Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, ‘'Döviz kurundaki yükseliş ile, enerji, işçilik, nakliyedeki artışlar etkili oldu'' dedi.
Bir su firmasının Bölge Müdürü Birol Cengiz de, “Vatandaş ‘Allah’ın suyuna ne zammı bu?' diye bize soruyor. Bunun kapağı, etiketi, ham maddesi hepsi dolarla… Mazot fiyatları da çok arttı. Doların hızla yükseldiği dönemde müşterilere fiyat bile veremedik. Bu işi yapanlar her gün omuzlarında 80-90 tane damacana taşıyor, çoğu yerde asansör yok, zor para kazanılıyor” dedi.
Cem Yıldırım'ın Sözcü'deki haberine göre; SUDER Başkanı Karamehmetoğlu, “Yaşanan pandemi sürecinde, dünyada plastik hammadde üretimi azaldı. Taşımacılık maliyetlerinde artış oldu. Döviz kurundaki yükseliş plastik fiyatlarını yükseltti. Ekonomik şartlar nedeniyle fiyat güncellemeleri oluyor. Direndik ama yılın son çeyreğinde fiyat güncellemesi yapmak zorunda kaldık” dedi ve şunları söyledi:
SU TÜKETİMİ AZALDI
– 2019 yılından itibaren kişi başı su tüketiminde azalma var 2020 yılında Türkiye’de su pazarı hacmi yüzde 9,4'lük küçülme ile 10,5 milyar litre oldu. Bunun 5,9 milyar litresi yüzde 6,99'luk küçülme ile damacana satışından, 4,6 milyar litresi de yüzde 12,4'lük küçülme ile PET satış kanalından geldi.. Tonaj olarak damacana toplamın yüzde 56'sını, diğer ambalajlı sular ise yüzde 44'ünü oluşturuyor. 2020 yılında sektördeki toplam ciro yaklaşık 7,4 milyar TL oldu.
– 2021 biterken Türkiye’de su pazarı hacminin yaklaşık 10,3 milyar litreye olmasını bekliyoruz. Bunun 5,6 milyar litresi damacana su, 4,7 milyar litresi de PET satışından gelecek. Sektördeki toplam ciro 7,8 milyar TL civarında olacak. 2019 yılında kişi başına düşen yıllık ortalama tüketim 63 litre PET ve cam, 77 litre damacana olmak üzere toplam 140 litre oldu. 2020 yılında yıllık kişi başına ortalama tüketimi 55 litre PET ve cam, 71 litre damacana olmak üzere toplam 126 litre olarak gerçekleşti. 2021'de yıllık kişi başı ortalama tüketimin yaklaşık 55 litre PET ve cam, 68 litre damacana olmak üzere toplam 123 litre olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
“VATANDAŞ BİZE KIZIYOR”
Bir su firmasının Ankara Bölge Müdürü olan Birol Cengiz ise şunları söyledi:
– Bu yılın başında 19 litrelik damacananın satış fiyatı14-15 liraydı. Şimdi 20 lira oldu. En büyük sıkıntı, hammaddeyi dolar bazlı almamız. Bu ülkede suya zam geldiğinde insanlar ‘Allah’ın suyuna nasıl zam gelir?' diyor. Ama bunun kapağı, etiketi, ham maddesi hepsi dolarla. Nakliye de mazot fiyatlarından dolayı tüketiciye yansıyor. Doların hızla yükseldiği dönemde müşterilere fiyat veremedik. Bu işi yapanlar her gün omuzlarında yaklaşık 80-90 tane damacana taşıyor, çoğu yerde asansör yok, zor para kazanılıyor.
İşletme sahibi Yasin Armutçu ise “Suya yüzde 30 civarında zam geldi Pet grubu sular da yüzde 150 oranında zamlandı. Eleman ve mazot maliyetlerini karşılayamıyoruz. Bir ay içerisinde pet sulara dört defa zam geldi, 19 litre damacana sularda da zammı yaşıyoruz” dedi.
Stokçular için zaman tükeniyor: Fiyat farkı 0'e ulaştı!
Emekli ve memurun gözü bu haberde! Yüksek zam yolda...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.