Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsviçre bankası Credit Suisse 2021’e "mükemmel" başlangıcından sadece birkaç gün sonra yatırım bankacılığı müşterisi Archegos Capital nedeniyle 5,5 milyar dolar zarara uğradı ve varlık yönetimi ortağı tedarik zinciri finans firması Greensill Capital'in patlamasından kaynaklanan önemli bir darbeye maruz kaldı.
Bloomberg yazarı Elisa Martinuzzi konuyla ilgili yazısında dev bankada görülen inanılmaz geri dönüşü değerlendiriyor. Finansgundem.com’un derlemelerine göre Martinuzzi yazısında İsviçre bankasındaki kriz sürecinin henüz sona ermediğine dikkat çekiyor.
Martinuzzi bankanın Perşembe günü bilançosunu güçlendirmek amacıyla açıklanan 2 milyar dolarlık sermaye arttırımı yapmasını ve bankanın risk yönetimi alanındaki başarısızlıklarının geniş bir inceleye tabi tutmasını olumlu karşılıyor. Ancak finans uzmanına göre Credit Suisse’in sorunları bir kazadan ibaret değil. Gözetim birimlerindeki derin zayıflıklar ve görünüşte doyumsuz bir risk iştahı bankanın tamamını istila etmiş gibi görünüyor. Finans uzmanı bankanın bu sorundan kurtuluşunun ve sürdürülebilir kârlılığa dönüşünün uzun ve belirsiz bir süreçte gerçekleşmesini bekliyor.
Credit Suisse'in Archegos fiyaskosundan tam olarak nasıl bu kadar çok para kaybettiğine dair detaylar belirsizliğini korusa da firmanın söz konusu yatırımı Martinuzzi’ye göre açık bir şekilde gereğinden fazla büyüktü ve kötü yönetildi. CEO Thomas Gottstein Perşembe günü analistlere verdiği demeçte, firmasının diğer ana brokerlerden daha fazla kayba maruz kalması konusunda "mutlak sınırlarına" gözden geçirmeye ihtiyaçları olduğunu kabul etti. Archegos Capital’ın çöküşü sırasında Morgan Stanley’in yaklaşık 1 milyar dolar, Japonya bankası Nomura’nınsa yaklaşık 2 milyar dolar zarar gördüğü biliniyor. Bu süreçte Goldman Sachs ve diğer bankalarsa Archegos fiyaskosunu büyük ölçüde yara almadan atlattı.
Martinuzzi Greensill Capital krizinin de sürpriz olmaması gerektiğini belirtiyor. Credit Suisse geçen yıl Greensill varlıkları tarafından da desteklenen 10 milyar dolarlık tedarik zinciri fonunu endişe verici işaretler nedeniyle incelemeye almıştı. Banka 2,3 milyar dolarlık fonlarını geri almaya çalıştığını ve yasal konumlarından emin olduklarını açıklamıştı. Ancak İsviçre bankası fonları müşterileri için nispeten güvenli olarak pazarlamalarının ardından ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı.
Gottstein'ın tanımladığı gibi "kabul edilemez" aksilikleri hariç tutulduğunda, Credit Suisse'in bilançosu ilk çeyrek için güçlü görünüyordu ancak banka üç aylık performansından 252 milyon İsviçre Frangı (275 milyon dolar) zarar paylaştı. Bankanın gelirleri büyük ölçüde eleştirilerin hedefi olan özel bankacılık ve yatırım bankacılığı birimlerinden geldi ve 2020’nin ilk çeyreğine göre gelirler %31 oranında daha yüksekti. Bankacılık alanında diğer riskli bölgeler olan halka arzlar, özel amaçlı satın alma şirketleri anlaşmaları ve tahvil ve hisse senedi ticareti Credit Suisse’in gelirlerindeki yükselişe neden olan diğer alanlardı.
Ancak piyasaların normalleşmesiyle riskli yatırımlar azaldıkça, yatırım bankasının gelirlerindeki yükseliş de sona erebilir. JPMorgan Chase Analisti Kian Abouhossein, yatırım bankacılığı biriminin yıllardır özkaynak maliyetini karşılamadığını belirtiyor. Riskli ticaretin bitmesinin sonuçları öngörülebilir değil.
Martinuzzi banka yönetiminin ileriki süreçte zengin müşterilere sağladıkları kredilerde büyüme görmeleri için yeni fonları kullanma isteğine karşı direnilmesi gerektiğini belirtiyor. Zira piyasa düzenleyicileri ve Credit Suisse neyin yanlış gittiği konusundaki incelemeleri sonlandırana kadar yeniden bir genişlemeyi kovalayacak bir pozisyonda değil.
Spekülatif yatırımlara heveslenenlere Buffett’tan yatırım dersleri
Büyük vurgunda dikkat çeken detay
ABD gelişmekte olan ülkeler için kamu iklim finansmanını iki katına çıkaracak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.