Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu yıl iflas eden tedarik zinciri finansman şirketi Greensill Capital ile ilişkili fonların yönetiminde rol oynayan Credit Suisse yöneticisi Eric Varvel, İsviçre bankasından ayrılığı konusunda görüşmeleri sürdürüyor. Zürih merkezli kredi kurumunun kıdemli çalışanlarından olan Varvel, Credit Suisse’in Katarlı müşterileri ve büyük hissedarlarıyla da yakın ilişkiler içinde.
İsviçre bankasının ABD’deki yan kuruluşunun CEO’su ve yatırım bankacılığı biriminin başkanı olarak görev yapan Varvel’in ayrılığının nedenlerinden biri de Credit Suisse’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı António Horta-Osório ile anlaşmazlık yaşamış olması. Financial Times’ın haberine göre anlaşmazlığın nedeni yeni CEO’nun bankanın stratejisine yönelik yaklaşımı. Daha önce Horta-Osório’nun Credit Suisse’de birçok yönetim görevini üstlenmiş olduğu söylenmiş, bu durum yeni CEO’nun “gücü eline geçirmesi” olarak yorumlanmıştı.
Kredi kurumunun aynı zamanda cuma günü bazı bölgelerdeki liderlik pozisyonlarına ilişkin açıklama yapması bekleniyor. Ancak Varvel’in ayrılığının açıklanması beklenmiyor. Varvel’in ayrılığına ilişkin müzakereler sürerken, yöneticinin bankadan ayrılığının kesin olmadığı ve şimdilik görüşmelerin içeriğinin gizli tutulmasının istendiği söylendi. Credit Suisse’den açıklama gelmezken, Varvel da soruları yanıtsız bıraktı.
Varvel geride bıraktığımız on yılda Credit Suisse’de adından oldukça sık bahsettirdi. Bunun nedenlerinden bir tanesi de Katarlı hissedarlar ve müşteriler ile olan yakın ilişkileri oldu. Bu müşterilerin ve hissedarların bir kısmı da Greensill fonlarına yatırım yaptı. Varken 2008 yılında ortaya çıkan küresel finansal kriz döneminde Katar yatırımlarını bankaya çekmesiyle tanınıyor ve 2009 yılından bu yana Credit Suisse’in Katar birimini yönetiyor. Varvel 1990’ların sonunda Asya’da yaşanan finansal kriz döneminde Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bulunuyordu.
Varvel aynı zamanda Credit Suisse’in 500 milyar dolarlık varlık yönetimi biriminin de yöneticiliğini yapıyordu. Bu birim aracılığıyla ise banka Greensill Capital ile birden fazla bağ kurmuş oldu. Credit Suisse müşterilerine “güvenli yatırımlar” olarak sunduğu Greensill Capital fonlarına erişim hakkı tanıdı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Greensill sigorta şirketinin kredileri için 4,6 milyar dolarlık sigortasını yenilemeyi reddetmesinin ardından iflas başvurusunda bulundu. Mart ayının başında Credit Suisse, Greensill ile ilişkili 10 milyar dolarlık fonunu askıya aldı.
Varvel Credit Suisse’in varlık yönetimi biriminin başına geçmesinden bir yıl sonra, 2017 yılında kurulan Greensill tedarik zinciri fonlarının da bir parçası oldu. Fonlar zengin müşterileri hedef alarak, “tahvil benzeri” risk seviyeleriyle daha yüksek getiri vaat ediyordu. Greensill’in mart ayındaki iflasından yalnızca iki hafta sonra, Varvel varlık yönetimi biriminin liderliğinden alındı. Ancak şirket içindeki diğer görevlerine devam etti.
Credit Suisse’in Greensill Capital skandalını araştırması için hazırladığı rapor ertelendi ve şubat ayındaki yıllık bilanço açıklamasından önce tamamlanma ihtimalinin düşük olduğu söylendi. Yapılan iç soruşturmanın kilit bulgularından bir tanesinin de Credit Suisse çalışanlarının, Greensill fonlarının yatırım yaptığı alanlara yeterince dikkat etmediği oldu.
ECB, bankalara yönelik likidite gevşemesini uzatmayacak
Halkbank’ın temyiz başvurusu ikinci kez reddedildi
BES fon tutarı 209 milyar TL oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.