<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCüzdanınıza dikkat ederken ruh sağlığınızdan olmayın----

Cüzdanınıza dikkat ederken ruh sağlığınızdan olmayın

Cüzdanınıza dikkat ederken ruh sağlığınızdan olmayın
16 Mayıs 2024 - 17:56 www.finansingundemi.com

Araştırmalar parasal sorunların özellikle gençlerin ruh sağlığı sorunlarındaki en önemli sebep olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre doğru bütçeleme yaparak hem birikim yapmak hem de anı yaşamak mümkün

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon, artan eğitim maliyetleri ve yavaşlayan istihdam piyasası günümüzde birçok gencin finansal sağlığına zarar veriyor. Bankrate’in Para ve Mental Sağlık Anketi’ne göre ABD’de 18-27 yaş aralığındaki Z kuşağının %47’si parasal durumlarının ruh sağlıklarına sık olacak bir biçimde zarar verdiğini açıkladı. Söz konusu sağlık problemleri arasında anksiyete, stres, endişe verici düşünceler, uykusuzluk ve depresyon gibi sorunlar da bulunuyor.

Harcamalardaki artış genellikle bireylerin fatura ödemelerinden sonra çok az paraları kalması anlamına gelir. Bu da tasarruflarda yumuşamalara yol açabilir. Diğer bir deyişle bireyler gelecek için tasarruf etmek yerine bugün alacakları tatmin için para harcamayı tercih edebilir.

Bankrate’in haberine göre genç yetişkinlerin hem imkanları dahilinde harcama yaparken hem de gelecek için birikim yapabilecekleri ve hayatın tadını dolu dolu çıkarabilecekleri çeşitli yöntemler bulunuyor.

Parasal sorunlar her iki Z kuşağı üyesinden birinin ruh sağlığını etkiliyor

Bankrate araştırmasına göre neredeyse her iki Z kuşağından biri (%47) parasal sorunlar yüzünden ruh sağlığı sorunları çektiğini belirtiyor. Z kuşağı ayrıca iş, sağlık, güncel olaylar, ilişkiler ve ev yükümlülükleri gibi diğer faktörlerin ruh sağlıkları üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu söyledi. Z kuşağı üyelerinin sadece %18’i hiçbir şeyin ruh sağlıkları üzerinde bir etkisi olmadığını belirtiyor.

Diğer nesillere bakıldığında da önemli bir yüzdenin parasal konuların ruh sağlığı sorunlarına yol açtığı görülüyor:

Y kuşağı (28-43 yaş arası): %50
X kuşağı (44-59 yaş arası): %54
Baby boomer (60-78 yaş arası): %40

Toplamda, parasal konular Z kuşağının, Y kuşağının ve X kuşağının ruh sağlığı üzerinde olumsuz etki olarak en sık bildirilen faktör olarak öne çıkıyor. Baby boomer kuşağı için ruh sağlığı sorunlarına yol açan en büyük faktörse bireylerin kendi sağlıklarıydı (yüzde 45).

Gündelik harcamalar Z kuşağını strese sokuyor

Ruh sağlıklarını en fazla olumsuz yönde etkileyen endişelerin parayla ilgili olduğunu bildiren Z kuşağı yetişkinleri arasında en sık bildirilen parasal sorun %50’lik oranla enflasyon diğer bir deyişle artan fiyatlardı. Yaygın olarak belirtilen diğer endişeler arasında borçlu olmak, istikrarlı bir gelir/iş güvenliğine sahip olmamak, günlük harcamaları ödemek ve yeterli acil durum tasarrufuna sahip olmamak yer alıyordu.

Paranın ruh sağlıklarını olumsuz etkilediğini belirten diğer nesiller arasında, enflasyon Y kuşağı (yüzde 69), X kuşağı (yüzde 69) ve baby boomers (yüzde 65) tarafından en çok belirtilen stres etkeniydi.

Geleneksel emeklilik yaşından onlarca yıl uzakta olan Z kuşağının emeklilik konusunda stres hissetme olasılığı diğer nesillere göre daha düşüktür. Paranın ruh sağlıkları üzerindeki olumsuz etkilerini hissedenler arasında, Z kuşağının yalnızca yüzde 23'ü emekliliğe hazırlıksız olmayı veya emeklilik yatırımlarının düşük getirisi olması ihtimalini bir endişe kaynağı olarak gösterdi.

Z kuşağının cevabı tasarruflarda yumuşama mı?

Artan yaşam maliyeleri ve öğrenci kredileri gibi faktörlerden bunaldığını hisseden gençlerin bir kısmı “yumuşak tasarruf” denilen bir yönteme başvurur. Son dönemde TikTok gibi sosyal medya uygulamalarında trend haline gelen yumuşak harcama, bireylerin gelecek için para biriktirmek yerine bugünün keyfini çıkarması anlamına geliyor.

Bununla birlikte, ciddi bir planlama ve bütçeleme yoluyla, acil durumlar ve gelecekteki finansal hedefler için para ayırmaya devam ederken, bugün hayattan zevk almanın yollarını bulabilmek de mümkün.

Mali danışmanlık firması Spark’ın yeminli mali müşaviri olan Lauren Zangardi Haynes, yumuşak tasarrufun en büyük tuzağının bileşik getiriden vazgeçmek olduğunu söylüyor. Haynes "Bileşik getiri insanlara okulda öğretilmeyen bir şey. Bu yüzden gerçekten anlamıyorlar. Ancak zaman içinde finansal hedeflerinize ulaşmak için henüz genç yaşlardayken kelimenin tam anlamıyla daha az tasarruf etmeniz yeterlidir” uyarısında bulundu.

