<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinDaha iyi bir uyku için bunlardan uzak durun----

Daha iyi bir uyku için bunlardan uzak durun

Daha iyi bir uyku için bunlardan uzak durun
08 Ağustos 2022 - 11:47 www.finansingundemi.com

Sağlıklı bir uyku, gününüzü daha verimli geçirmenin yanı sıra birçok hastalık için de risk seviyenizi minimuma indirebilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İyi ve kaliteli bir uyku, yüksek tansiyon, depresyon, kalp hastalıkları ve felç gibi birçok tıbbi rahatsızlık riskini minimuma indirmenize yardımcı olur. Ayrıca, iyi bir uyku daha iyi odaklanmanızı ve daha verimli bir performans göstermenizi sağlar. Kaliteli bir uyku için ise bazı yiyecek ve içeceklere dikkat etmeniz gerekir.

Fortune’dan Alexa Mikhail’in haberine göre, bazı yiyecekler daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olurken bazıları ise sizi uyanık tutabilir, uyku döngünüzü bozabilir ve uyku kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar, uyumaya kadar geçen kritik saatlerde bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor.

Kafeini doğru saatte almalısınız

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ohio State Üniversitesi Wexner Medical Center’dan Kristine Dilley, yatmadan altı saat önce kahveden kaçınmayı öneriyor. Dilley, “Vücudun tüketilen kafeini işlemesi ve ortada kaldırması altı ila sekiz saat sürebilir” diyor. Columbia Üniversitesi Irving Medical’den Dr. Marie-Pierre St-Onge ise bazı insanların yaşlandıkça kafeine karşı daha duyarlı hale geldiklerini ve vücutlarının kafeini işlemek için sekiz saatten fazla zamana ihtiyaç duyabildiklerini söylüyor. St-Onge, kafein alma saatinin yaşa göre değişkenlik gösterebileceğini belirtiyor.

Alkol uyku döngüsünü bozuyor

Dilley, alkolün başlangıçta uykuya dalmayı kolaylaştırsa da genelde uyku kalitesini düşürdüğünü söylüyor. Dilley, “Alkol tüketimi sık uyanmaya ve derin uyku döngülerini kaçırmaya neden olduğundan, uykunuzun ikinci yarısı muhtemelen daha fazla kesintiye uğrayacak ve garip rüyalarla dolu olacak” diyor. Dilley, akşam saatlerinde içeceğiniz bir kadeh kokteyli, akşam yemeğiyle birlikte değerlendirmeyi düşünmenizi tavsiye ediyor.

Çok yemek uykuya dalmayı zorlaştırıyor

Yatmadan iki ila üç saat önceye kadar tıka basa yemek, uykuya dalmanızı daha zor hale getirebiliyor. Uzmanlar, ışıkları kapatmadan önce sindirmek için kendinize zaman ayırmanız gerektiğini söylüyor.

Dilley, ““Birçok insan, akşamları daha doyurucu bir yemek için kalori tasarrufu yapmak adına gün boyunca yedikleri öğünleri ve atıştırmalıkları azaltıyor. Bu yanlış bir yöntem olabilir ve geri tepebilir. Geç saatte dolu dolu yemek sizi şişkin hissettirebilir. Ayrıca mide ekşimesi veya hazımsızlık olasılığını da artırır” şeklinde konuşuyor. Dilley, kalorilerinizi gün boyunca daha eşit bir şekilde dağıtmanın ve kendinize zaman ayırarak akşam yemeğinin tadını çıkarmanın daha sağlıklı bir uyku anlamına geleceğini söylüyor.

Yağlı yiyecekler parçalı uykuya neden olabilir

Yatmadan kısa süre önce kaçınmanız gereken şeylerin başında yağ oranı yüksek yiyecekler geliyor. Dilley, “Çok miktarda yağ sindirimi yavaşlamasına ve mide ekşimesine neden olabiliyor. Bu, rahatsız hissetmenize yol açabilir ve uyku kalitenizi olumsuz etkileyebilir" diyor. Dilley ayrıca, yüksek yağlı yiyeceklerin günün ilerleyen saatlerinde tüketilmesinin günlük ritminizi bozarak parçalanmış uykuya yol açabileceğini öne süren araştırmalar olduğuna da dikkat çekiyor.

Baharatlı yiyecekler hazımsızlık riski taşıyor

Dilley’e göre baharatlı yiyecekler hazımsızlık ve mide ekşimesini tetikleme riski taşıyor. “Dilley, “Bu nedenle baharatlı yiyecekleri sindirmek için yatmadan önce birkaç saatten fazla zamana ihtiyacınız olabilir” diyor. Uzmanlar bu yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerinin en çok uyku hijyeni uygulamalarıyla eşleştirildiğinde etkili olduğunu söylüyor.

Uyku hijyeni uygulamalarına özen gösterin

Michigan Üniversitesi Beslenme Bilimleri Uzmanı Erica Jansen, "Uykuyu olumsuz etkileyebilecek belirli yiyecek ve içecekler olduğuna dair kanıtlarımız olsa da, bunu genel anlamda sağlıklı uyku alışkanlıkları oluşturma bağlamında düşünmeliyiz" diyor. Jansen’e göre sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yeme içme alışkanlıklarımız dışında da yapmamız gerekenler bulunuyor.

Jansen, “Yatmadan önce teknolojik cihazları kapatmak, sakin ve rahatlatıcı bir yatma rutinine sahip olmak, uyumak için serin ve karanlık bir alan tercih etmek ve iyi bir uyku ortamına sahip olmak gibi yöntemler de kaliteli bir uyku için yedikleriniz ve içtikleriniz kadar önemlidir” diyor.

Jansen “Ayrıca gün içinde yaptığınız şeyler, sabahları ışığa maruz kalma, fiziksel aktiviteleri hayatınıza ne sıklıkla dahil edebildiğiniz ve hayatınızdaki başlıca stres faktörlerini yönetme şekliniz de yiyecek ve içeceklerin yanı sıra sağlıklı bir uyku çekmek için büyük öneme sahiptir” şeklinde konuşuyor.

Uykusuzluk kalp krizi riskini artırıyor

 

Uykusuzluk, tip 2 diyabet riskini artırıyor!

 

Uykunuz risk eğiliminizi belirliyor

 

Uyku süresi en yüksek ülkeler

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)