BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDaron Acemoğlu'ndan DeepSeek değerlendirmesi----

Daron Acemoğlu'ndan DeepSeek değerlendirmesi

Daron Acemoğlu'ndan DeepSeek değerlendirmesi
02 Şubat 2025 - 19:37 www.finansingundemi.com

Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, DeepSeek'in piyasa sürülmesiyle birçok soru işareti doğurduğunu ve özellikle ABD'li teknoloji şirketlerinin yaklaşımlarına dair önemli sorular ortaya çıkardığını belirtti.

Çin merkezli DeepSeek'in son yapay zekâ (AI) modelinin diğer yapay zekâ şirketlerinkinden daha kısa zamanda ve az kaynakla yazılması büyük teknoloji şirketlerini tedirgin ederken, bu modellerin giderek seri üretilebileceği tartışmasını ivmelendirdi. Çin'in düşük maliyetli bir yapay zekâ modeli çıkarması, başta ABD olmak üzere Batılı şirketlerin sektördeki hakimiyetine ve bu alanda yaptığı büyük harcamalara ilişkin şüpheleri artırdı.

2024 Nobel Ekonomi Ödülünü'nün sahibi ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, dünyayı sarsan DeepSeek ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Acemoğlu DeepSeek'in ortaya çıkmasıyla birçok soru oluştuğuna dikkat çekerken, en önemli sorulardan birinin ABD'li teknoloji şirketlerinin problemlere doğru yaklaşıp yaklaşmadığı konusunda olduğunu belirtti.

Maliyet 5,5 milyon dolara indi

ABD'li şirketlerin yapay zekâda devasa veri kaynaklarını kullanarak eğitilmiş bir sonraki kelimeyi tahmin etmeye dayanan, insanın yaptıkları işleri yapma amaçlı sohbet robotları şeklinde ve yayılmacı odaklı temel modellerini değiştirmeyi düşünmediklerini belirten Acemoğlu, Çinli uygulamanın da diğerleriyle aynı yoldan gittiğini, ancak takviyeli (pekiştirmeli) öğrenmeye ve uzmanların karışımı yöntemleri ile düşünce zinciri yönlendirmesinin bir karışımından oluşan mantığa diğerlerinden çok daha fazla bağlı olduğunu belirtti. Acemoğlu bu durumun maliyeti yaklaşık 5,5 milyon dolara indirdiğini ifade etti.

"Sömürücü kurumların inovasyonun gecikmesine yol açacak"

Acemoğlu paylaşımında uygulamanın Çin modelini sorgulamaya açtığına da işaret etti. Daha önceki çalışmalarında Çin ile ilgili olarak sömürücü kurumların inovasyonun gecikmesine yol açacağını belirten Acemoğlu, "Ancak itiraf etmem gerekirse bu artık bir olasılık. Bekleyip göreceğiz" dedi.

Acemoğlu DeepSeek’in yıllardır geliştirilen ABD ve bir kısım Avrupa teknolojilerinden faydalandığına da dikkat çekerken, halihazırda yaşananların Çin modelinin daha açık toplumları aşabileceğini gösteren bir kesin kanıttan uzak olduğunu belirtti.

David Sacks: DeepSeek OpenAI'nin modellerinin çıktılarını kullanıyorDavid Sacks: DeepSeek OpenAI'nin modellerinin çıktılarını kullanıyor

 

Dev şirketlerden DeepSeek kararı: Güvenlik endişelerine rağmen kullanacaklarDev şirketlerden DeepSeek kararı: Güvenlik endişelerine rağmen kullanacaklar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)