<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDarbe girişiminin siyasi ayağı var mı?----

Darbe girişiminin siyasi ayağı var mı?

Darbe girişiminin siyasi ayağı var mı?
28 Temmuz 2016 - 21:27 www.finansingundemi.com

İçişleri Bakanı Efkan Ala Habertürk TV'de 15 temmuz gecesi yaşanan darbe girişimini değerlendiriyor

İşte Ala'nın konuşmasından satır başları:

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kararlar alınmaya başlandı ve YAŞ öne alındı. Çünkü Türkiye'nin gerçekten ağır bir ihanet arkasından, memleketimizin ihtiyaç duyduğu kararların çok hızlı alınmasına ihtiyaç var.

Türkiye'nin ihtiyacına göre artık kararlar alınacak, bu inisiyatif kesinlikle ortaya kondu. Sokakta darbeyi önleyen, sayın Cumhurbaşkanımızın millete çağrısı ve sokağa milletimizin çıkması.

İşi rayına oturtan şey sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği liderlik ve arkasından milletin liderinin arkasında duruşu. Tankları, uçakları durdurdu.

Türkiye bir demokrasi tarihi yazdı, demokrasi tarihine altın bir imza attı. Bu rezilliği Türkiye'ye reva görenler, ihanetin en büyüğünü gösterdiler. Tarihimizde bunun eşine az rastlanır.

Hem Jandarma hem de Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri'ne bağlandı. Darbenin ihtimalini bile ortadan kaldıracak düzenlemeleri yapacağız.

Bu neden önemli? 17-25 Aralık'tan sonra bi iç güvenlik paketi götürdük. O zaman yaptığımız değişikliklerle Emniyet'in içinde 35 bin kişinin yerini değiştirdik. Bütün yönetim kademelerindeki, paralel yapıdaki kişileri aldık, soruşturma açtık. Jandarma için kısmen yetki aldık, soruşturma açabilme, görevden uzaklaştırabilme, alay komutanlarını tayin etme yetkisi aldık.

Biz bu değişiklikleri yaptığımız için Türkiye genelinde Emniyet inanılmaz bir performans gösterdi. Sokaklarda nasıl bir mücadele verildiği çok ortada. Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Merkezi işgal edilmişti, gidildi ve alındı orası. Kişileri idare edelim derken memleketi idareyi kaçırıyoruz.

Bunların sivil otoriteye bağlanması tehlikeyi bertaraf etme açısından önemlidir.

Milletimize vereceğimiz hesabı düşünüyoruz, düşünmek zorundayız. Bürokraside kapalı bir sistem, bakın kaç darbe üretti. Darbenin ihtimalinin bile ortadan kalkması için yapısal değişikliklere ihtiyaç var. Bu değişiklikleri yaptık, daha da yapılacak.

Jandarma'da, Sahil Güvenlik'te bütün rütbeler duruyor ama kimin albay kimin general olacağını, oradaki terfiler ve tayinler, bakanlıkta olacak. 3'lü kararname ile. Bu hesap verebilirliği artıracak.

Her bir birimin kendi alanında ayrı ayrı güçlü olması, ama Meclis kararıyla hepsinin bir araya gelmesi önem arz eder.

MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması masada, değerlendiriliyor. Çok ağır bir travma yaşadı, büyük bir ihanete şahit oldu Türkiye ama geleceğini hep birlikte düşüneceğiz. Hiçbir adımımız refleksif olmamalı.

Jandarma okullarının düzenlenmesi masamızda. Askerin ihtiyaç duyacağı insan kaynağını MEB'in vermesi daha doğru.

Jandarma'nın içerisinde bir istihbarat birimi var. Daha önceki MİT tırları saldırısında büyük bir faciaydı yaptıkları. Harekat Merkezi'nin işgal edilmesine kadar plan yapıyorlar ama jandarma istihbarat bilgi vermiyor. Bunu niye örtbas edelim? İstihbarat var ama paylaşılmıyor, çünkü işin içerisinde.

İstihbarat teşkilatlarında reformlar yapacağız. Hem MİT'te hem diğer istihbarat birimlerinde, nasıl daha iyi olur, eksikler nerede, daha hızlı daha kapsamlı değişiklikler yapmalıyız.

