Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçen hafta ABD'de Silicon Valley Bank'in (SVB) iflasıyla başlayan bankacılık sistemine yönelik endişeler bu hafta Avrupa'ya da sıçradı. Avrupa'da esen olumsuz rüzgarların odağında ise İsviçre'nin en köklü finans kurumlarından olan Credit Suisse yer aldı.
Credit Suisse hisseleri çarşamba günü bankanın en büyük yatırımcısı Saudi National Bank'in (SNB) daha fazla mali destek sağlamayacağını açıklamasının ardından yüzde 24 düşüş yaşadı.
Bunun ardından İsviçre Merkez Bankası, Credit Suisse'e 54 milyar dolarlık borç verme kararı aldı ve likidite krizine yönelik endişelerin dağılmasını sağladı. Bu adımın etkisiyle dün Credit Suisse hisseleri yüzde 18 yükseldi. Habertürk'de yer alan habere göre bankanın hisselerinde yaşanan bu yükseliş bugüne taşınmadı.
BANKANIN GELECEĞİNE OLAN GÜVEN SARSILDI
Credit Suisse TSİ 15.30 itibarıyla yüzde 11 değer kaybetti. İsviçre Merkez Bankası'nın hamlesinden sonra Credit Suisse ile ilgili yeni bir olumsuz haber ortaya çıkmazken analistler yaşanan düşüşün yatırımcıların bankanın geleceğine olan güveninin tamamen tesis edilmemiş olduğuna işaret ettiğini belirtti.
FIRST REPUBLIC BANK'TE LİKİDİTE SORUNU YOK
Bu arada ABD'de ise SVB'nin iflasının ardından gözlerin çevrildiği First Republic Bank'teki likidite sıkıntısı şimdilik çözülmüş görünüyor. ABD Hazine Bakanlığı, ABD Merkez Bankası (Fed) ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), bankacılık krizinde adı geçen bankalardan biri olan First Republic Bank'in 11 büyük bankadan 30 milyar dolarlık mevduat aldığını duyurdu.
Söz konusu bankalar arasında JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi büyük bankalar yer alıyor.
Daha önce de SVB'nin iflasının ardından ABD Hazine Bakanlığı ve Fed mevduat sahiplerinin birikimlerinin tamamının koruma altında olduğunu açıklayarak bankalara yönelik endişenin yayılmasına engel olmuştu. ABD'de mevduatların 250 bin dolara kadar olan kısmı sigorta kapsamında olduğu için müşteriler SVB'de yaşananları endişe içerisinde takip etmişti.
YÜZDE 38'LİK DEĞER KAYBI
2022 yılında 8 milyar dolar zarar eden Credit Suisse geçtiğmiz perşembe gün faaliyet raporunu yayınlamayı planlarken ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) son anda bir müdahalede bulunarak açıklamayı geciktirdi. Credit Suisse SEC'in 2019 ve 2020'deki nakit akışlarına yapılan revizyonlarla ilgili görüşme talep ettiğini bildirdi.
Bu erteleme ABD'de yaşanan krizin yarattığı güven kaybıyla birleşince bankanın hisselerinde düşüş başladı. SNB açıklamasıyla ise satışlar şiddetlendi.
Şu ana kadar Credit Suisse hisseleri bu hafta yüzde 28 değer kaybetti. 2023 genelindeki düşüşü ise yüzde 38'i buldu.
Credit Suisse can suyunu aldı: Sıra müşterileri ikna etmekte
UBS ve Credit Suisse birleşmeye sıcak değil
Credit Suisse hisseleri yüzde 32 yükseldi
Credit Suisse şoku yatırımcılar için neden önemli?
İsviçre Merkez Bankası'ndan Credit Suisse'e 54 milyar dolarlık likidite imkanı
İsviçre'den kritik Credit Suisse adımı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.