeceğiz.
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • exper 06 Kasım 2014 14:05

    Saraya ve Suriyelilere para harcayacağınıza Ülkeye ve Vatandaşınıza yatırım yapın. Bırakın havanda su dövmeyi de elle tutulur, Vatandaşın hayrına bir şeyler yapın.

  • Konyalı mehmet06 Kasım 2014 13:11

    İnşallah alınan borç paralarla eski başbakan gibi AVM ve saraylara yatırmazsınız.

  • buffet06 Kasım 2014 11:49

    Komedi.

  • cemal06 Kasım 2014 11:35

    12 yıllık iktidarınızda Fed'in QE leri sayesinde ekonomi uçuşa geçti. 2013 Mayıs ayında gezi parkına denk gelen dönemde Bernanke QE3' ün biteceğini söyledikten sonra ekonomi ağır darbe aldı. Geçen ay QE3 resmen bitti bakalım bundan sonra ne yapacaksınız?

  • murat06 Kasım 2014 11:21

    2003 lerde borsa, askeri vesayet bitti türkiye yabancı paraya boğulacak diyordu insanlara söylediğimde gülüyorlardı şimdi ise ufukta fakirlik var diyor borsa hiç bir zaman yalan söylemedi,kimseye inanmam gödüğüme inanırım.

  • tv06 Kasım 2014 10:45

    eyyyy sayın baş bakanım size sesleniyorum ekonomi iyi iyi deniliyor borsada şirketler kottan atılıyor nasıl bir ekonomiki şirketler kapanıyor örnek ranlojistik bencede ekonomi ve borsalar çok iyi saygılar