Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs krizinin en sert vurduğu şirketlerden bazıları çıkardıkları tahvillerle, son bir yıl içinde güçlü bir şekilde toplanarak yatırımcıları ödüllendirdi.
Kurvaziyer operatörü Carnival Corporation bu konudaki en önde gelen örneklerden birini oluşturuyor. Bir yıl öncesinde şirket, yüzde 11,5 faiz oranı talep eden yatırımcılardan 4 milyar dolar borç almak için dev kurvaziyer gemilerini rehin vermişti. Şimdilerde ise tahvillerin değeri yükseldikçe bu tahvillerin getirisi yüzde 4'ün altına düştü.
Carnival hala ayda 600 milyon dolarlık parayı sadece ayakta kalmak için harcıyor. Tahvil anlaşması için teminat olarak kullanılan gemiler, ABD'nin gemi seyahatleri yasağını kaldırması beklenirken hala demirli. Ancak bu tahvillerin ve sinema zincirleri ve havayolu şirketleri tarafından çıkarılan şirket tahvillerinin alıcıları, ekonomik toparlanmanın kök saldığı son 12 ay içinde büyük getiriler sağladılar.
Piyasa düzenleyicilerinin açıkladıkları rakamlara göre, o dönemde ihraç edilen birden fazla tahvile yatırım yapan ve Carnival tahvilinin yaklaşık yüzde 10'una sahip olan varlık yöneticisi şirket Capital Group'un Portföy Yöneticisi Shannon Ward, konuyla alakalı, “Bu muhteşem bir şey” ifadelerini kullandı. Financial Times’ın haberinde Ward, “Geçen yıl Nisan ayında bu şirketlerin nasıl ayakta kalabileceklerine dair bir sürü soru vardı. Bu belirsizlik sürecinde tahvil çıkarmak için yüklü bir ödül koymak zorunda kaldılar. Çok zorlu zamanlardı” sözlerine yer verdi.
Araştırma şirketi ICE Data Services tarafından derlenen bir endekse göre, yatırım notu emsallerinden daha düşük puan alan ABD yüksek getirili tahvilleri, mart ayı sonuna kadar geçen yılki satışlardaki dev kayıpları silmenin de ötesinde, 12 ay boyunca yatırımcılara yüzde 23'ten fazla getiri sağladı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Deutsche Bank analistleri, şirket tahvilleri piyasasının 12 aylık getirilerinin yüzde 20'yi aştığı üç dönemden birisinin yaşandığını belirtiyor. Diğer iki dönem ise 2008'deki Küresel Finans Krizi ve yüzyılın başında görülen dotcom balonu sonrasındaydı.
Yatırımcılar ve analistler, 23 Mart 2020'de piyasayı desteklemek için kurumsal tahvil satın alma konusunda eşi görülmemiş bir adım atacağını açıklayan ABD Merkez Bankası'nın geri dönüşü sağlamak için yaptığı tarihi müdahaleye işaret ediyor.
Şirket tahvilleri fiyatları geçen yıl toparlanmaya başlarken, KFC ve Taco Bell gibi markaların sahibi olan restoran grubu Yum Brands, yüksek getirili tahvil satışları için üç haftalık süreçte yüzde 7,75 faiz getiri üzerinden 600 milyon dolar topladı.
Şirket, yüksek getirili tahviller pazardaki yüksek faizli tahvil ihraç eden şirketler arasındaydı ve olmaya da devam ediyor. Ancak kısıtlamalar sürecinde restoranlarına yönelik kapanma dalgası şirketi acil durum finansmanı arayışına itmişti.
Nisanda piyasalara da bahar gelecek mi?
Krizden çıkan fintek devlerinin büyük rekabeti
Allianz Sigorta’ya yalan beyan suçlaması
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.