Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TÜRKİYE’NİN, ABD’de 2008 yılında batan dünyaca ünlü yatırım bankası Lehman Brothers’ın ‘çöp tahvillerinde’ yaşadığı skandalın bir benzerini iflasın eşiğindeki Yunanistan’ın tahvillerinde de yaşadığı ortaya çıktı. Türkiye’de faaliyet gösteren banka yöneticilerinin yönlendirmeleri ile ‘Yorgo tahvili’ndeki yüksek faizin cazibesine kapılan yüzlerce Türk yatırımcısının, Yunan tahvili aldığı belirlendi. Yunanistan’ın kredi notunun rating kuruluşları tarafından yatırım için çok riskli olan ‘çöp’ seviyeye çekilmesiyle ülke tahvillerine de ‘çöp tahvil’ deniyor. AB’nin Yunan tahvillerinde borcun yüzde 50’ye kadar silinmesine ilişkin kararının ardından, elinde Yunan tahvili bulunan Türk yatırımcıları da, paniğe kapılarak soluğu Ankara’da aldı.
STAR’ın ekonomi bürokratlarından edindiği bilgiye göre ‘Yorgo tahvili skandalı’ aralarında bazı bürokrat ve işadamlarının da bulunduğu Türk yatırımcıların ellerinde Yunan tahvili bulunduğunu, AB’nin aldığı kararlardan tahvillerin de etkilenip etkilenmeyeceğini sorması ile gün yüzüne çıktı. Bu sorular üzerine harekete geçen ekonomi bürokratları, bazı bankaların müşterilerine yüksek getirisi nedeniyle ‘Yunan tahvili’ sattığını belirledi. Bazı müşterilerin aldıkları tahvilin Yunan tahvili olduğunu bilmediği, bir kısmının da “Nasıl olsa AB, Yunanistan’ı kurtarır” diyerek aldığı öğrenildi. Elinde Yunan tahvili bulunan yatırımcı sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Ancak gelen şikayetlerden, yüzlerce Türk yatırımcının olduğu tahmin ediliyor.
6 bankanın müşterileri endişeli
BDDK ve diğer ekonomi kurumları, Yunan tahvili satışlarının boyutunu tespit etmek için çalışıyor. Ekonomi bürokratları, bankaların mevzuat açısından Yunan tahvili satmaları konusunda bir sınırlama bulunmadığını bildirdiler. Türkiye’de müşterilerine Yunan tahvili satışı konusunda aracılık eden 6 bankanın bulunduğu da kaydedildi. Yetkililer, Yunan tahvillerinin devlet garantisi altında bulunduğunu belirterek, dolayısıyla yatırımcıların şimdilik zararlarının söz konusu olmadığını kaydettiler. Türkiye’de faaliyet gösteren bazı bankaların da, yurt dışı şube ve iştirakleri aracılığı ile Yunan tahvili aldıkları bildirildi. Bu nedenle, Türk bankalarının Yunan riskinin bilinenden daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer, tahviller müşteriye satıldığı için bilançolarda net olarak görülmediğini belirterek, banka bazında yapılacak ayrıntılı incelemelerde Yunan tahvil stokunun tam olarak tespit edilebileceğini bildirdiler. Ekonomi bürok-ratları, Türk bankalarının Yunan tahvili riskinin Avrupa bankaları ile kıyaslanmayacak derecede düşük olduğunun da altını çizdiler.
Bankalarla pazarlık başlıyor
Öte yandan Yunan gazeteleri, Yunanistan ve özel sektör kreditörleri arasında borçların yarıya indirilmesi için yapılacak tahvil takası için görüşmelerin bugün Frankfurt’ta başlayacağını yazdı. Euro Bölgesi liderleri, Ekim ayı sonunda ellerindeki 200 milyar Euro’luk Yunan devlet tahvillerinin yüzde 50’sini zarar kabul etmeleri için bankalarla anlaşmaya varmışlardı.
Para için yazılı taahhüt verin
AB Komisyonu, Yunanistan’dan, 130 milyar Euro’luk ikinci yardım paketinin sonuç vermesi ve önceki paketteki kredi diliminin serbest bırakılması için tüm siyasi partilerin AB ve IMF ortak programına bağlı kalacakları yönünde yazılı taahhütte bulunmalarını istedi. Aksi halde uluslararası kreditörler, gelecek ay tüm parası bitecek olan hükümete, önceki yardım paketinin 8 milyar Euro’luk yeni dilimini ödemeyecekler. Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras yeni kemer sıkma önlemleri için taahhüt imzalamayacağını, vereceği sözün yeterli olduğunu söyledi. Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn’in sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio “Euro Grubu Yunanistan’dan, bu ülkedeki siyasi güçlerinden anlaşmaya bağlı kalacakları yönünde açık ve net bir şekilde taahhütte bulunmalarını beklemektedir. Bu taahhüt yazılı olmalıdır” diye konuştu. Star
Meclisin önüne gidip mağdur olduk devlet bizi kurtarsın diye eylem yapsınlar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.