Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tüccarlara daha dalındayken satın alınan kiviler, toplandıktan sonra kentteki soğuk hava depolarına götürülerek buralarda muhafaza ediliyor.
Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede kasım ayı itibarıyla hasadın başladığını söyledi.
Hasada başlamadan önce meyvenin briksine baktıklarını belirten Tunalı, "Briks dediğimiz suda çözülebilir katı madde miktarı. Kivinin depolanabilmesi için briksinin 6,5'in üzerinde olması gerekiyor. Kasımın başında 7 civarına geldi, hasat başladı. Yaklaşık 5-6 gündür hasat yapılıyor." dedi.
Tunalı, Türkiye'nin kivi üretiminin yüzde 60'a yakınının Yalova'da yapıldığını dile getirerek, "Kivide bu yıl yaklaşık 25 bin ton civarında rekolte bekliyoruz." diye konuştu.
DALINDA SATILIYOR
Yalova kivisinin temmuz ayından başlayarak daha dalındayken satıldığını anlatan Tunalı, şöyle devam etti:
"Tüccar temmuz sonunda başladı ürün almaya. O zaman tabii hasat değil sözleşme yapılıyor. 'Bu bahçeden çıkan ürün benim diyor.' Alan tüccarlar da şimdi toplamaya başladılar. Şu anda kivi 3,5-4 liradan satılıyor. Yüzde 80'i tüccara satıldı. Kendisi depolamak isteyenler de depolara koyuyorlar. Depoda fiyata 40 kuruş ekleniyor. Fire de eklendiğinde ürünün depo çıkışı 5 lirayı buluyor."
Tunalı, Yalova'daki depolama tesislerinin toplam kapasitesinin 25 bin ton civarında olduğunu belirterek, "Burası lojistik bir merkez oldu. İstanbul'a yakın olması sebebiyle Karadeniz'in de kivisi zaman zaman buraya geliyor. Ordu, Rize'den mal alan tüccarlar buraya getirip depoluyorlar." dedi.
SOĞUK HAVA DEPOLARINDA HAREKETLİLİK
Bir soğuk hava deposunun işletme müdürlüğünü yapan Arzu Gülbiter de kivileri son teknoloji, raflı sistemde depoladıklarını belirterek, "Kivinin depolanması oldukça hassas. Hava sirkülasyonunun eşit olması gerekiyor. Kasım ayında giriş oluyor. En az 6 ay hazirana kadar, hatta haziran sonuna kadar da sağlıklı depolama yapabiliyoruz." ifadesini kullandı.
Üretici Seçkin Birgin de 15 dönüm arazide kivi üretimi yaptığını, meyveyi bu sezon dalında 3,5 liradan sattığını söyledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.