Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bu yıl çeyrek altına talep rekor kırdı. Darphane, geçen yıl 31,9 ton altını ziynet ve sikke olarak piyasaya verirken, bu yıl 20 Haziran itibarıyla 65,6 ton rakamına ulaştı.
Zaman'dan Ercan Baysal'ın haberine göre fiyatlardaki hızlı düşüşün ardından düğün sezonunun başlamasıyla birlikte kuyumcuların altını ‘yok satması’ Hazine’nin yüzünü güldürdü. Yılın ilk altı aylık döneminde geçen yılın tamamından daha fazla altın üreten Darphane, 2013 yılında rekor kâr elde edecek. 2012 yılında 76 milyon lira net kâr elde eden Darphane, yılbaşından sonra satışlardaki artışın etkisiyle 2013 yılında Hazine’ye daha fazla kaynak aktaracak. Geçen yılın tamamında 43,6 ton altın üretimi gerçekleştiren Darphane, bu yıl 20 Haziran 2013 tarihi itibarıyla piyasaya ziynet ve sikke haline getirilmiş 65,6 ton altın verdi. Geçen yılın ilk altı ayında Darphane, piyasaya 31,9 ton altın vermişti.
Piyasada geçen yıla göre iki kat daha fazla iş yapıldığına dikkat çeken Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, gelirlerin de önemli oranda artış göstereceğini kaydetti. Geçen yılki kârın Hazine’ye devrinin tamamlandığını ifade eden bir Hazine yetkilisi, “2013 yılında rekor miktarda piyasaya cumhuriyet altını ve sikke verildi. Buradan ciddi kâr elde etmeyi planlıyoruz. Bu kâr, Hazine’nin gelirlerini artıracak.” dedi. Darphane, bu yılın ilk altı aylık döneminde 11 milyon 557 bin adet çeyrek altın, 1 milyon 496 bin adet yarım altın üretti. Geçen yılın tamamında 7 milyon 949 bin adet çeyrek altın üretimi yapılmıştı.
Darphane, kuyumcudan altın aldığında kârını yine altın olarak tahsil ediyor. Süreç, gerçek ve tüzel kişilerin altın borsasında işlem görmüş 24 ayar standart külçe altınlarının salı günleri Darphane’ye teslim edilmesiyle başlıyor. Burada 22 ayara indirilen cumhuriyet altınları, perşembe günü teslim ediliyor. Vatandaş ne talep ederse onun üretimi yapılıyor. Bunun karşılığında da işçilik, enerji bedeli olarak fire oranı alınıyor. Ortalama 1 kilo altında yüzde 1 işçilik fire oranı tahsil ediliyor. İşlem yaparken belirli bir ücret alınmıyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, geçen yılki faaliyet dönemini 76 milyon 383 bin lira net dönem kârı ile tamamladı. Geçen yıl 635 milyon 927 bin 762 adet madeni para, 12 milyon 423 bin 288 adet gram cumhuriyet altını, 49 bin 320 adet hatıra para, madalyon ve madalya, 39 bin 656 adet mühür ve damga ile 29 milyon 74 bin 491 birim kıymetli evrak üretimi gerçekleştirildi.
Cumhuriyet altını, kendi içinde ziynet ve sikke grubu olarak ikiye ayrılıyor. Cumhuriyet altınlarının üretimi altı aşamada gerçekleşiyor.
Küresel finansal gelişmelerin etkisiyle altın fiyatlarında radikal düşüş olurken bu da vatandaşın altına olan ilgisini artırıyor. Düğünlerin de yaygınlaşması ile birlikte kuyumculardan çok sayıda çeyreklik altın talebi oluyor. İki ay önce talebin artması ve altın fiyatlarında düşüş yaşanmasına rağmen bu gelişme vatandaşa indirim olarak yansımamıştı. Fırsatçıların devreye girmesi sebebiyle çeyrek altın olması gerekenden 35-40 lira daha fazla fiyata satılmıştı. Ons fiyatına göre normalde 130-135 liraya satılması gereken çeyrek altın, fırsatçıların tutumu sebebiyle 160-165 liradan alıcı bulmuştu. Bu gelişmelerin ardından toptancıların normal zamanlarda 50 dolar civarında olan bir kilo altına aracılıktan elde ettikleri kâr 7 bin dolara kadar yükseldi.
2013 YILI CUMHURİYET ALTINI ÜRETİM MİKTARI
Dönem Miktar (gram)
Ocak 10.123.367
Şubat 6.646.610
Mart 14.607.243
Nisan 8.923.105
Mayıs 17.037.099
Haziran* 8.283.356
TOPLAM 65.620.782
*20 Haziran 2013 tarihi itibarıyla
SON 3 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Altının fiyatları dün 2010 yılı sonundan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Altının onsu dün 1.224 doları görerek 2010 yılı Ağustos ayı düzeyine indi. Gümüş fiyatları da altın ile birlikte değer kaybetti. Amerikan Merkez Bankası FED’in gevşek para politikasını sıkılaştıracağına ilişkin beklentilerle yatırımcıların altın stoklarını azaltma yoluna gitmelerinin etkisiyle altın fiyatları bir süredir düşüyor. Dün de yüzde 3’ten fazla değer yitiren altının ons fiyatı gün içinde 1.224 doları gördü. Bu fiyat son 3 yılın en düşük fiyatı olarak kayda geçti. Altın ile birlikte gümüşün onsu da 18,55 dolar ile 2010 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilerken, yüzde 4’ten fazla değer yitirdi. Öte yandan Kapalıçarşı’da dün çeyrek altının satış fiyatı 131 liraya, cumhuriyet altını 533 liraya gerilerken, 22 ayar altının gramı ise 71 liradan satıldı. 22 ayar bileziğin gram satış fiyatı ise 77,45 lira oldu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.