Tammy Goodman Financial’ın yeminli mali müşaviri Tammy Goodman, eğer birisi açık alan aktivitelerini seviyorsa, ancak tüm parasını kapalı spor eğlence etkinliklerine harcıyorsa, bu harcamanın söz konusu kişi için asıl önemli olanla uyumlu olmayabileceğini söylüyor.

Goodman, "Bazı insanlar birçok alanda para harcayarak ve ellerinden gelen her şeyi deneyimlemeye çalışarak rahatladıklarını düşünürler. Ama sonra paralarının nereye gittiğine dair bir envanter yaptıklarında aydınlanırlar" ifadelerine yer verdi.

Hayattan zevk alarak tasarruf etmenin yolları

Günümüz dünyasında, para yönetimi kavramı çok kolay bunaltıcı hissettirebilir. İyi haber şu ki, doğru planlamalar paradan tasarruf ederken, faturalarınızı öderken ve borcunuzu azaltırken hayatınızın tadını çıkarmanıza da yardımcı olabilir.

Bütçe yapın

Göz korkutucu bir görev gibi görünebilir. Ancak bir bütçe oluşturmak, istek ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilmenin ilk adımıdır. Bütçe, kalem ve kağıt, elektronik tablo veya kullanışlı bir bütçeleme uygulaması kullanılarak oluşturulabilen aylık bir harcama planıdır.

Yaygın bütçeleme yöntemleri türleri, aylık gelirinizin belirli yüzdelerini ihtiyaçlara, isteklere ve tasarruflara ayırmayı içeren 50-30-20 kuralını içerir. Son zamanlarda TikTok'ta viral hale gelen bir başka yöntem de aylık gider kategorilerinizin her birini karşılamak için zarflara belirli miktarlarda para koymayı öneren nakit doldurma yöntemidir.

Hane bütçesine dahil edilen ortak kategoriler şunlardır:

Kira veya mortgage ödemeleri
Ulaşım (otomotiv kredisi ödemeleri, benzin)
Gıda
Faturalar
Sigorta primleri
Kredi kartı fatura ödemeleri
Öğrenci kredisi ödemeleri
Eğlence
Dijital platform ödemeleri
Spor salonu üyelikleri
Yüksek getirili bir tasarruf hesabında acil durumlar için tasarruf

Bankrate'in Baş Finansal Analisti Greg McBride, "Bir bütçe, harcamalarınızla ilgili sınırlar belirler ve harcamalarınızı bu bütçeye göre takip etmek, kendinizi sorumlu tutmanın bir yoludur" diyor. McBride, "Bütçeleme ve giderleri izlemek, gerekirse kesintilerin yapılabileceği alanları belirlemenize de yardımcı olur. Giderler düzenli olarak, genellikle gelirden daha sık bir biçimde değişir. Bu nedenle bütçedeki giderler 'kurşun kalemle’ yazılmalıdır ve zaman zaman gerekli ayarlamaların yapılması yaygındır” açıklamasında bulundu.

Finansal hedefler belirleyin

Finansal hedefler arasında planlı satın alımlar, borç geri ödemesi, acil durum fonuna sahip olmak veya emeklilik için birikim yapmak yer alabilir. İster kariyerinize yeni başlıyor olun, ister hâlâ eğitim hayatınıza devam ediyor olun, gelecekteki finansal hedefleriniz şunları içerebilir:

Bir ev veya araba için peşinat biriktirmek
Öğrenci kredilerini veya kredi kartı borcunu ödemek
Bir iş kurmak
Belirli bir yaşta emekli olmak

Finansal hedefleriniz ne olursa olsun, her ay onlara ne kadar ayırmak istediğinize karar verin ve her birini bütçenize bir satırlık not olarak ekleyin. Örneğin, aşağıdakiler gibi notlar oluşturmaya karar verebilirsiniz:

Bir araba peşinatı için 200 dolar tasarruf et
Acil durum fonuna 100 dolar ekle
Kredi kartı bakiyesini ödemek için fazladan 100 doları ayır

Birikimleri ilerletmek yavaş sürse bile bir finansal hedefe doğru ilerleme kaydetmek iç rahatlığı sağlayarak birikime devam etmek için aradığınız motivasyonu bulmanızda yardımcı olacaktır.

Keyfi harcamalar için öncelikler belirleyin

Şu anda hayatınızda hangi keyfi öğenin veya deneyimlerin önemli olduğuna karar verin. Örneğin seyahat etmek, kaliteli yemek yemek veya bir hobi peşinde koşmak arasında öncelik vermek isteyebilirsiniz. Para harcamaya değer şeyleri tanımladıktan sonra, yeni bir para harcama kararı sırasında buna değip değmeyeceğine karar vermek daha kolay olabilir.

Keyfi harcamalar, barınma, ulaşım ve diğer hayati giderler gibi temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra kalan parayla yapılabilir. Finansal hedefleriniz gibi bu tür harcamalar için de belli bir bütçe ayırmanız gereklidir.

McBride, "Bir bütçe, tüm harcamaları içermelidir. Buna düzensiz olarak yapılan harcamalar veya keyfi olarak, eğlence için yaptığınız harcamalar da dahildir. Harcamaları takip ederken kendinizi sorumlu tutmanız önemlidir. Zira keyfi harcamalarda düzenli olarak aşırıya kaçarsanız, bu tasarruf için bir engel veya yüksek maliyetli borçlar için bir katalizör olacaktır” uyarısında bulundu.

 

"Tasarruf kültürü cari açığı iyileştirecek"

 

Tasarruf paketi "dezenflasyon" sürecine katkı sağlayacak

 

Tasarruflarınızın büyümemesinin 4 temel sebebi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)