Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Gürcistanlı milyarder Bidzina Ivanishvili, Credit Suisse’in parasını yanlış yönettiğini iddia etti. Bu iddialar nedeniyle Credit Suisse’in 500 milyon dolar ceza ödemesi gerekiyor. Credit Suisse uzun yıllardır Gürcistan Eski Başbakanı Bidzina Ivanishvili’nin iddalarıyla karşı karşıya. Ivanishvili daha önce bankaya Bermuda ve Singapur’da, banka çalışanlarından Patrice Lescaudron tarafından gerçekleştirilen sahte yatırım işlemleri nedeniyle 800 milyon dolar kaybettiği gerekçesiyle dava açtı.
Ivanishvili Bermuda’da aralık ayında sona eren ve beş hafta süren davada 400 milyon dolar tazminat talep etti. Çarşamba günü yapılan açıklamada Credit Suisse, Bermuda’da banka aleyhine karar çıkmasını beklediğini ve 500 milyon doların üzerinde tazminat ödenebileceğini söyledi. Wall Street Journal’ın haberine göre, karar Ivanishvili’nin açtığı davada alınacak. Lescaudron, 2018 yılında dolandırıcılık ve sahtecilik suçlamaları nedeniyle İsviçre’de beş yıl hapis cezası aldı. Bankacı müşterilerin bilgisi dışında, imzalarını kopyalayarak paralarını farklı alanlara yönlendirdiğini ve hisse alımı yaptığını kabul etti.
Lescaudron’un yaklaşık 150 milyon dolarlık zarara neden olduğu tespit edildi. Lescaudron mahkemede amacının müşterilerine yüksek getiri sağlamak ve kendisine de pay çıkarmak olduğunu söyledi. Credit Suisse’den, çalışma arkadaşlarından ve müşterilerinden eylemleri nedeniyle özür diledi. 2019 yılında tahliye olan Lescaudron, 2020 yılında intihar etti.
Credit Suisse Ivanishvili’nin iddialarını kabul etmeyerek, bankanın da aynı çalışan tarafından mağdur edildiğini ifade etti. Ancak Bermuda’da açılan davada sunulan kanıtlar arasında, İsviçre’nin 2017 yılında hazırladığı bir rapor da yer aldı. Rapora göre, Credit Suisse’in bireysel bankacılık birimi yöneticilerinin büyük bir bölümü Lescaudron’un kuralları ihlal ettiğinden haberdardı ancak durumu göz ardı etti. Bunun nedeni ise Lescaudron’un yılda yaklaşık 25 milyon dolar gelir sağlaması olarak açıklandı. Credit Suisse raporun, Bermuda’da gerçekleşen davada Ivanishvili ile paylaşılmasını engellemeye çalıştı.
İsviçre’nin finansal düzenleyicisi FINMA, 2018 yılında Credit Suisse’in Lescaudron’un eylemlerini denetlemediği gerekçesiyle bankayı kınadı. Bankadan yapılan açıklamada, Lescaudron’un eylemlerinin 2015’in eylül ayında tespit edildiği söylendi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre FINMA tarafından hazırlanan raporda Lescaudron’un eylemlerinin bankada yüzlerce alarma neden olduğu, ancak 2009-2015 yılları arasında bankanın bu tehlike sinyallerini görmezden geldiği tespit edildi.
Konuyu üst yönetime taşımak isteyen çalışanlardan biri, raporu hazırlayan kişilere, konuyu dile getirdiği takdirde işini kaybetmekten korktuğunu söyledi. Credit Suisse kasım ayında milyarderin davasına yönelik herhangi bir rezerv hazırlığında olunup olunmadığı yönündeki soruları cevapsız bıraktı. Banka bir ay önce açıklanan bilançosunda, bu tür durumlara özel provizyonlarının detaylarını da paylaşmadı. Credit Suisse’in ihtilaf provizyonları 2021 yılı sonunda 1,65 milyar dolar seviyesindeydi.
Bankadan yapılan açıklamada, rezerv miktarını yükseltme kararının 27 nisandaki ilk çeyrek bilançosu öncesi verileceği söylendi.
Küresel ekonomiler resesyona yaklaşıyor
Dünyada 40 milyon ‘modern köle’ var
Dijital platformlara katı kurallar geliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.