Bu hareketlilik olduğunda uçaktaydım. Baktım, Hakan Fidan arıyor; sayın bakanım darbe oluyor, dedi. Oradan başladık konuşmaya. Benim MİT müsteşarımızla o an için diyalogum bu. Daha önce öğleden sonra almış bir bilgiyi, Genelkurmay'la paylaşmış, sadece bir suikast şeklinde değil ama biraz daha kapsamlı, bir şeyler oluyor, MİT'e şöyle şöyle yapacaklar deyince hemen bunu Genelkurmay'a iletiyorlar. O süre içerisinde birtakım görüşmeler oluyor. Bana ya da Cumhurbaşkanımıza bilgi aktarılmadı. Bir sistem açığı olduğu çok açık. İstihbarat eksiğinin olduğu çok açık, bu kadar iş yapılıyor nasıl haber verilmez?

AK Parti hükümetlerine kadar MİT'in içerisini de dizayn edenler darbeyi yapanlardı.

Şu ana kadar 3 bin 706 polis gözaltına alındı ve bunlarda bin 648'i rütbeli. Tutuklananlar ise bin 361 polis, 677'si rütbeli, 684'ü rütbesiz.

Emniyet istihbaratın önüne, emniyet istihbaratı teslim almak üzere o gün, bizim ihraç ettiğimiz, bir kısmını meslekten çıkardığımız eski istihbarat müdürleri gitti. Bu sefer o gidenler gözaltına alındı orada. İstanbul'da tankın içinden de çıkan oldu.

İhtimali bile bertaraf etmek için, 10 bin 145 emniyet mensubunu da görevden aldık. Düşünün 17-25 Aralık'ta yaptığımız o değişiklikleri, 35 bin kişinin yerini değiştirmiş, çoğunu emekli etmiştik.

Bakın oluşturulan kapalı sistem nelere mal oldu. İfadesi alınan bir albay ne diyor, 1988'de sınava girdim ve sorular bana verilmişti. Hepimiz kendi üzerimize düşen sorumluluğu almalıyız.

2002 Kasım'ında Ak Parti iktidar oldu. Bugün siyasetin bir arada olması büyük mutluluk Türkiye için. Ama 2003'te bir askeri liseye girmiş kişi ancak bugün üsteğmen olabilir, yani daha yüzbaşı bile olabilecek durumda değil. Oysa bugün konuştuğumuzun yarısından fazlası bu yapıya ait, asker elbisesi içerisine girmiş caniler.

Ta 80'li 90'lı yıllardan itibaren buralara girmişler, hep birlikte sorumluyuz. Tuğgeneral olması için 1980'li 90'lı yıllarda girmiş olması lazım.

28 Şubat olmasaydı bu yapı böyle güçlenir miydi?

17-25 Aralık'a kadar bu yapıya ilişkin muhalefetin dediğini çok ciddiye almadık. Sonra "mücadele edelim" dedik, bu sefer kimse bize destek olmadı. Meclis'e götürdüğümüz iç güvenlik paketi buna örnek.

Bu darbe girişiminin siyasi ayağı kesine yakın bir ihtimalle vardır.

Meclis'te bir askeri birlik vardı, biz hükümetlerimiz döneminde ortadan kaldırdık. Allah muhafaza orada olsaydı, Meclis'i de ele geçirmeye çalışacaklardı. Her darbe koruması gereken bir makamı mevkiiyi ilk işgal eden mekanizmalara artık yeter, bunlar artık münferit arada bir olan işler değil. Bal gibi, gözümüzün önünde, darbe için kurgulanmış yerlerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımızı aldıklarını düşünebiliyor musunuz, ne hale gelirdi Türkiye?

Yeniden kurguluyoruz hem savunma sistemlerini hem de doğru dürüst birimlerle korunmasını sağlayacak düzenlemeleri yapıyoruz.

Meclis'i bombalıyorlar, Külliye'yi bombalıyorlar, MİT binasını bombalıyorlardı, müsteşarıma talimat verdim, havadan taarruzu durduracak ne varsa oraya yönlendirin dedim ve o iki yerde hava bombardımanına karşı gerekli atışlar yapıldı. Füzelerle karşılık verildi.

Devletin temizlenmesi yönünde atılması gereken adımlar atılacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)