Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Credit Suisse, yeni bir araştırmada Avrupa şirketlerinin karbon emisyonlarını düşürme hızının yavaşladığının ortaya çıkmasının ardından, fosil yakıt finansmanlarını kısması yönünde yatırımcıların baskısıyla karşı karşıya kaldı. İş dünyası, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını artırma konusunda giderek artan bir baskı altında. Toplamda 2,2 trilyon euro varlığa sahip olan yatırımcılar, çarşamba günü İsviçre bankasına, petrol, doğalgaz ve kömür varlıklarını düşürme çağrısında bulundu.
CDP isimli sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan araştırma Avrupa’nın kurumsal emisyonlarının 2017 ve 2019 yılları arasında yalnızca %1,5 düştüğünü gösterdi. Bu oran ise Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için gerekli hızın oldukça aşağısında kaldı. Credit Suisse’e yönelik baskılar ise ShareAction ve Ethos Foundation tarafından organize edildi. ShareAction 2021 yılında yatırımcıları benzer bir nedenle HSBC’ye karşı da örgütleyerek, bankanın kömür politikalarını değiştirmesini sağlamıştı.
Financial Times’ın haberine göre Credit Suisse 2016 yılında Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana fosil yakıt şirketlerine ve projelerine toplamda 82 milyar dolar kredi sağladı. Credit Suisse kömür finansmanında Avrupa bankaları arasında birinci sıraya yerleşti. Bankadan yapılan açıklamada, perşembe günü fosil yakıt şirketleriyle ilişkilerine yönelik bilgilerin yayınlanacağı söylendi.
Avrupa şirketlerinin emisyon düşürme çabalarına yönelik analiz CDP ve Oliver Wyman tarafından gerçekleştirildi.
Analizde emisyonların düşürülmesi konusunda şirketlerin koyduğu büyük hedeflere rağmen, ilerlemenin yavaş olduğu söylendi. Emisyonlar 2020 yılında pandemi nedeniyle düşmüş olsa da, düşüş ekonomik aktivitedeki düşüşle de tutarlılık gösterdi. Avrupa’nın finans kurumlarının yarısından azı, geçtiğimiz yıl yatırımlarıyla ilişkili emisyonlar konusunda veri paylaştı. Oliver Wyman Ortağı James Davis, “bir ilerleme sağlamalıyız” dedi. Devamında, CDP tarafından kaydedilen emisyon verilerinin, bu ilerlemenin gerçekleştiğine dair “güçlü bir gösterge” sunmadığını dile getirdi.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Paris anlaşmasının hedeflerine ulaşabilmek için karbon emisyonlarının her yıl %4,2 ila %6 oranlarında düşmesi gerekiyor. Şirketlerin iklim değişikliğine yönelik hedefleri, geçtiğimiz yılın COP26 uluslararası zirvesinde belirlendi. CDP’ye karbonsuzlaşma hedefleri açıklayan Avrupa şirketlerinin sayısı geçtiğimiz yıl %85 artışla 289’a yükseldi.
CDP raporu, verdiği sözleri eyleme dökmeyen Avrupa şirketlerinin hedeflerine ulaşamayacağını gösterirken, küçük bir grup şirketin ekonomideki en olumlu değişimleri sağladığını ortaya koydu. Oliver Wyman Ortağı Rob Bailey, emisyonların düşme hızının, şirketler hedef koymaktan uygulamaya geçerken gelişme göstereceğini düşünüyor. CDP Avrupa Direktörü Maxfield Weiss, yatırımcıların Ukrayna krizi gibi durumlarda olduğu gibi, oldukça hızlı harekete geçebildiği takdirde, şirketlerin ve finans kurumlarının, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda benzer bir hızı yakalayabileceğinin bilinmediğini söyledi.
2017 ve 2019 yılları arasında inşaat, ulaşım, tarım gibi sektörler operasyonları ve enerji kullanımından kaynaklanan emisyonlarında yıllık artışlar açıkladı. Aynı zamanda faaliyetlerini CDP’ye raporlayan 164 banka, varlık yöneticisi ve sigorta şirketinin yalnızca %44’ü portföyleriyle ilişkili emisyonları açıkladı. Birçoğu ise yalnızca diğer yatırımlarına yönelik verileri paylaştı. Şirketlerin yalnızca yarısı, tedarik zinciri emisyonlarını açıklarken, her 20 şirketten yalnızca biri emisyonlar, su kaynakları ve ormanlar konusunda güçlü hedefler belirledi.
Credit Suisse, Avrupa'nın 2022 büyüme tahminini düşürdü
SEDDK: Nükleer Sigorta Havuzu kuruluyor
ABD petrol için iki ülkeye sarıldı!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.