Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Pandemiden öncesi ve sonrası olarak kullanageldiğimiz alışkanlıklarımıza son birkaç yıldır mobil cüzdanlar da eklendi. Finansal hizmetlerin teknoloji ile desteklendiği fintek modelleri, geleneksel ödeme yöntemlerini etkiliyor. Teknoloji uzmanlarına göre fiziksel paraların yerini daha hızlı şekilde sanal ödeme yöntemleri alıyor.
İSVEÇ NAKİT PARAYI KALDIRIYOR
Bu konudaki adımlardan biri İsveç tarafından atılmıştı. Yeni Şafak'ın haberine göre, geçtiğimiz yıllarda İsveç hükümeti, nakit kullanımının neredeyse yok denecek kadar az olması sebebiyle 2025’te nakit parayı kaldırmayı planladığını açıklamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı da geçtiğimiz haftalarda dijital merkez bankası parası üzerine çalışıldığını açıklamıştı. Çin Merkez Bankası’nın , elektronik cüzdan uygulaması başlatması, devletlerin bu alanı başı boş bırakmak istemediği anlamına geliyor. Dijitalleşmenin baş döndüren hızıyla beraber, banka kartı, kredi kartı ya da ön ödemeli kartların tek bir yerde tanımlandığı elektronik cüzdanlar yaygınlaşıyor.
E-TİCARET SİTELERİ SIKÇA KULLANIYOR
Salgın döneminde evde geçirilen süre ve internet alışverişleri ise bu süreci hızlandıracak gibi duruyor. Artık hemen her bankanın sanal kartı ve ödeme yöntemi, her alışveriş sitesinin dijital cüzdanı bulunuyor. Mesela bir alışveriş sitesinin kendi mobil cüzdanına para yükleyebilir ve sonraki zamanlarda oradan harcama yapabilirsiniz. Bu uygulamayı yaygınlaştırmak isteyen firmalar, dijital cüzdan kullanımına yönelik hediye ve bonuslar veriyor. Barkod ile ödemelerin artması da artık fiziksel cüzdanların pabucunu dama atmış durumda.
HER GÜN BİR YENİSİ HAYATIMIZDA
Birçok fintek şirketi, dijital cüzdanları hayata geçiriyor. Bunlar sadece bir ödeme yöntemi olarak değil aynı zamanda para transferi gibi birçok finansal işlemi yapabileceğiniz sistemler. Aralarındaki rekabet artışı bankacılık sistemini bile etkilerken hemen her gün yeni bir ödeme yöntemini hayatımıza dahil ediyor.
Z KUŞAĞININ İLGİSİ BÜYÜK
We Are Social’ın 2021 verilerine göre ülkemizdeki internet kullanımı yüzde 78 ile dünya ortalamasının bir hayli üzerinde. Geçtiğimiz yıl yüzde 48 civarında olan dünya mobil ve dijital cüzdanla ödemenin 2024’te yüzde 52’lere kadar çıkması bekleniyor. Mobil ödemeler, e-ticaretin gelişim oranının gerisinde kalmış gibi görünse de özellikle Z kuşağının ilgisi sayesinde kısa sürede hayatlarımızda daha fazla yer alacak.
İsviçre'de dijital para testleri başarıyla tamamlandı
Dijital sterlin finansal istikrara zarar verebilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.