Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin merkezli DeepSeek'in son yapay zekâ (AI) modelinin diğer yapay zekâ şirketlerinkinden daha kısa zamanda ve az kaynakla yazılması büyük teknoloji şirketlerini tedirgin ederken, bu modellerin giderek seri üretilebileceği tartışmasını ivmelendirdi. Çin'in düşük maliyetli bir yapay zekâ modeli çıkarması, başta ABD olmak üzere Batılı şirketlerin sektördeki hakimiyetine ve bu alanda yaptığı büyük harcamalara ilişkin şüpheleri artırdı.
2024 Nobel Ekonomi Ödülünü'nün sahibi ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, dünyayı sarsan DeepSeek ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Acemoğlu DeepSeek'in ortaya çıkmasıyla birçok soru oluştuğuna dikkat çekerken, en önemli sorulardan birinin ABD'li teknoloji şirketlerinin problemlere doğru yaklaşıp yaklaşmadığı konusunda olduğunu belirtti.
Maliyet 5,5 milyon dolara indi
ABD'li şirketlerin yapay zekâda devasa veri kaynaklarını kullanarak eğitilmiş bir sonraki kelimeyi tahmin etmeye dayanan, insanın yaptıkları işleri yapma amaçlı sohbet robotları şeklinde ve yayılmacı odaklı temel modellerini değiştirmeyi düşünmediklerini belirten Acemoğlu, Çinli uygulamanın da diğerleriyle aynı yoldan gittiğini, ancak takviyeli (pekiştirmeli) öğrenmeye ve uzmanların karışımı yöntemleri ile düşünce zinciri yönlendirmesinin bir karışımından oluşan mantığa diğerlerinden çok daha fazla bağlı olduğunu belirtti. Acemoğlu bu durumun maliyeti yaklaşık 5,5 milyon dolara indirdiğini ifade etti.
"Sömürücü kurumların inovasyonun gecikmesine yol açacak"
Acemoğlu paylaşımında uygulamanın Çin modelini sorgulamaya açtığına da işaret etti. Daha önceki çalışmalarında Çin ile ilgili olarak sömürücü kurumların inovasyonun gecikmesine yol açacağını belirten Acemoğlu, "Ancak itiraf etmem gerekirse bu artık bir olasılık. Bekleyip göreceğiz" dedi.
Acemoğlu DeepSeek’in yıllardır geliştirilen ABD ve bir kısım Avrupa teknolojilerinden faydalandığına da dikkat çekerken, halihazırda yaşananların Çin modelinin daha açık toplumları aşabileceğini gösteren bir kesin kanıttan uzak olduğunu belirtti.
20 Ocak’ta DeepSeek R1’nin piyasaya sürülmesi bazı soruları da beraberinde getirdi. Bunların cevaplarını bilmiyorum. Belki de cevaplara ancak zaman içinde ulaşabileceğiz.
— Daron Acemoglu (@DAcemogluMIT) February 2, 2025
İlk ve belki de en önemli soru: DeepSeek’in bu başarısı ABD teknoloji endüstrisinin problemlere doğru…
David Sacks: DeepSeek OpenAI'nin modellerinin çıktılarını kullanıyor
Dev şirketlerden DeepSeek kararı: Güvenlik endişelerine rağmen kullanacaklar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.